Hyppää pääsisältöön

Unelmien maa – palkittu norjalainen draamasarja kuvaa elämää nuoressa öljyvaltiossa

Unelmien maa on palkittu, norjalainen draamasarja.
Anna Hellevikin (Anne Regine Ellingsæter) ja Christian Nymanin (Amund Harboe) elämä muuttuu, kun köyhästä Stavangerista tulee Norjan öljypääkaupunki. Unelmien maa on palkittu, norjalainen draamasarja. Yle TV1,Unelmien maa

TV1 tiistaisin 1.1. - 19.2.2019 klo 19.00 - 19.50, Areenassa

Kesä 1969, Stavanger, Norja. Kansainväliset öljy-yhtiöt ovat tehneet Pohjanmerellä vuosien ajan koeporauksia, mutta öljyä ei ole löytynyt. Yhtiöt ovat jo aikeissa vetäytyä pois.

Pieni merenrantakaupunki on elänyt kalastuksesta, mutta enää ei nouse turskaa, eikä silliäkään. Jonkin on muututtava, sillä köyhtynyt paikkakunta on ajautunut kriisiin.

Joulun aatonaattona amerikkalainen yhtiö Phillips Petroleum osuu ennätyksellisen suureen öljyesiintymään – ja kaikki muuttuu.

Palkittu norjalainen draamasarja Unelmien maa (Lykkeland) kertoo ajasta, joka muutti nyky-Norjaa pysyvästi. Sarja seuraa neljän nuoren aikuisen ja heidän läheistensä elämää yhteiskunnassa, joka kasvaa pienestä kalastusvaltiosta johtavaksi öljymaaksi. Miten nuoret rakentavat tulevaisuuttaan dramaattisen muutoksen keskellä?

Palkittu draamasarja Unelmien maa kertoo, miten neljän nuoren aikuisen elämä muuttuu, kun Norjasta tulee öljyvaltio.
Christian Nyman (Amund Harboe) pääsee sukeltajaksi öljymporuslautalle. Palkittu draamasarja Unelmien maa kertoo, miten neljän nuoren aikuisen elämä muuttuu, kun Norjasta tulee öljyvaltio. Yle TV1,Unelmien maa

Aitiopaikka muuttuvassa yhteisössä

Norjan kalleimmaksi luonnehditun draamasarjan päähenkilöitä ovat norjalaiset Christian Nyman (19), Toril Torstensen (17) ja Anna Hellevik (19) sekä amerikkalainen Jonathan Kay (28).

Christianin (Amund Harboe) vanhemmat ovat varustamoyrittäjät Fredrik (Per Kjerstad) ja Ingrid Nyman (Pia Tjelta), jotka omistavat kaupungin suurimman yrityksen. Toril (Malene Wadel) työskentelee kalasäilyketehtaalla, ja tulee vahvasti uskonnollisesta perheestä.

Anna (Anne Regine Ellingsæter), Christianin tyttöystävä, on pieneltä maatilalta. Hän päsee kunnallisneuvos Arne Rettedalin (Vegar Hoel) sihteeriksi ja seuraa aitiopaikalta poliittista päätöksentekoa, joka ohjaa nuoren öljyvaltion kehitystä.

Amerikkalainen asianajaja Jonathan (Bart Edwards) saapuu Texasista Stavangeriin kesällä 1969. Hänen tarkoituksenaan on irrottaa Phillips Petroleum Norjan valtion kanssa solmitusta sopimuksesta.

Palkittu draamasarja Unelmien maa kertoo, miten neljän nuoren aikuisen elämä muuttuu, kun Norjasta tulee öljyvaltio.
Varustamoyrittäjän puoliso Ingrid Nyman (Pia Tjelta). Palkittu draamasarja Unelmien maa kertoo, miten neljän nuoren aikuisen elämä muuttuu, kun Norjasta tulee öljyvaltio. Yle TV1,Unelmien maa

Käsikirjoitus ja musiikki palkittiin Cannesissa

Nouseva öljyteollisuus ja yhteiskunnan muutokset koskettavat kaikkia: hyvinvointivaltio kehittyy, vaatimus tasa-arvosta voimistuu, työvoimaa muuttaa maahan työn perässä.

Draamasarjan ensimmäisen tuotantokauden kahdeksan jaksoa kuvaavat tapahtumia vuoteen 1972 asti eli ajankohtaan, kun Norjan valtion omistama öljy-yhtiö, Statoil, perustetaan. Sarjaan on tulossa toinen kausi, joka seuraa norjalaisten elämää vuosina 1977 - 1980.

Unelmien maa palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja parhaasta musiikista Cannesin uusilla tv-sarjafestivaaleilla huhtikuussa 2018. Sarjan käsikirjoittaja Mette M. Bølstad voitti Nordisk Film & TV Fondin käsikirjoituspalkinnon edellisestä kirjoittamastaan sarjasta Nobel, joka on voittanut myös Prix Europa -palkinnon. Sarjan ohjaajan Petter Næssin tunnetuin elokuva Elling oli ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscariin vuonna 2000..

Lykkeland. Tuotanto: Maipo/NRK, Norja, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.