Hyppää pääsisältöön

Historia: Aristoteles Onassis – upporikas ja piinkova laivanvarustaja etsi onnea

Dokumentti kertoo upporikkaan liikemiehen Aristoteles Onassiksen elämästä.
Kreikkalaiseen Nidrin kylään Lefkadan saarelle on pystytetty Aristoteles Onassiksen patsas. Muistomerkki katsoo Skorpiós-saarelle, jonne Onassis on haudattu. Dokumentti kertoo upporikkaan liikemiehen Aristoteles Onassiksen elämästä. Yle TV1,Historia: Aristoteles Onassis

TV1 maanantaina 7.1.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 13.1. klo 7.00, Areenassa

Aristoteles Onassis (1906 - 1975) oli aikansa kuuluisin laivanvarustaja Kreikassa. Onassiksesta tuli kansainvälinen suurliikemies ja maailman suurimman öljylaivaston omistaja. Yksi maailman rikkaimmista miehistä oli tuttu näky suihkuseurapiireissä.

Onassiksella on suhde oopperalaulaja Maria Callasin kanssa. Vuonna 1968 liikemies avioitui Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn lesken Jacqueline Kennedyn kanssa. Pariskunta vietti perhe-elämää julkisuudelta piilossa Onassiksen yksityisellä Skorpiós-saarella Kreikassa.

Piinkova Onassis ärsytti vallanpitäjiä häikäilemättömillä liiketoimillaan. Kaupankäynti oli hänen suvussaan perinne. Miehellä oli vuodesta 1925 lähtien sekä Kreikan että Argentiinan kansalaisuus.

Saksalainen dramatisoitu dokumentti valaisee värikkään ja vaikutusvaltaisen miehen elämää, joka muistutti kreikkalaista tragediaa. Maailmanluokan liikemies nousi pohjalta ja onnistui haalimaan omaisuutta sekä valtaa, mutta onnea hän ei koskaan löytänyt.

The Tycoon. The Rise of Aristotle Onassis. Ohjaus: Gabriele Wengler. Tuotanto: Stennerfilm & Leonardo Films, Saksa, 2018. Lukijana on Inari Tilli.