Hyppää pääsisältöön

Neljän päivän ajan maailma on selvästi ihana

Naurujoogaa, tantratyöpajoja, laulua ja vegaaniruokaa: Natural High Healing Festival kutsuu kävijät juhlimaan hyvinvointielämyksien parissa ja selvin päin. "Festareilta kotiin palaaminen huonovointisena on so last season", sanoo festivaalin johtaja Henna Länsipää. Digiaika ei tunnu vähentävän ihmisten tarvetta kokoontua yhteen, mutta vedetäänkö festareilla tulevaisuudessa viinin sijaan vihersmoothieita?

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

– Jos tunnet surua, hyväksy se. Vihaa? Hyväksy se. Turhautumista tai tylsistymistä…? Hyväksy se.

Joogatuntia ohjaava kaljupäinen opettaja hymyilee valovoimaisesti teltan keskellä olevalla lavalla.

On loppuvenyttelyjen aika. Kymmenien muiden joogatrikoiden keskellä kurottelen kohti varpaitani ja ikijäykkänä alistun jälleen kerran epämääräiseen kumaraan. Harjoitan egoani, kuten tarkoitus on.

– Päästä irti kaikesta tarpeettomasta. Sisäänhengitys ja uloshengitys on irti päästämistä

Ohjaajan ruskeat silmät loistavat.

– Mieti sitä, kun me jätetään meidän elämä tässä kehossa. Mieti sun viimeistä uloshengitystä tässä elämässä.

Tuulenhenkäys heilauttaa teltan lievettä ja avaa hetkeksi näkyviin kaistaleen nurmikenttää. Kupolitelttojen kirjava meri kertoo, missä ollaan, vaikka esiintyjän puheista sitä ei välttämättä päättelisi.

Silmäkulmastani näen, miten vieressä joogannut nousee istumaan vähän etuajassa ja kaivaa vaivihkaa puhelimen laukustaan.

Värikkäitä kupolitelttoja nurmikentällä Natural High Healing festivaalilla.
Värikkäitä kupolitelttoja nurmikentällä Natural High Healing festivaalilla. Kuva: Yle / John Stark festivaalit,Kupoliteltta,egenland_naturalhigh

Festivaalialueelle vievä hiekkatie pölisee ennätyskuivan alkukesän jäljiltä.

Ympäröivä kuivuus korostaa Narvilinnan festivaalialueen keidasmaista luonnetta. Neljän päivän ajan täällä vietetään luovuuden, vapauden ja rakkauden juhlaa, kuten järjestäjät tapahtumaa luonnehtivat.

Natural High Healing Festival tai Natural High on Suomen suurin hyvinvointiteemainen viikonloppufestivaali. Se järjestetään kesällä 2018 kuudetta kertaa, ja vuodesta 2015 lähtien festivaalialue on rakennettu tälle maatilalle Uudenkaupungin maaseudulla.

Täällä festarivieras ei seuraa Spotifyn soitetuimpien artistien keikkoja vaan joogaa, tanssii, meditoi, tai osallistuu erilaisiin työpajoihin.

On heinäkuinen lauantai, ja festivaalin kolmas päivä on alkanut jo aamuseitsemältä. Näin puolenpäivän aikaan ohjattuja tunteja, työpajoja, luentoja ja muita tapahtumia on kahdeksassa teltassa tai rakennuksessa.

Itse osallistun päälavalla eli Magical Main Stagella Yogafunc-tunnille, jossa joogataan livemusiikin säestyksellä. Ulkona olisi toinen joogatunti, tanssillinen Yoga Trance Dance.

Työpajoillakin on englanninkieliset nimet: Empowered Partnership. Opening the Womb – energy, ecstasy (for women). Brothers! Warriors! (for men). Match Made in Natural High! Dating event for all sexes and genders. Tarjolla on myös luento yrteistä ja eteerisistä öljyistä sekä mantralaulua.

Sydämen muotoisia kylttejä, tekstit Natural High Healing Festival
Sydämen muotoisia kylttejä, tekstit Natural High Healing Festival Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh
Ensimmäisen kerran kun olin täällä, olin että "wau, ajatella että tällaista on olemassa!"― Helena von Schoulz

Nämä sanat ovat houkutelleet meidät festareille:

Tämä fantastinen festivaali käsittelee luovuutta, vapautta, mitä on olla ihminen, rakkautta ja paljon muuta.

Olen paikalla toimittajana kuvaamassa Ylelle kulttuurimatkaohjelmaa, jonka kohteet valitaan yleisön lähettämien vinkkien perusteella.

Alun perin ruotsiksi kirjoitettu ehdotusteksti jatkuu:

Täällä sielusi voi tanssia vapaana muiden sielujen kanssa ja joka vuosi festivaaleilta lähtiessä elämänilon kohina on täyttänyt kehoni jokaisen solun. Naturligt hög på livet.

Elämänilon kohinaa? Humaltua elämästä, luonnollisesti? Luonnollisesti kiinnostuimme. Ja tässä me nyt olemme, seitsenhenkinen työryhmä uteliaana ottamassa selvää tapahtumasta, joka on meille kaikille entuudestaan täysin tuntematon.

