Pääosin sairaaloihin ja potilastarinoihin keskittyvä ohjelmasarja kertoo yhdestä vuorokaudesta suomalaisessa terveydenhuollossa. Kaikki kahdeksan jaksoa nähdään viikon aikana, sunnuntaina 6.1. alkaen.
Ohjelmassa nähdään kymmeniä koskettavia tositarinoita eri puolelta Suomea. Tuttuina kasvoina nähdään ensihoitolääkäri Piritta Setälä Tampereen FinnHEMSin tukikohdasta sekä toisella tuotantokaudella mukana ollut HUSin plastiikkakirurgi Junnu Leikola.
Ohjelmassa nähtävät potilastarinat kattavat elämän koko kaaren niin vastasyntyneistä saattohoidettaviin. Kuvauspäivä on ollut 3.10., jolloin miltei sata tv-alan ammattilaista seurasi 13 eri paikkakunnalla, miten meitä pidetään elossa.
Jakso 1, sunnuntaina 6.1.
Vanhemmiksi liian varhain
Idasta ja Lari-Matista tulee vanhempia dramaattisella tavalla: raskaus on vasta viikolla 25, mutta Ida joutuu sektioon Tampereella. Pikkukeskosen elämän alku järisyttää tuoretta isää ja äitiä.
Ensihoitolääkäri Piritta Setälä Tampereen FinnHEMSin tukikohdasta tekee 24 tunnin työvuoron, jota värittää vakavat liikenneonnettomuudet.
Nurmijärveläisen Janitan, 25, elämänarvot pyörähtivät ympäri, kun häneltä löytyi aggressiivinen syöpä. “Vaikka sulla olisi miljoona ihmistä sun ympärillä, mutta syöpä sisällä, ni sä taistelet yksin sitä vastaan”, toteaa Janita.
Espoolainen Marjut, 59, ja Matthew, 55, ovat sataprosenttisesti yhteen sopiva pari, sillä parisuhteen lisäksi he voivat jakaa munuaisensa. Marjut saa mieheltään elinsiirteen vakavaan sairauteensa.
Jakso 2, 7.1.
Vauvan kalloleikkaus
Vain viiden kuukauden ikäinen vauva Hmida joutuu kalloleikkaukseen. Hänen kallonsa rakenne on liian ahdas, jotta aivot voisivat kasvaa ongelmitta. Plastiikkakirurgi Junnu Leikola, HUS, muotoilee kalloluut uudelleen.
Taina, 55, kärsii kovista selkäkivuista. Hän on tähän asti mieluummin kärsinyt kuin mennyt leikkaukseen. Tänään on Tainalla kuitenkin operaatio TYKSissä. Hän jännittää leikkausta ja pelkää erityisesti halvaantumista.
Maija, 24, on sairastanut jo kahdesti imusolmukesyöpää. Toisen syövän hoitojaksot ovat ohi ja huomenna hän saa kuulla, ovatko hoidot tehonneet.
Oulun kaupunginsairaalan kotisaattohoidossa tehdään kaikki mahdollinen, että kuolemansairas saisi asua kotonaan halutessaan elämän loppuun saakka. Sirkka, 66, sairastaa ALS-tautia, joka rappeuttaa nopeasti lihaksia. Sairaanhoitaja Anitta Koivisto tulee kotikäynnille Sirkan ja tämän miehen Reijon luo.
Sisätautien ylilääkäri Jan Sundell TYKSistä, kannustaa Tiinaa, 90, lihastreeniin ja kamera on myös seuraamassa ensihoitolääkäri Ville Voipion 24 tunnin työvuoroa helikopterilääkäriyksikössä Oulussa.

Jakso 3, 8.1.
Nenäpäivä leikkaussalissa
Kasvonsiirtoleikkauksestakin tunnettu plastiikkakirurgi Patrik Lassus pitää töissä nenäpäivää: päivän kahdelta potilaalta pitää operoida nenää.
Oulussa 29-vuotias Topi on kolmen pienen lapsen isä. Kun nuorin harjoittelee kävelemistä, opettelee Topi liikkumaan pyörätuolilla. Topi halvaantui kesällä metsään ajossa ja nyt hän toivoo, että pääsisi OYSin kuntoutusosastolta kotiin ennen kolmekymppisiään.
