Hyppää pääsisältöön

Ylen keväässä runsaasti kotimaista draamaa, uudet muumit ja vaalihuumaa

Näyttelijä Anna Airola, Muumipeikko ja ajankohtaistoimittaja Seija Vaaherkumpu.
Ylen kevään ohjelmistossa nähdään mm. draamakomedia AIKUISET, Muumilaakso ja eduskunta- ja europarlamenttivaalit. Näyttelijä Anna Airola, Muumipeikko ja ajankohtaistoimittaja Seija Vaaherkumpu. ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Yle

AIKUISET, Aktivistit, M/S Romantic, Melkein totta, Modernit miehet, Näkymättömät sankarit, Suden hetki… Nämä kaikki uudet kotimaiset draamasarjat nähdään Ylen kanavilla keväällä 2019! Lisäksi ohjelmistossa nautitaan upouudesta Muumilaakso-animaatiosarjasta ja seurataan sekä eduskunta- että europarlamenttivaalien jännitysnäytelmää. Tähtisäihkettä talvi-iltoihin puolestaan tarjoavat Kultainen Venla, Urheilugaala, SuomiLOVE ja UMK19.

Kevät täynnä kotimaista draamaa ja komediaa!

Modernit miehet seisovat vierekkäin vehreällä kadulla katsoen kameraan.
Modernit miehet 6.1. alkaen Modernit miehet seisovat vierekkäin vehreällä kadulla katsoen kameraan. Kuva: Peter Salovaara Eero Milonoff,Modernit miehet

Huikean draamakevään starttaa Modernit miehet (Yle Areena 6.1. ja Yle TV2 7.1.), joka on komediasarja suomalaisesta miehestä. Minne suomalainen mies on menossa – ja onko hän kohta mies enää ollenkaan? Pääosissa neljä modernia miestä: Eero Milonoff, Jarkko Niemi, Iikka Forss ja Tommi Rantamäki.

Aktivistit (Yle TV1 ja Yle Areena 3.2.) kertoo poliittisesta aktivismista 1900-luvun alun Helsingissä. Eletään sortovuosia ja kansallismieliset suomalaiset haaveilevat itsenäistymisestä Venäjän valtakunnasta. Draamasarjan historiallisten henkilöiden saappaisiin astuvat mm. Pelle Heikkilä, Pekka Strang, Elmer Bäck, Oskar Pöysti ja Stella Laine.

Kohtaus draamasarjasta Aktivistit.
Aktivistit 3.2. alkaen Kohtaus draamasarjasta Aktivistit. Kuva: Pietari Peltola / Helsinki-filmi Oy Suomalaiset draamasarjat,Historialliset draamasarjat,Pelle Heikkilä,Oskar Pöysti,Aktivistit,aktivistit

Jani Volasen ja Tommi Korpelan käsikirjoittama minisarja M/S Romantic (Yle TV1 ja Yle Areena 24.2.) kertoo yhdestä illasta ruotsinristeilyllä. Ilmassa on romantiikkaa, rakkautta, kaipuuta, onnea. Ja sitten joku tai jokin putoaa mereen, laivan sähköt katkeavat ja kaikkialla on pimeää... Sarja on sekoitus koomisviritteistä draamaa ja tragedian alleen kätkevää komediaa. Pääosissa mm. Hannu-Pekka Björkman, Antti Luusuaniemi, Antti Heikkinen, Annika Aapalahti ja Sami Ahonen.
Kuva draamakomediasta AIKUISET, kuvassa roolihahmo Oona (näyttelijä Anna Airola) ja Kuisma (näyttelijä Mikko Kauppi).
AIKUISET 1.4. alkaen Kuva draamakomediasta AIKUISET, kuvassa roolihahmo Oona (näyttelijä Anna Airola) ja Kuisma (näyttelijä Mikko Kauppi). Kuva: HMGvalokuva/Hanna-Maria Gronlund draamakomediat,AIKUISET

Draamakomediassa AIKUISET (1.4. Yle Areena ja Yle TV2) parikymppinen Oona (Anna Airola) elää kivaa elämää hipsterikuplassaan Helsingin Kalliossa. Työkseen hän pyörittää pientä artesaanikahvilaa. Mutta ex-poikaystävän Tuomaksen (Eppu Pastinen) ja tämän uuden tyttöystävän Yolan (Aksa Korttila) kilpaileva kahvila Raaka luo jännitteitä arkeen...