Liikun siis suurimman osan ajasta kuvausryhmämme kanssa. (Sovimme aina etukäteen, mitä kuvaamme. Suljettuihin työpajoihin emme mene kameran kanssa ollenkaan.) En kuitenkaan kanna mediapassia kaulassani. Haluan sulautua joukkoon.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Perhe hymyilee kameralle Natural High Healing Festivalilla, nainen, mies, vauva
Perhe hymyilee kameralle Natural High Healing Festivalilla, nainen, mies, vauva
Kuva: Yle / John Stark
festivaalit,egenland_naturalhigh

Helena von Schoulz, Jesper ja Amos Fogelholm

Helena von Schoulz, kolmatta kertaa festivaalilla:

Ensimmäisen kerran kun olin täällä, olin että "wau, ajatella että tällaista on olemassa!" Tuli tunne, että tästä elämässä on kysymys. Että ihmiset ovat nosteessa elämästä (naturligt hög på livet), että maailma voi olla tällainen. Luulen, että ihmiset ottavat täältä valon ja rakkauden mukanaan. Ensimmäisen vuoden jälkeen avomieheni kommentoi, että festivaalien jälkeen ainakin jonkun aikaa halaan ihmisiä paljon kauemmin kuin tavallisesti. Talvella olen joskus muistellut, millaista festivaaleilla on, ja kyllä sen tunteen löytää sisältään.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik
Kyltti jossa englanniksi teksti Clothing Optional eli suomeksi vaatetus vapaaehtoinen Natural High Healing Festivaalilla.
Kyltti jossa englanniksi teksti Clothing Optional eli suomeksi vaatetus vapaaehtoinen Natural High Healing Festivaalilla. Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Ensimmäisiä havaintojani on, että moni on panostanut kivaan festarilookiin. Asukokonaisuuksissa huoleton boheemius yhdistyy joogaamisen tai tanssimisen mahdollistavaan sporttisuuteen, korvissa keikkuu sulkakorviksia. Pinnallista tai ei, kiitän mielessäni päätöstäni hommata festareiden alla uudet nätit joogatrikoot.

Ei yllätä, että väkijoukossa näkyy myös rastoja ja haaremihousuja.

Listaan havaintojani:

 • Samaa kuin muilla festareilla: glittermeikkipiste (ekoa). Bajamajarivistöt.
 • Enemmän kuin muilla festareilla: paljain jaloin käveleviä ihmisiä. Lapsia.
 • Vähemmän kuin muilla festareilla: meikkiä. Aurinkolaseja.
 • Ei ollenkaan: humalaisia ihmisiä.

(Aluksi erehdyn luulemaan ihmisten käsissä näkyviä ruskeita lasipulloja oluiksi, mutta niiden sisältö paljastuu teejuoma kombuchaksi. Sunnuntai-iltapäivään mennessä kombuchat on myyty festivaalialueella loppuun.)

Humalaisten poissaoloa selittää se, että festivaali on täysin päihteetön.

Krapulassa festareilta kotiin palaaminen on so last season.― Henna Länsipää
Kyltti jossa teksti Festival without substance use
Kyltti jossa teksti Festival without substance use Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Turkoosi joogamatto on levitetty haastattelupaikaksi, mutta Henna Länsipää haluaa ennen aloittamista varmistaa vielä yhden asian.

– Eihän noi rumat johdot jää näkyviin?

Haastateltavamme kantaa huolta estetiikasta, ja se hänelle suotakoon. Henna Länsipää on festivaalin perustaja ja johtaja, ja nettisivuilla hänen tittelikseen mainitaan visionääri.

Natural High on Länsipään idea, ja suurien linjojen lisäksi hän on tarkka yksityiskohdista. Vaikka aika ei oikein riittäisikään, ohikulkiessa tulee oiottua mattojen hapsuja, hän päivittelee ja nauraa.

Vakuutamme, ettemme halua itsekään jatkojohtoja kuviin. Haastattelu pääsee alkamaan.

Näin alkuun kiinnostaa tietää lisää festivaalin englanninkielisestä nimestä. Mitä tarkoittaa high, ja healing?

– Se (high) on sellaista, että päästään vähän arjen yläpuolelle, vähän korkeampiin värähtelyihin, hän kuvailee.

– Ja ehkä mä kääntäisin sen healingin eheytymiseksi – suomeksi se on vähän oudompi sana.

Kansainvälisellä festivaalilla esiintyjien, vieraiden ja työntekijöiden joukossa on ihmisiä eri maista, joten englantia käytetään paljon.

Natural High Healing Festivalin johtaja Henna Länsipää hymyilee ja katsoo ohi kamerasta
Henna Länsipää on Natural High Healing Festivalin perustaja ja johtaja. Natural High Healing Festivalin johtaja Henna Länsipää hymyilee ja katsoo ohi kamerasta Kuva: Yle / John Stark festivaalit,henna länsipää

Rennosti pukeutunut Länsipää sulautuu festarikävijöiden joukkoon, asuna on trikoot ja toppi. Hän katsoo puhuessa suoraan silmiin ja nauraa, paljon: jotenkin sopii kuvaan, että hän on vetänyt aamulla naurujoogatunnin.

