Hyppää pääsisältöön

Hyvissä aikeissa – dokumenttisarja rodunjalostuksen historiasta Suomessa

Kolmiosainen dokumenttisarja sukeltaa suomalaisen rodunjalostuksen historiaan.
Kolmiosainen dokumenttisarja sukeltaa suomalaisen rodunjalostuksen historiaan. Yle TV1,Hyvissä aikeissa

TV1 maanantaisin 13. - 27.7.2020 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkoisin klo 15.50, Areenassa

Innokas pyrkimys jalostaa ihmistä pyyhkäisi yli läntisen maailman 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Rotuhygieniaan eli rodunjalostukseen tähtäävät toimenpiteet kuten laitoksiin eristäminen, avioliittokiellot ja pakkosterilointi hyväksyttiin laajalti eikä soraääniä juuri kuulunut.

Näin tapahtui myös Suomessa, ennen muuta maailmansotien välisenä aikana. Ihmisten luokittelu ja mittaaminen sekä muun muassa pakkosteriloinnin sallinut lainsäädäntö olivat kuitenkin voimassa 1960-luvun loppuun asti.

Radikaaleja rotuhygienian kannattajia

Rodunjalostukseen uskoneet ajattelivat, että yksilön vapautta rajoittamalla voitaisiin edistää yhteistä hyvää. Hautojen kaivelu sekä alastomien ihmisten mittaus ja kuvaaminen olivat sata vuotta sitten tieteen valtavirtaa. Eugeniikka oli aikansa sosiaalipoliittinen väline ja näin myös erottamaton osa hyvinvointivaltion historiaa.

Ajattelu innosti muun muassa kehitysvammatyön edelläkävijöitä Edvin ja Emma Hedmania. Radikaali rotuhygienian kannattaja Martti Pihkala pyrki määrittelemään ihannesuomalaisen ja estämään muun muassa kuurojen lisääntymisen. Myös hänen oma tyttärensä pakkosteriloitiin.

Miksi tiedeusko sokaisi tutkijat?

Mikä rotuajattelussa vetosi ihmisiin? Miksi tiedeusko sokaisi tutkijat ja rodunjalostuksen toimijat? Kuinka alun pitäen hyväntekijöinä pidetyt ihmiset päätyivät kannattamaan rodunjalostuksen ajatuksia ja toimia?

Kolmiosainen dokumenttisarja Hyvissä aikeissa sukeltaa suomalaisen rodunjalostuksen historiaan. Sarja antaa äänen niin eugeniikan käytännön toteuttajille ja heidän jälkeläisilleen kuin toiminnan uhreillekin.

Sarja ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Riikka Kaihovaara ja Riika Nikkarinen. Tuotanto: Yle, 2018. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

MOT: Pakolla steriloidut

Suomi on tehnyt tuhansia kansalaisiaan lisääntymiskyvyttömiksi vastoin heidän omaa tahtoaan. Osa heistä on yhä elossa ja toivoo valtiovallalta korvauksia tai edes anteeksipyyntöä.

Pakkosteriloinneista luovuttiin Suomessa vuonna 1970. Niihin johtaneet rodunjalostuksen ajatukset elävät kuitenkin edelleen. Ykkösellä 14.1.2019 esitetyssä MOT-ohjelmassa käsiteltiin Suomessa tehtyjä pakkosterilisointeja.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.