Draamasarjassa Suden hetki (Yle Areena ja Yle TV2 10.4.) neljä epätoivoista, eronnutta miestä (Eero Milonoff, Tomi Alatalo, Ville Keskilä ja Elias Keränen) ja yksi nainen (Malla Malmivaara), jonka mies on kadonnut, aloittavat matkan kohti uutta elämää. Kahdeksanosainen sarja kertoo eroista, toipumisesta ja kadonneen miehen metsästyksestä.

Kohtaus tv-sarjasta Suden hetki
Suden hetki 10.4. alkaen Kohtaus tv-sarjasta Suden hetki Eero Milonoff,Malla Malmivaara,Ville Keskilä,Tomi Alatalo,Suden hetki
Kohtaus tv-sarjasta Melkein totta
Melkein totta 13.4. alkaen Kohtaus tv-sarjasta Melkein totta Hannele Lauri,Heli Sutela,Emilia Sinisalo,Melkein totta

Melkein totta -draamakomedia (Yle TV1 ja Yle Areena 13.4.) käsittelee hienovireisen huumorin keinoin teatterin arkea. Siellä mylläävät kaikilta työpaikoilta tutut pelot ja haasteet: kilpailu, talouspaineet, johdon ja työntekijöiden välinen luottamuspula, sukupuolten välinen (epä)tasa-arvo, ja aina joistakin syövereistä pulpahtava ammattiylpeys, solidaarisuus ja ystävyys. Heli Sutela, Hannele Lauri ja Emilia Sinisalo vievät katsojat teatterin kulissien taakse.

Kevät huipentuu tositapahtumiin pohjautuvaan draamasarjaan Näkymättömät sankarit (Yle TV1 ja Yle Areena 21.4.). Sarja kertoo uskomattoman suomalaisen sankaritarinan Tapani Brotheruksen (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamalan (Ilkka Villi) diplomaattityöstä Chilessä 1973 tapahtuneen Pinochetin juntan vallankaappauksen jälkeen. Mukana sarjan kansainvälisessä näyttelijäkaartissa myös Mikael Persbrandt.

Kohtaus tv-sarjasta Näkymättömät sankarit
Näkymättömät sankarit 21.4. alkaen Kohtaus tv-sarjasta Näkymättömät sankarit Mikael Persbrandt,Näkymättömät sankarit

Draamaa myös radiossa

Tulossa on mielenkiintoinen kuunnelmakevät! Heti tammi-helmikuussa kuunnelmapaikat valtaa Thomas Mannin mestariteos Taikavuori. Outi Nyytäjän dramatisoima ja ohjaama 7-osainen sarja on vuodelta 1998. Maaliskuussa lähetetään Juha Jokelan huippusuositun Esitystalous-trilogian viimeiseen osaan perustuva Radio Stage, ja huhtikuun lopulla alkaa sovitus Karl-Ove Knausgårdin omaelämäkerrallisesta romaanisarjasta Taisteluni. Pohjoismaisen kirjallisuuden suuri puheenaihe on dramatisoitu kuudeksi kuunnelmaksi.

Uusi upea Muumilaakso alkaa helmikuussa!

Muumilaakson väki uudessa animaatiosarjassa.
Muumilaakso 25.2. alkaen Muumilaakson väki uudessa animaatiosarjassa. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,muumit

Uusi taianomainen koko perheen Muumilaakso-animaatiosarja (Yle Areena, Yle TV2 ja Yle Fem 25.2.) on täynnä elämää; pääsemme tuttujen hahmojen mukana seikkailuille maailmaan, jossa ilo ja nauru, jännittävät kohtaamiset ja Muumien lempeä elämänasenne kietoutuvat toisiinsa ainutlaatuisella tavalla. Jaksojen teemat opettavat paljon myös inhimillisyydestä ja etenkin rakkaudesta. Sarjan ääninäyttelijöinä ovat eturivin näyttelijät mm. Joonas Nordman, Satu Silvo, Ville Haapasalo ja Kiti Kokkonen sekä Christoffer Strandberg, Maria Sid, Carl-Kristian Rundman ja Paavo Kerosuo.

Vuoden parhaat ohjelmat ja urheilijat ovat….