Länsipää on hyvinvointiyrittäjä, naurujoogaohjaaja ja -kouluttaja sekä tekee töitä ekokampaajana. Täällä hän on kuitenkin ennen kaikkea festaripomo. (Joskin pomoksi kutsuminen epähierarkisessa festivaaliorganisaatiossa kuulostaa koomiselta, hän kommentoi.) Siihen rooliin hän päätyi matkustettuaan ympäri maailmaa ja osallistuttuaan monenlaisiin tapahtumiin, jotka synnyttivät idean uudesta festivaalista ja “halun saattaa ihmiset yhteen Suomen kesässä”.

Suomesta puuttui festivaali, joka olisi täysin päihteetön ja jossa olennaista olisi rakkaus, välittäminen ja toisen ihmisen kohtaaminen sydämen tasolla, hän kertoo.

– Että päästään takaisin, lähemmäs itseä, sitä ydintä mitä me ollaan, sitä puhdasta valoa ja rakkautta… Länsipää puhkeaa nauramaan innostukselleen, mutta kohauttaa sitten olkapäitään:

– Oikeasti.

Siksi myös visuaalisuudella on Länsipäälle suuri merkitys.

– Kun me tullaan tilaan, jossa on kaikki paikallaan, niin silloin joku osa meistä rentoutuu, me voidaan olla niin kuin ‘aaah’. Ja siksi on tärkeää että meillä on erilaisia tiloja, puhtaan valkoista, vaaleanpunaista, ruskea tiipii...

Länsipäälle tuttuja tapahtumia ovat esimerkiksi Bali Spirit Festival ja Ruotsin Ängsbacka, mutta Uudenkaupungin festivaalille ei ollut hänen mukaansa yhtä tiettyä esikuvaa. Monilla festareilla vastaan on tullut “aika paljon” päihteitä.

Suomalainen päihdekulttuuri helpottaa päihteettömän festivaalin järjestämistä.
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Ensimmäistä kertaa festivaalilla:
Altti Sairanen: Hämmentynyt, positiivisella tavalla. Millä sanoilla kuvailisin? Avoin, aurinkoenergiaa, avuliasta!
Virpi Ropponen: Ihana! Ihmiset ovat hymyileviä! Tää on niin kuin iso tantra-meditaatiotila, jos sellainen kiinnostaa.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Nyt festarijohtajan kasvoilla käy vino hymy. Kun kysyn, miten idea otettiin alun perin vastaan, hän kertoo monien pitäneen ajatusta päihteettömästä festarista erityisesti Suomessa hulluna: onnea matkaan!

Mutta nyt tulee yllättävää tietoa: suomalainen päihdekulttuuri helpottaa päihteettömän festivaalin järjestämistä.

– On helppoa laittaa viinapullon korkki kiinni ja siirtyä siihen, ettei tarvitsekaan mitään. Jos on käyttänyt muita päihteitä, siitä voi olla hankalampaa päästä eroon.

Länsipää viittaa siihen, että monissa maissa on totuttu hakemaan nostetta tunnelmaan tai rauhoittumista esimerkiksi pilveä polttamalla. Hän on halunnut luoda tapahtuman, jossa ollaan high täysin selvin päin.

Ja päihteettömyys merkitsee täällä täsmällisesti sitä, että poissa on alkoholi ja “kaikki muutkin huumausaineeksi luokitellut”. Kahvia ja teetä saa. Valkoista sokeriakin yritetään välttää.

Festarin kuudelta vuodelta Länsipää muistaa yhden ainoan kerran, jolloin hän on todistanut yritystä rikkoa sääntöä. Hän kuuli oluttölkin sihahduksen kävellessään parkkipaikalla.

Kaada kalja pois tai etsi toiset bileet, Länsipää oli kehottanut, ja juoma oli hävitetty hyvässä yhteisymmärryksessä. Jälkikäteen Länsipää sai palautetta: sama ihminen lähetti kiitokset.

Aika erilaista menoa verrattuna siihen, mihin olemme tottuneet.

Kyltti jossa englanniksi teksti World is my home, taustalla nurmikenttä ja ihmisiä, rakennuksia
Kyltti jossa englanniksi teksti World is my home, taustalla nurmikenttä ja ihmisiä, rakennuksia Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Festarit sellaisina kuin me ne tunnemme syntyivät 1960-luvulla. Kaliforniassa Montereyn pikkukaupungissa pidetty The Monterey International Pop Music Festival aloitti rakkauden kesän 1967. Se viitoitti tietä kaksi vuotta myöhemmin järjestetylle jättimäiselle Woodstockille.

Myös monet Suomen maineikkaimmista festareista perustettiin samaan aikaan: Pori Jazz 1966, Ruisrock 1970, Ilosaari 1971.

Uudenlainen, riehakas nuorison juhla syntyi vastapainoksi perinteisille musiikkijuhlille ja markkinoille. Idea itsessään oli ikivanha: erilaisia festivaaleja on järjestetty kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa.

– Ihmisillä on aina ollut tarve kokea isoja tunteita yhdessä ja hakea huippukokemuksia, sanoo Satu Silvanto. Hän on perehtynyt festivaaleihin ja työskennellyt esimerkiksi erityisasiantuntijana kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporessa, jossa hän toimitti vuonna 2016 ilmestyneen Festivaalien Suomi -julkaisun.