Rakkaus antaa voimaa Hannulle, joka seisoo kuolemansairaan puolisonsa Riitan, 65, rinnalla Pirkanmaan Hoitokodissa.
Kuopiossa seurataan akuuttineurologi Anne-Mari Kantasen työpäivää. Ristiinassa poistetaan yksinäisyyttä, kun eläkeläiset tapaavat toisiaan heille järjestetyn lounaan merkeissä kahvilassa. Pikkuruisen keskosen elämää TAYSin vauvateholla.

Jakso 4, 9.1.
Onnistumisia lapsipotilaiden kanssa
Mikko Viitanen työskentelee TYKSissä kiertävänä sairaanhoitajana kaikilla lastenosastoilla. Päivän aikana hän ohjeistaa kotiinpääsyä varten pienen, mutta reippaan diabetespotilaan ja hänen vanhempansa, hoitaa taaperon kurkunpään tulehdusta sekä tutkii pientä Eero-vauvaa, jonka tulevaisuutta sairaus varjostaa.
Maskussa asuva Pekka, 84, menetti kätensä sirkkelionnettomuudessa muutama vuosi sitten. Rannetynkään jäi hirvittävä jatkuva särky ja tunne käden olemassaolosta. Suurta lohtua jatkuvaan särkyyn antaa aivoja stimuloiva magneettihoito.
Lounalla, 6, on synnynnäinen ja vaarallinen niskanikamien rakennepoikkeavuus. Lounan selkäranka ei pysty tarvittavalla tavalla suojaamaan selkäydintä, jolloin pienikin onnettomuus saattaa aiheuttaa Lounan halvaantumisen. Lastenortopedian professori Ilkka Helenius, TYKS, tekee vaativan leikkauksen, jossa luudutetaan kaularankaa.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kaksikko Timo Åhs, ensihoitaja, ja Reijo Saarinen, palomies-sairaankuljettaja, tekevät 24 tunnin työvuoron Vantaalla.

Jakso 5, 10.1.
Kallis lääke antaa parempia päiviä
Siirillä, 3, ja Lucasilla, 5, on harvinainen SMA-sairaus, joka rappeuttaa lihaksia. Heille annetaan sairauteen kallista lääkettä pistoksina. Koko perhe saa iloa lääkkeen tuomasta vaikutuksesta, kun lapset lääkkeen ansiosta pystyvät toimimaan paremmin kuin ennen.
Seinäjoen lääkäriyksikkö hoitaa moottoripyöräonnettomuuden uhria. Vakavasti vammautunutta potilasta elvytetään ja lääkärit pohtivat, selviääkö hän kuljetuksesta Tampereelle.
Jonna, 29, on kärsinyt vuosia lamaannuttavista alavatsan kivuista, sillä hänellä on endometrioosi. Se on kasvattanut pesäkkeitä suolistoon ja sen ympärille. Tänään Jonna leikataan Turussa ja toiveena on, että kivut jäisivät leikkauspöydälle.
Muutama vuosi sitten espoolainen Sirpa, 58, alkoi pelätä töissä omaa huonomuistisuuttaan - mitä, jos hän hoitotyössä tekeekin vaarallisia virheitä. Sirpa hakeutui tutkimuksiin, joissa häneltä löytyi muistisairaus. Nyt on aika tehdä päätöksiä omien aikuisten lasten kanssa Sirpan hoitotahdosta ja kirjata talteen toiveet, miten Sirpa toivoo itseään hoidettavan, kun oma ajattelu ei enää pelaa.
Jakso 6, 11.1.
Elämä jatkoajalla
Ella, 9, ja Alma ovat identtisiä kaksosia, mutta vain Alma asuu perheen kanssa. Heillä molemmilla on harvinainen neurologinen sairaus, joka on Ellalla vaikeampana. Hän asuu Espoossa Rinnekodin hoitoyksikössä, jossa hän saa kaiken tarvitsemansa hoidon ja tuen. Päätös lapsen muuttamisesta pois kotoa oli perheelle vaikea, mutta ainoa tapa selvitä raskaasta tilanteesta.