Venla gaalan juontajat Vappu Pimiä ja Marja Hintikka
Kultainen Venla 11.1. Venla gaalan juontajat Vappu Pimiä ja Marja Hintikka Kuva: Yle Kuvapalvelu Kultainen Venla

Tammikuu on gaalojen kulta-aikaa. Kultainen Venla palkitsee vuoden 2018 parhaimmat tv-ohjelmat 11.1. Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Suoran lähetyksen juontavat Marja Hintikka ja Vappu Pimiä. Punaisen maton Yle Areena -etkoja luotsaavat Sami Sykkö ja Jorma Uotinen.

Suomalaista urheilua juhlistetaan jälleen tammikuussa Yle TV2:ssa Suomen Urheilugaalan merkeissä 17.1. Nykyiset ja entiset huippu-urheilijat, penkkiurheilijat ja muut tähdet kokoontuvat palkitsemaan suomalaisia urheilutekoja suorassa lähetyksessä.

Musiikkia koko kevät: Mullan alta, SuomiLOVE ja UMK19

Mullan alta -ohjelmassa (Yle Areena ja Yle TV1 7.1.) kaksitoista artistia – Vilma Alina, Shiraz Lane -yhtyeen Hannes, Mira Luoti, Tiisu-yhtyeen Henrik Illikainen, Heikki Kuula, Yona, Karri "Paleface" Miettinen, Milla Rumi, Janna, Kevin Tandu, Litku Klemetti ja Nelli Milan – tarttuu edesmenneiden suomalaisten runoilijoiden runoihin ja luo niistä uudet kappaleet. Biisit esitetään yleisölle, joka koostuu artistien ja runoilijoiden läheisistä. Ympyrä sulkeutuu ja mullan alta kaivetut runot nousevat uuteen elämään, hengittäen tämän päivän musiikin kautta.

Mullan alta -ohjelman tunnuskuva.
Mullan alta 7.1. alkaen Mullan alta -ohjelman tunnuskuva. musiikkiohjelmat,Mullan alta

Rakastettu ja neljällä Kultaisella Venlalla palkittu SuomiLOVE jatkuu jo viidennettä tuotantokautta (Yle TV1 ja Yle Areena 26.1.). Uusi kausi esittelee katsojille suomalaisiin lauluihin liittyviä, monimuotoisia rakkaus- ja ystävätarinoita Kotkasta Inariin. Henkilökohtaisia musiikkiesityksiä tarinoiden päähenkilöille tekevät tällä kertaa mm. J. Karjalainen, Elastinen, Sanni, Vesa-Matti Loiri ja Jenni Vartiainen. Ohjelman juontavat tällä kaudella Jenni Pääskysaari uutena parinaan Mikko Kuustonen.

Täysin uutta musiikkia puolestaan tarjoaa Uuden Musiikin Kilpailu 2019, jonka suora lähetys nähdään 2.3. Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Suuri vaalikevät!

Vaalitenttien juontajat Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen.
Vaalitenttien juontajat Seija Vaaherkumpu ja Sakari Sirkkanen. Eduskuntavaalit 2019

Politiikan superkevät 2019 vie äänestäjät uurnille ainakin kaksi kertaa: huhtikuun eduskuntavaaleissa ja toukokuun europarlamenttivaaleissa. Yle välittää tunnelmat vaalikentiltä ja kutsuu politiikan tekijöitä vaalistudioihin vastaamaan, haastamaan ja rakentamaan Suomen ja Euroopan tulevaisuutta.

Kotimaiset sarjauutuudet vievät mm. Arttu Wiskarin studiolle, Ella Kannisen symbolimatkalle sekä metsään

Suomi on metsäläinen -sarjassa (Yle TV1 ja Yle Areena 14.1.) etsitään vastausta siihen, mihin kaikkeen metsä on Suomessa ja suomalaisuudessa vaikuttanut. Sarjassa lähdetään tutkimusmatkalle "metsäläisyyteen" ja tarkastellaan metsien vaikutusta Suomeen ja suomalaisuuteen. Sarjan juontaa aiemmista Suomi on... -sarjoista tuttu tietokirjailija Juhani Seppänen.

Merkkien salat -sarjassa (Yle Teema ja Yle Areena 30.1.) pääsemme symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen johdattelemina symboleihin. Ohjelma käsittelee symboleita, joita löytyy suomalaisten elämästä ja arjesta.