Vaikka matka Dionysoksen juhlista moderneille festivaaleille ei ole mutkaton, niiden taustalta voidaan löytää samanlaisia piirteitä.

– Ja kyllähän… niin, kyllähän monille alkoholi aika kiinteästi kuuluu siihen juttuun, Silvanto toteaa nykyfestareihin viitaten.

Kun festivaaleja tutkitaan kulttuuri- ja taidenäkökulmasta, alkoholinkäytön merkityksestä ei ole kuitenkaan tapana puhua, hän miettii.

Itselleni festarit ovat alkaneet käydä turhan uuvuttaviksi kokemuksiksi, ne eivät ole enää houkutelleet kolmekymppistä joogaavaa pienen lapsen äitiä. Kaltaiseni ihmiset ovat vaikuttaneet siihen, että 2000-luvun festivaalimaailmaan on syntynyt uusi trendi.

“Kun saimme alun perin idean tästä festivaalista, meille sanottiin, että ‘kukaan ei halua joogata koko päivää ja juhlia koko yötä’, paitsi että me tiesimme, että juuri sitä ihmiset haluaisivat, kertoi The New York Timesin haastattelussa vuonna 2015 Sean Hoess, yksi Wanderlust-festivaalin perustajista.

Kokemukset joogaretriiteistä innoittivat kahden musiikkialan ammattilaisen ja joogaohjaajan perustamaan nykyisin maailman suurimpiin lukeutuvan hyvinvointifestivaalibrändin.

Ensimmäinen Wanderlust-festivaali pidettiin vuonna 2009 Kalifornian Squaw Valleyssä. Sittemmin “joogien Coachella” on monistunut suuriksi ja pieniksi tapahtumiksi Havaijilta Bostoniin ja Sydneystä Barcelonaan.

Viime vuosina samankaltaisten tapahtumien määrä on kasvanut nopeasti: pelkästään Yhdysvalloissa on nykyisin jo yli 1000 hyvinvointifestivaalia ja luku kasvaa koko ajan, kertoo hyvinvointifestivaalien kasvua käsittelevä Fast Companyn artikkeli vuodelta 2017.

Suomessakin on Natural High’n lisäksi esimerkiksi vuodesta 2016 järjestetty samanhenkistä Magnesia-festivaalia Helsingissä Lonnan saarella.

Myös yritykset ovat vainunneet bisnessauman. Kulttijoogatrikoomerkki Lulu Lemonin maratontapahtuma Sea Wheeze myydään loppuun hetkessä, Virgin-yhtymä järjesti ensimmäiset omat urheilufestivaalinsa vuonna 2017.

Ihmiset kaipaavat hengähdystaukoa ruuduista “yksinäisyyden aikakautena”.
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Punahiuksinen Ila Lassfolk hymyilee kameralle, taustalla vihreää puistoa, Natural High Healing Festivalilla
Punahiuksinen Ila Lassfolk hymyilee kameralle, taustalla vihreää puistoa, Natural High Healing Festivalilla
Kuva: Yle / John Stark
festivaalit,Ila Lassfolk

Ila Lassfolk, kolmatta kertaa festivaalilla:

Täällä voi käydä työpajoissa tai luennoilla. On joogaa, tantraa, meditaatiota, sound healingia, tanssia... aika monipuolisesti ohjelmaa. Eikä tietenkään tarvitse mennä mihinkään työpajaan, jos ei halua, sitä voi vaan loikoilla nurmikolla ja nauttia tästä kaikesta ihanasta. Se on ihanaa, että kun täällä kävelee ympäriinsä, niin ihmiset, joita ei ole koskaan aiemmin tavannut, katsovat silmiin ja hymyilevät. Sitä ei ehkä yleensä tapahdu kaupungissa. Tuntuu että kaikkien välillä jonkinlainen yhteys. Ja se on tosi luonnollista ja kaunista.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Olenkohan ainoa, jonka mielestä tässä hetkessä on jotain ratkiriemukasta sekä hyvin koskettavaa?

Tämä on se ruskea tiipii, yksi Länsipään mainitsemista erilaisista tiloista.

Laulupiirin vetäjä istuu keskellämme ja soittaa kitaraa. Istumme räsymatoilla ja toistamme kansanlaulujen tapaan helppoja melodioita hänen perässään.

Sänkitukkainen mies verkkareissa pitää kättä rinnan päällä, rypistää otsaansa ja sulkee silmänsä. Myös vieressä silmälasipäinen nainen sulkee silmänsä ja nostaa kädet ilmaan.

Että yhtäkkiä on täysin luontevaa lauleskella vapautuneesti tuikituntemattomien seurassa!

Yhteislauluhetki voisi toimia myös esimerkkinä siitä, mistä tutkijat puhuvat kertoessaan, että ihmiset kaipaavat hengähdystaukoa ruuduista “yksinäisyyden aikakautena”. On samaan aikaan yllättävää ja oikeastaan ihan loogista, etteivät älypuhelimet ja some ole vähentäneet tarvetta kokoontua yhteen.

