Hyppää pääsisältöön

Yle Puhe vuonna 2019 - uusia tekijöitä, uusia ohjelmia, uusia tarinoita

Kuvassa Yle Puheen Logo.
Kuvassa Yle Puheen Logo. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe

Uusia tekijöitä, uusia ohjelmasarjoja, mielenkiintoisia näkökulmia, keskustelua kirjoista ja leffoista, katsomista eteen ja taakse sekä puhetta naisen elämästä - sitä kaikkea on Yle Puheen vuosi 2019.

Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa
Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,kirjallisuus,elokuvat,Kirja vs. leffa

Kirja vs. Leffa - ohjelmasarja kirjojen ja leffojen rakastajille

Jarmo Laitanevan toimittama ohjelmasarja esittelee joka viikko teoksen, jonka leffaversio vetää vertoja alkuperäisteokselle. Taidemuotojen eroista, tekijöistä ja ennen kaikkea itse teoksista keskustelevat intohimoiset kirjojen ja elokuvien ystävät, entusiastit, ohjaajat, kriitikot, blogistit ja muut poppamiehet.

Kirja vs. Leffa kysyy myös Sinulta, kumpi teoksesta on parempi, kirja vai leffa. Oman äänesi voit antaa - perustelujen kera - netin äänestyslomakkeella, joka avataan viikkoa ennen teoksen käsittelyä. Ensimmäisessä jaksossa käsittelyssä on Taru sormusten herrasta -kirjaklassikkotrilogian kaikki osat sekä kirjoista tehdyt elokuvat. Kummat ovat parempia - käy äänestämässä!

Torstaisin 10.1. alkaen Yle Puheessa klo 14.02 ja Yle Areenassa.

Politiikkaradion promokuva. Kuvassa Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.
Politiikkaradion promokuva. Kuvassa Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,Politiikkaradio

Politiikkaradiossa aloittaa Linda Pelkonen

Politiikkaradiossa Tapio Pajusen rinnalla aloittaa Linda Pelkonen. Hän on toiminut aiemmin politiikan toimittajana MustReadissa, Ilta-Sanomissa, Uudessa Suomessa, Iltalehdessä ja Pohjalaisessa. Yhteensä Pelkonen on työskennellyt noin kuusi vuotta eduskuntatoimittajana ja toimii tällä hetkellä Politiikan toimittajat ry:n sihteerinä.

Uskon, että Politiikkaradio on onnistunut lisäämään ihmisten ymmärrystä politiikasta ja yhteiskunnasta.

- Politiikkaradio on klikkijournalismin ajan keskellä raikas tuulahdus analyyttistä ja älykästä keskustelua. Olen kuunnellut Politiikkaradiota vuosia mielenkiinnolla ja ihaillen, joten olen todella innoissani, että pääsen pian itse tekemään sitä.

Politiikkaradio joka arkipäivä klo 12.30 ja Yle Areenassa.

Kuvassa Pekka Vahvanen.
Kuvassa Pekka Vahvanen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle Puhe

Pekka Vahvanen - Huominen on huonompi

Ihmisillä on tarve uskoa, että huominen on parempi kuin tämä päivä. Edistysusko on kuitenkin ajautunut kriisiin. Huominen on huonompi -keskusteluohjelma auttaa ymmärtämään, miksi usko yhteiskunnan ja elämän lineaariseen paranemiseen on hiipunut.

Kymmenenosaisessa sarjassa Vahvanen keskustelee vieraidensa kanssa edistysuskosta ja sen kriisistä. Kun nälkä, pula ja vilu on voitettu, tieteellinen, teknologinen ja taloudellinen kehitys eivät enää entiseen tapaan parannakaan elämänlaatua. Toisin kuin sata vuotta sitten, nyt poliitikkojen on vaikeaa myydä unelmia merkittävästi paremmasta yhteiskunnasta.

Pekka Vahvanen on toimittaja-tietokirjailija, joka on työskennellyt muun muassa TV1:n Perjantai-ohjelman juontajana ja Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen toimittajana. Hänen kirjansa Kone kaikkivaltias - Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan sivuaa edistysajattelun teemoja.

Tiistaisin 8.1. alkaen Yle Puheessa klo 13.02 ja Yle Areenassa.

Kuvassa Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen.
Kuvassa Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Voiko feministi fanittaa kuninkaallisia? Miksi naisen kipua vähätellään? Miten yhdistää pikkulapsiarki ja yhteiskunnallinen aktiivisuus? Onko ydinperhe patriarkaatin salajuoni?

Toimittajat Kaartamo ja Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Joka keskiviikkoiltapäivä Kaartamo ja Tapanainen keskustelevat kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista.


Outi Kaartamo on pitkän linjan toimittaja, joka on työskennellyt muun muassa Image-lehden toimituspäällikkönä. Tällä hetkellä hän on freelance-toimittaja ja Vauva-lehden-kolumnisti. Kaartamo debytoi radiossa 16-vuotiaana silloisella Radiomafia-kanavalla.
 
Jonna Tapanainen on valtiotieteiden maisteri ja kirjallisuuden moniottelija, joka on työskennellyt niin toimittajana kuin tiedottajanakin, viimeksi Me Naiset -lehdessä ja Gummerus-kustantamossa. Tapanainen on myös toinen Sivumennen-kirjallisuuspodcastin vetäjistä.

Keskiviikkoisin 9.1. alkaen klo 13.02 ja Yle Areenassa.

Kuvassa Yle Puheelle Huumorihommia -ohjelmasarjaa toimittava Ville Kormilainen.
Kuvassa Yle Puheelle Huumorihommia -ohjelmasarjaa toimittava Ville Kormilainen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,huumori,Ville Kormilainen

Huumorihommia

Huumori on vaistonvaraista eikä sitä voi selittää. Nauramme, mutta emme aina osaa selittää miksi ja mille. Mitä huumori oikeastaan on ja mikä tekee joistain ihmisistä hauskoja?

Ville Kormilaisen toimittamassa 12-osaisessa ohjelmasarjassa tutustutaan suomalaiseen nykyhuumoriin aina 1980-luvulta tähän päivään asti ja mietitään yhdessä kotimaisen huumorin isoimpien nimien kanssa, että miten he ovat saaneet valtaosan kansasta nauramaan.

Ville Kormilainen on työskennellyt aiemmin toimittajana Seiskassa ja on toiminut Suosikki-lehden päätoimittajana. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja, perustanut nettiin koira- ja kissamediasivustot ja työskennellyt Universal Music Finlandin markkinointijohtajana. Tällä hetkellä Kormilainen työskentelee konsulttina viestintätoimistossa ja harrastaa stand up -komiikkaa. Palava tarve tutustua syvemmin suomalaisen huumorin juuriin tuli Loirin, Peteliuksen ja Kummelin huumorin parissa kasvaneelle Kormilaiselle oman stand up -harrastuksen myötä.

Keskiviikkoisin 9.1. alkaen klo 14.02 ja Yle Areenassa.