Toimittaja Juhani Seppänen metsurinkypärä päässä kaupungissa.
Suomi on metsäläinen 14.1. alkaen Toimittaja Juhani Seppänen metsurinkypärä päässä kaupungissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Juhani Seppänen,Suomi on metsäläinen
Juontaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen.
Merkkien salat 30.1. alkaen Juontaja Ella Kanninen ja symbolitutkija Liisa Väisänen. Ella Kanninen,Liisa Väisänen,merkkien salat

Unelmia ja studiohommia (Yle TV2 ja Yle Areena 12.2.) on sarja, jossa seurataan Arttu Wiskarin ja hänen ystäviensä perustaman levy-yhtiön arkea. Pääsemme kurkistamaan hittien syntyhetkiin ja musabisneksen arkeen. Asioita ei oteta koskaan liian vakavasti, mutta bisnestä kuitenkin tehdään tosissaan.

Digihuijatut (Yle TV1 ja Yle Areena 8.4.) on ohjelma, joka avaa uusia näkökulmia digitaalisessa ympäristössä tapahtuvaan rikollisuuteen. Juontaja Juho Keskitalon johdolla henkilökohtaiset tarinansa käyvät läpi niin identiteettivarkauksien, romanssihuijausten kuin nettikauppapetostenkin kohteiksi joutuneet henkilöt. Lisäksi katsojalle tarjotaan elintärkeää tietoa, jolla välttää digimaailman karikot.

Kevään ulkomaiset uutuussarjat

Kohtaus tv-sarjasta De dagar som blommorna blommar
De dagar som blommorna blommar 1.1. alkaen Kohtaus tv-sarjasta De dagar som blommorna blommar Ruotsalaiset tv-ohjelmat,De dagar som blommorna blommar

Yle Areenassa julkaistaan 1.1. Jonas Gardellin uusi draamasarja De dagar som blommorna blommar. 1970-luvulle sijoittuvassa draamasarjassa seurataan Munksåsin, Törnbladin ja Elofssonin perheitä. Heidän elämäntapahtumansa aiheuttavat kivuliaita seurauksia välittömästi tai vuosien viiveellä.

Oljefonden (Yle Fem ja Yle Areena 21.1.) on komediasarja norjalaisesta öljyrahastosta, joka investoi vuosittain miljardeja uusiin sijoituskohteisiin. Per Grepp on firman nuori ja villi finanssinero, joka kuitenkin vahingossa investoi 80 miljardia kyseenalaiseen kohteeseen.

Bancroft (Yle TV1 ja Yle Areena 9.3.) on uusi, kehuttu brittitrilleri, jonka keskushenkilöinä on kaksi vahvaa naista. Etsiväylikomisario Elizabeth Bancroft on omistanut koko elämänsä poliisivoimille, siksipä seuraava ylennys lienee vain ajan kysymys. Nuori ja lupaava ylikomisario Katherine Stevens halajaa jo mukaan Bancroftin tiimiin, mutta siihen hänellä on vielä pitkä matka.

Kohtaus tv-sarjasta Bancroft
Bancroft 9.3. alkaen Kohtaus tv-sarjasta Bancroft Bancroft

Soturi (Kriger, Yle TV1 ja Yle Areena 17.3.) on väkevä tanskalainen rikosdraama syyllisyyden repimästä miehestä. Monen sodan ja kriisin kokenut tanskalainen sotaveteraani CC palaa kotiin palveltuaan vuosia useissa kansainvälisissä tehtävissä. Hän haluaa tehdä oikein – mutta kuka määrittelee mikä on oikein?

Uunituore kahdeksanosainen draamasarja Das Boot - sukellusvene U-612 (Yle Areena 28.12. ja Yle TV1 3.4.) kuvaa toisen maailmansodan vaihetta, jolloin sodan mielettömyys alkaa muuttua painolastiksi Saksalle. Miten se vaikutti maan uskollisimpiinkin kansalaisiin?

Kohtaus tv-sarjasta Das Boot - Sukellusvene U-612
Das Boot - sukellusvene U-612 28.12.2018 alkaen Kohtaus tv-sarjasta Das Boot - Sukellusvene U-612 Kuva: © NIK KONIETZNY Saksalaiset draamasarjat

Lisäksi keväällä Yle Areenassa julkaistaan kaksi upouutta pohjoismaista nuortensarjaa: norjalainen teinidraama 17 sekä ruotsalainen jääkiekkomaailmaan sijoittuva Eagles.