18–34-vuotiaat – eli sama ikäryhmä, joka käy paljon festivaaleilla – ovat digitaalisesti verkottunein sukupolvi, mutta heidän keskuudessaan todetaan myös korkeampia yksinäisyyden ja stressin kokemuksia kuin missään muussa ikäryhmässä, kerrotaan Fast Companyn artikkelissa. Yhtenä parhaimmista vastalääkkeistä teknologian aiheuttamalle stressille pidetään liikunnan tai muiden aktiviteettien tekemistä ryhmässä.

Laulupiiri tarjoaa myös mahdollisuuden miettiä, miten vastaisin kysymykseen siitä, millainen on keskiverto Natural High -vieras.

Esimerkiksi täällä tiipiissä istuu mielestäni yllättävän paljon miehiä. Tuossakin yksi, mustaan pikeepaitaan pukeutunut, insinöörin oloinen kaveri. Hän ei vastaa mielikuvaani tyypillisestä hippihenkisestä joogailijafestaroijasta, mutta mitä se kertoo minusta ja mielikuvistani?

Natural High’ssa onkin Länsipään mukaan paljon miehiä verrattuna muihin Suomessa järjestettäviin hyvinvointitapahtumiin.

Maailmalla hyvinvointifestarien osallistujista enemmistö on kuitenkin naisia, ja se ei ole ihme: niin kansainvälisten kuin suomalaisten tutkimusten mukaan naiset ovat keskimäärin miehiä terveystietoisempia ja liikkuvat enemmän.

Jos tämä on festivaalien tulevaisuutta, eturintamassa ovat siis naiset. Kuvaavaa on, että Natural High’n festivaalijohtaja on nainen. Se on edelleen harvinaista; erityisesti suurimpien festareiden johtajista enemmistö on miehiä.

Niin, naiset ja miehet... Viime vuosina sukupuolesta on alettu kirjoittaa erityisellä herkkyydellä. Mutta festivaaliviikonloppuna naiseus ja mieheys ovat näkyvästi esillä, sillä osa työpajoista ohjeistaa suoraan: for women, for men. Siinä ei ole mitään oletettua.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Kollegani Nicke osallistuu vain miehille tarkoitettuun Brotherhood-työpajaan.

Kanadalainen ohjaaja vetää session ulkona puiden katveessa nurmikentällä ja se kestää kaksi tuntia. Kuulostaa intensiiviseltä.

Nicke vaikuttaa työpajan jälkeen vähän mietteliäältä. Hän ei tietenkään kerro tarkemmin, mistä miehet juttelevat, mutta ei voi lopulta olla puuskahtamatta: mikä miehiä vaivaa, kun on niin vaikeaa puhua “näistä asioista”?

– Mä juttelin näistä samoista asioista viimeksi eilen mun kaverin kanssa!

Toimittajalle tilanne tarjoaa mahdollisuuden tehdä havaintoja, kommentoin: juttuhetkelle tuntuu olevan tarvetta.

Nostan Nickelle hattua, sillä en tiedä, rohkenisinko itse mennä naiseutta käsittelevään työpajaan. Sacred Woman. Meet your Lilith. Pussy talks.

Enkä muutenkaan tiedä mitä ajatella festareilla ilmenevästä sukupuolijaosta. Muutamissa naisten työpajojen nimissä viitataan selkeästi kehonosiin, kuten kohtuun ja vaginaan. Se tuntuu rajaavan osallistujan sukupuolen aika rajusti tiettyjen biologisten oletusten mukaan.

Natural High Healing Festivalin johtaja Henna Länsipää ja toimittaja Hannamari Hoikkala istuvat ladossa, lattialla valkoinen liina, katosta roikkuu turkooseja liinoja
Henna Länsipää ja toimittaja Hannamari Hoikkala kohtaavat turkoosilla joogamatolla. Natural High Healing Festivalin johtaja Henna Länsipää ja toimittaja Hannamari Hoikkala istuvat ladossa, lattialla valkoinen liina, katosta roikkuu turkooseja liinoja Kuva: Yle / John Stark festivaalit,hannamari hoikkala

Kysyn Henna Länsipäältä, miten hän näkee sukupuolitetut työpajat.

– Tuo on mielenkiintoinen juttu, hän toteaa, huokaa ja miettii hetken.

Nais- ja miesjaottelu on aina riski, Länsipää sanoo, mutta esimerkiksi miehille suunnatuille työpajoille on festivaaleilla selkeästi suuri tilaus. Ne ovat usein täynnä.

– Nythän miehet on alkaneet näyttää tunteitaan, ja monet kokevat, että aluksi siihen pystyy vain miesseurassa, hän pohtii.

– Me keskustellaan paljon, kun suunnitellaan näitä, ja ollaan oltu yhteydessä Setaankin. Me halutaan, että kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä.