Kun Joel, 18, oli nelivuotias hän sai ensimmäisen epilepsiakohtauksen. Sen jälkeen sairaus on vaikeuttanut hänen elämäänsä niin, että normaalit nuoren miehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat katkolla. Lääkkeitä on kokeiltu useita, mutta mikään niistä ei auta. Ilman onnistunutta hoitoa Joel ei voi ajaa autoa ja opiskelutkin ovat vaakalaudalla. Nyt lääkärit selvittelevät, sijaitseeko epilepsia Joelilla sellaisessa paikassa, että sitä voitaisiin aivoihin kohdistuvalla leikkauksella parantaa.
Neljä vuotta sitten turkulaiselta Jarilta, 49, löytyi keuhkosyöpä. Hänen arveltiin jaksavan taudin kanssa lyhimmillään noin puoli vuotta. Kohta on mennyt viisi vuotta sairastumisesta ja erilaisia lääkkeitä on kokeiltu matkan varrella. Yksi lääke kerrallaan on auttanut kilvassa sairauden kanssa. Leikkausta ei ole tarvinnut tehdä ja Jari on saanut elää perheensä kanssa jatkoajalla.
Keskosvauva on aloittanut elämänsä ensi vaiheet TAYSin vauvojen teho-osastolla.

Jakso 7, 12.1.
Käsikirurgiaa ja vaikuttava hajuaisti
Juha-Matti, 33v, neliraajahalvaantui 14 vuotta sitten. Hän liikkuu sähköpyörätuolilla ja avustaja auttaa pärjäämään arkisissa tilanteissa. Juha-Matti saa liikutettua kättään, mutta ei nostettua käsivarttaan ylös. Edessä on oikean käden ojentajan leikkaus, jotta hän saisi lisää liikerataa käteensä.
Jyväskyläläinen Seija matkaa Kuopioon leikkaukseen. Hänellä on aivojen nestekierron häiriö, joka aiheuttaa ikäviä oireita. Välillä Seija ei ei saa jalkojaan pysäytettyä, vaan ne jatkavat kulkuaan aina törmäilyyn asti. Kuopiossa Seijalle asennetaan kallon sisään mekanismi, jolla ylimääräinen neste saadaan poistettua aivokammiosta.
Kössi on espanjalainen löytökoira, jolla on koirienkin maailmassa ilmiömäinen hajuaisti. Sitä on koulutettu haistamaan näytteistä mahdolliset syöpäsolut. Kössi on syövän löytäjänä osoittautunut tarkemmaksi kuin laboratorion laitteisto.
Jakso 8, 13.1.
Sydämen apuri
Infarktin jälkeen Raimolla, 60, on ollut erittäin vaikea sydämen vajaatoiminta. Lääkärin arvion mukaan sydän kestäisi ilman tukitoimia korkeintaan kaksi vuotta. Raimo matkustaa Oulusta Helsinkiin isoon sydänleikkaukseen. Raimolle asennetaan sydämen apupumppu, joka auttaa sydäntä jaksamaan siihen asti, kunnes edessä on mahdollinen sydänsiirto. “Rupesi elämä maistumaan”, Raimo toteaa toiveikkaasti ennen isoa avoleikkausta.
Tiia-Maria, 19, on asunut vuoden syömishäiriökeskuksessa. Hän sairastui ortoreksiaan. Siinä aterioiden suunnitteluun ja syömisen tarkkailuun suhtaudutaan pakkomielteisesti ja ahdistavuuteen saakka.
Antti ja Anna Latvakoski ovat paluumuuttajia Kemijärvellä. He työskentelevät kumpikin Lapponian hyvinvointikeskuksessa, Antti lääkärinä ja Anna puheterapeuttina. He kokevat, että työn tekeminen on mielekkäämpää ja kolmen lapsen kanssa pienellä paikkakunnalla asuminen on paljon helpompaa kuin isossa kaupungissa.
Elossa 24h 6.1.-13.1.2019 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. #elossa24h
Kirjoitusvirheitä korjattu.