Festareiden tarjonnasta vain pienessä osassa sukupuolella on väliä, Länsipää muistuttaa. Ja lauantain deittailutapahtuma on tarkoituksellisesti osoitettu kaikille, for all sexes and genders.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Mies istuu nurmikolla jalat ristissä, selittää käsillä
Mies istuu nurmikolla jalat ristissä, selittää käsillä
Kuva: Yle / John Stark
festivaalit,egenland_naturalhigh

Teemu Syrjälä, esiintyjä, pitää sekä kaikille avoimen luennon että vain miehille tarkoitetun työpajan; osallistunut aiemmin festivaaliin vieraana:

Siinä tapahtuu jotain mitä ei tapahdu muualla: miehet on tosi auki ja rehellisinä selvin päin. Se on niin maagista. Mun rooli on lopulta aika pieni, tuon sen tilan ja ehkä jotain harjoitteita. Meidän yhteiskunnassa on aika vähän mahdollisuuksia siihen, että miehet tulee yhteen vaan puhumaan. Yleensä siinä on aina jotain muuta, niin kuin alkoholia tai urheilua – vaikka urheilu on muuten hieno juttu, ei siinä mitään.

Se on ihan väistämätöntä että tää tulee kasvamaan, ihan sama mikä mun mielipide on (naurua). Totta kai festarin luonne muuttuu, kun tulee lisää ihmisiä. Mutta se on hienoa huomata, että nää jutut, kuten vaikka meditaatio, alkaa olla enemmän ja enemmän peruskamaa.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Mä en usko että mä viihtyisin siellä… Mä en ehkä ole niin sosiaalinen, kommentoi kollega toimistolla festareiden jälkeen.

– Että tuleeko siellä joku tuntematon koko ajan halaamaan?

Tämän ennakkoluulon tunnistan itsekin: iholle tunkevia hyvää tarkoittavia ihmisiä – onko mitään kauheampaa.

Täällä, jos missä, tuntui kuitenkin mahdolliselta istua yksin ja tuntea olonsa mukavaksi.

Toisaalta halutessaan vastaantulijaa voi tarjoutua halaamaan, mihin hän yleensä lähtee mukaan, ja se, ymmärrettävästi, on aika erityistä. Ja jos ihmisten katseet kohtaavat sattumalta, reaktiona on hymy, ei vaistomainen väistöliike.

Festarilla ei myöskään näy päälle horjahtelevia, kähmiviä tai muuten fyysistä koskemattomuutta ilman lupaa rikkovia ihmisiä.

Länsipään mukaan täällä ei ole tarvinnut kantaa huolta ahdistelutapauksista, joista suurilla festareilla on viime vuosina raportoitu.

Vauvan pieni käsi naisen olkapäällä, taustalla epätarkkoja ihmisiä
Vauvan pieni käsi naisen olkapäällä, taustalla epätarkkoja ihmisiä Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Jo yhden päivän jälkeen alkaa tuntea siirtyneensä johonkin erityiseen todellisuuteen. Todellisuuteen, jossa kaikki läsnäolijat tuntuvat lähtökohtaisesti hyväksyvän toisensa.

Erityisesti lauantai-ilta festivaalialueella on jotain ennenkokematonta.

Olemme samassa suuressa valkoisessa teltassa, jossa aiemmin päivällä sain miettiä kuolevaisuuttani. Nyt lavalla soittaa kitaraa ja laulaa brittiläis-portugalilainen laulaja-lauluntekijä Nessi Gomez. Teltassa on paljon ihmisiä, mutta tunnelma on intiimi.

Seuraan, miten vauva ryömii maassa makaavan rastatukkaisen naisen päällä ja kuinka sivummalla punaiseen mekkoon pukeutunut tyttö tanssii keskittyneesti vihreän vanteen kanssa.

Näen pariskunnan, joka katsoo toisiaan intensiivisesti silmiin, monta minuuttia, muun maailman unohtaneena.

On outoa olla suuressa väkijoukossa näin turvassa.

Turvallisuuden tunnetta painottaa myös Henna Länsipää. Ilman päihteitä kaikilla säilyy tietoisuus omasta ja muiden läsnäolosta, ja se takaa hyvän tunnelman.

Esimerkiksi eilen lauantaina meillä oli päälavalla Ecstatic Dance. Se koko meidän pääteltta oli täynnä tanssivia ihmisiä, ihan oikeasti tanssivia, ettei vaan humalassa heiluteta käsiä ja jalkoja. Ja silloin kun laitetaan musiikki pois, sinne tulee hiirenhiljaista. Humalaisten bileissä taas – yritä saada kaikki hiljaisiksi yhtä aikaa, se on mahdottomuus, sula mahdottomuus.― Henna Länsipää
Vintin ylisille johtava puinen silta, sillalla paljon kenkiä, edessä köysi ja kyltti jossa teksti Workshop full adventure waits you nearby
Vintin ylisille johtava puinen silta, sillalla paljon kenkiä, edessä köysi ja kyltti jossa teksti Workshop full adventure waits you nearby Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Narvilinnan idyllissä korviin kantautuu muutaman kerran hienoista purnausta siitä, että suosituimpiin työpajoihin on vaikea mahtua. Jotkut valittelevat festarin jo menettäneen jotain alkuvuosien tunnelmasta.

Toisaalta suurin osa tuntuu kysyttäessä suhtautuvan lisääntyvään väkimäärään ilman suurempia intohimoja: tätä kokemusta ei haluta rajata muilta pois.

Natural High'n kasvu on ollut voimakasta alusta lähtien. Jo ensimmäisenä vuonna osallistujia oli 500. Siitä pääluku on kasvanut joka vuosi nykyiseen 4700 kävijään.

Se on edelleen aika pientä verrattuna vaikka samana viikonloppuna järjestettävään Ruisrockiin, joka on tällä hetkellä 105 000 myydyllä lipullaan Suomen suurin festivaali.

Maailmalla suurimmat hyvinvointifestarit kuten Wanderlust voivat kerätä kymmeniä tuhansia kävijöitä, mutta Natural High’n kasvattamiseen ei ole määrätietoista aikomusta.

“Orgaanista” kasvua ei kuitenkaan estetä, Länsipää sanoo. Hänen mielestään festivaalin kokoa merkittävämpi asia on sen ilmapiiri. Miksi tapahtuma menisi pilalle, vaikka siellä on paljon ihmisiä, hän miettii.

– Ehkä se vie meidät todellisen hyväksynnän pariin, jossa sisäpiiri onkin osa suurta kokonaisuutta ja riippumatta siitä milloin on festivaalin löytänyt.

Tavoite on ennen kaikkea saada festareille sydämellinen tunnelma. Ne jotka kuulevat kutsun, saapukoot.

– Me halutaan sellaiset ihmiset, jotka tuntevat, että ‘hei, mä haluan tuonne’. Jos ne ei tunne, sitten se on hyväkin, että menevät jonnekin muualle.

Tässä Natural High muistuttaa viime vuosina perustettuja niin sanottuja boutique-festivaaleja: Hailuodossa järjestettävä Bättre Folk tai Paola Suhosen ideoima Superwood houkuttelevat suurien massojen sijaan pienempiä joukkoja samanhenkisiä ihmisiä elämyksellisellä, räätälöidyllä ja intiimillä festivaalikokemuksella.

Myös festivaaleihin perehtynyt Satu Silvanto pitää todennäköisenä, että Natural High’n kaltaiset festivaalit tulevat kasvattamaan suosiotaan Suomessakin. Hyvinvointiin liittyvä kiinnostus lisääntyy, ja samalla tiedetään yhteiskunnallisen tutkimuksen tulokset siitä, miten nuoret juovat yhä vähemmän.

Me aletaan miettiä, mitä me halutaan jakaa ympärillemme, onko se hyvää oloa vai draamaa.― Henna Länsipää
Ihmisiä seisomassa piirissä kädet ylhäällä, taustalla valkoinen teltta
Ihmisiä seisomassa piirissä kädet ylhäällä, taustalla valkoinen teltta Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Sunnuntai-iltapäivän havaintoja: ei krapulaisia, levottomia, itsensä uuvuttaneita ihmisiä.

Aurinko on helottanut koko festarin ajan kuin tilattuna. Pian rakkauden ja luovuuden keidas sulkee ovensa tältä kesältä.

Ihmiset vaikuttavat silmiinpistävän hyväntuulisilta ja energisiltä. Edes kombuchan loppuminen ei nostata suuria protesteja.

Mietin meille lähetetyn vinkin tekstiä: joka vuosi festivaaleilta lähtiessä elämänilon kohina on täyttänyt kehoni jokaisen solun.

"Meidän festivaaliltamme ihmiset lähtevät paremmassa kunnossa kuin he olivat tänne tullessaan", toinen Wanderlust-festivaalin perustaja Jeff Krasno vakuutti aikakauslehti The Atlanticin haastattelussa vuonna 2012, ja sanoi, että tapahtuman tarkoituksena oli nimenomaan inspiroida festarivieraita terveelliseen elämään.

Länsipääkin vaikuttaa pitkän urakan jälkeen hyvävointiselta, noin festarijohtajaksi. Kyllä väsyttää, hän sanoo suoraan, mutta paljon festareilta myös saa, hän itsekin, edelleen. Länsipää ei arastele esittää arviotaan.

– Me muutetaan kulttuuria. Krapulassa festareilta kotiin palaaminen tosi huonovointisena, pääkipuisena – se on so last season!

Festari, jolta lähtee pirteämpänä kuin sinne on tullut? Onhan sekin ajatus.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik
Elämän laboratorio!― Minna Myllymäki

Viidettä kertaa festivaalilla:
Erkki Makkonen: Kesän monipuolisin ja lämminhenkisin vaihtoehtotapahtuma, ihan taatusti herättää monenlaatuisia tunteita. Haastava. Avaa kehoa, avaa mieltä, vaikuttaa kokonaisvaltaisesti. Saa kohdata itsensä ja muita ihmisiä aivan toisella tavalla kuin yleensä ja syvemmin. Iloa, mutta myös haasteita!
Minna Myllymäki: Tämä on muodostunut rutiiniksi, nyt viides kerta täällä. Saa kohdata ihmisiä ja osallistua työpajoihin. Elämän laboratorio!

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Merkityksellistä on, että Natural High’ssa pääsee kokemaan asioita, joita tavallisessa arjessa ei välttämättä voi, Länsipää sanoo. Festivaaleihin perehtynyt Silvanto on samaa mieltä: festivaalit tuovat esiin tarpeen hakeutua hetkeksi yhteen tavalla, joka poikkeaa arjesta.

Festivaalien elinvoimaa kautta aikojen selittää osittain kokemus tilapäisestä yhteisöstä, viikonlopun ajaksi yhteen hakeutuvasta heimosta. Ja maailmasta, joka voisi olla mahdollinen.

2000-luvulla festariheimon luo tullaan riehakkaan juhlimisen lisäksi avautumaan sisimmistä tunnoistaan tai vaikka etsimään yhteyttä seksuaalisuuteen tantratyöpajassa.

Mutta ulottuuko Natural High'n hetkellisen heimon vaikutus yhtä viikonloppua pidemmälle?

Ihmisiä tanssimassa nurmella ja ulkokatoksessa
Ihmisiä tanssimassa nurmella ja ulkokatoksessa Kuva: Yle / John Stark festivaalit,egenland_naturalhigh

Länsipään mukaan se, että tullaan viikonlopuksi yhteen, on kokemuksena hyvin transformoiva.

– Me aletaan miettiä, mitä me halutaan jakaa ympärillemme, onko se hyvää oloa vai draamaa. Me pääsemme lähemmäs itseämme, jolloin me pystymme kohtaamaan toiset paremmin, ja se alkaa muuttaa ihmisiä ja kulttuuria.

Siksi Länsipää ei halua rajoittaa festivaalin kasvua. Eikä sille kuulemma ole tarvettakaan, ainakaan täällä Narvilinnan maatilalla. Tiloja voidaan järjestää, ja peltoa on.

Viikonloppu herättää kieltämättä paljon ajatuksia alkoholin kiinteistä siteistä tapahtumiin, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen. Kieltämättä ennen festareita kiinnosti myös, saadaanko täällä ilman totuttuja nautintoaineita kunnon festari-iloa pintaan.

Kun on seurannut antaumuksella tanssivia ja laulavia ihmisiä, on taipuvainen ajattelemaan ihmisolennon sosiaalista luonnetta. Muut tempaavat mukaansa, ja sitä vapautuu itsekin, oli promilleja tai ei.

Entä tulisinko uudestaan, vapaalla? Houkutus kokea poikkeuksellinen elämys uudestaan ja vielä syvemmin on suuri. Myös työkaverit harkitsevat asiaa. Musiikkirintamalle voisi tosin kaivata jotain itselle tuttua artistia, joka sopisi festareiden linjaan, kommentoidaan. Ohjaaja Tuula pohtii, ottaisiko lapset mukaan.

Tuntuu, että festareista voi rakentaa itselleen niin vaihtoehtoisen tai tavallisen elämyksen kuin haluaa. Ei täällä kellekään mitään tyrkytetä. Paitsi ehkä vegaaniruokaa, kun muuta ei ole saatavilla, mutta siitä olen kasvissyöjänä vain tyytyväinen.

Vaikka jokin minussa yhä kapinoi: jollain tavalla nämä festarit tuntuvat kauhean kunnollisilta. Missä on seikkailu, pieni vaaran tuntu?

Voi olla, että Natural High’ssa jää kokematta jotain sellaista hauskaa hulluttelua, johon kevyt humaltuminen saattaa johtaa. Täällä ei toisaalta todennäköisesti satuta toisia tai itseään, eikä kotiinviemisinä ole morkkista, vanhan festariperinteen sivujuonteita nekin.

Yksi kysymys on vielä mielessä: entäs päihteettömyys ja puhelimet?

Natural High haastaa kävijänsä kohtaamaan itsensä ja toisensa ilman nautintoaineita, mutta yksi asia mietityttää. Monille se koukuttavin juttu tuntuu olevan suhde omaan puhelimeen: eikö päihteettömälle festarille sopisi myös digital detox?

Länsipää nyökkäilee: voisi olla hyväkin, että jättäisi puhelimen koko viikonlopuksi. Toisaalta hän näkee tässä asiassa festareilla enemmän kohtuullista annostelua kuin väärinkäyttöä.

– Jos tuolla alueella kävelee, niin ei siellä näe kovin paljon ihmisiä, jotka ovat tällä tavalla puhelimella, hän demonstroi kääntäen katseensa kohti käsiään.

– Että ei ehkä ole tarvetta paeta sitä tilannetta jossa on, vaan ne puhelimet on enemmän mukana siinä mitä on tekemässä. Että nappaanpa kuvan tästä tilanteesta muistoksi.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Natural High Healing Festival

 • Vuonna 2013 perustettu päihteetön hyvinvointifestivaali
 • Perustaja ja johtaja Henna Länsipää
 • Suurin tulonlähde pääsyliput (65€–150€)
 • Järjestetään seuraavan kerran heinäkuussa 2019

Lähteitä:
Satu Silvanto (toim.). Festivaalien Suomi. Cupore, 2016.
Fast Company: Namaste En Masse: Can Wellness Festivals Grow As Big As Coachella?
The New York Times: At Hawaii Resort, Yoga by Day, Party by Night
The Atlantic: The Strange Paradox of Rock Festivals for Yogis

Kartta jossa merkittynä Uudenkaupungin paikkakunta Suomessa.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Kartta jossa merkittynä Uudenkaupungin paikkakunta Suomessa. kartat,egenland_uusikaupunki
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sinisiä pilviä

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

 • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
 • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
 • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
 • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
 • Seuraa meitä Instagramissa!