Urheilun kevät on talvilajeja ja palloilua

Iivo Niskanen iloitsee hiihdon jälkeen.
Iivo Niskanen iloitsee hiihdon jälkeen. Kuva: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Iivo Niskanen

Talviurheilulajeja seurataan tiiviiseen tahtiin Ylen keväässä. Yle TV2 ja Yle Areena ovat maailman parhaan hiihtourheilun koti talven ensimmäisestä maailmancup-kisasta viimeiseen kurotukseen asti. Pitkän maailmancup-rupeaman lisäksi TV2 tuo helmikuussa suomalaiskoteihin myös huippujännittävän kaksiviikkoisen ajan maailman parhaiden taistelun MM-hiihtojen merkeissä.
Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajia juhlimassa maalilla..
Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajia juhlimassa maalilla.. Kuva: Tomi Hänninen jääkiekko,Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Lentopallon pelaajat verkolla.
Lentopallon pelaajat verkolla. Kuva: Tomi Hänninen lentopallo

Yle TV2:n perinteisen runsas jääkiekkopaketti on keväällä 2019 huippukiinnostava. Tällä kertaa suuren huomion keskipisteenä on naisten maajoukkue, joka taistelee maailmanmestaruudesta Espoossa järjestettävissä kotikisoissa. Myös leijonat puolustaa hanakasti sinivalkoisia värejä, kun se taistelee helmikuussa Ruotsin ja toukokuun alussa Tshekin EHT-turnauksissa. Lisäksi Leijonilla on tiedossa kamppailuja uudessa Nordic-tournamentissä, jossa Suomi, Ruotsi ja Tanska mittelevät kolmen viikon aikana paremmuudestaan EHT:n huipennuksen ja MM-kisojen alla. Pikkuleijonat puolestaan puolustaa pääsiäisenä alkavassa Ruotsin U18 MM-turnauksessa viimekeväistä maailmanmestaruuttaan.

Palloilufanille on tarjolla 5.4. alkaen parin kuukauden aikana vähintäänkin 19 ja enimmillään jopa 30 finaaliottelua lentopallosta, futsalista, koripallosta, salibandystä ja käsipallosta.

Uusia jaksoja kotimaisista ja ulkomaisista suosikeista!

Sarjan Nörtti 3 DragonSlayer666 tunnuskuva.
Nörtti: DragonSlayer666 17.1. alkaen. Sarjan Nörtti 3 DragonSlayer666 tunnuskuva. Nörtti: DragonSlayer666

Keväässä on paljon uutuussarjoja, mutta myös tutut suosikit jatkavat ohjelmistossa uusin jaksoin. Kolmas ja viimeinen tuotantokausi huippusuositusta ja Kultaisella Venlalla palkitusta Nörtti: Dragonslayer666 -sarjasta julkaistaan Yle Areenassa 17.1.

Villi kortti tarjoaa viikon nokkelimmat jutut urheilun saralta 17.1. alkaen, ja ajankohtaissatiiri Noin viikon studio palaa torstai-iltoihin 24.1. Myös rakastettu Sohvaperunat jatkaa ohjelmistossa myös keväällä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 25.1. alkaen.

Marja Sannikkan ja Sanna Ukkolan häpeilemätön ajankohtainen talkshow Sannikka&Ukkola jatkaa yhteiskunnallisiin aiheisiin pureutumista ilman tärkeilyä 18.1. alkaen Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Pirjo Heikkilän tähdittämän Pirjon uudet jaksot julkaistaan Yle Areenassa 28.6.

Pirjo Heikkilä puhaltaa silmät kiinni voikukan siemenpalloa eli mykeröä ja siemenet lentävät Pirjon kasvoille.
Pirjo 28.6. alkaen Pirjo Heikkilä puhaltaa silmät kiinni voikukan siemenpalloa eli mykeröä ja siemenet lentävät Pirjon kasvoille. Kuva: Juhamatti Vahdersalo Pirjo Heikkilä,PIRJO

Mike ja Tomppa seikkailevat Vintage-valtakunnan toisella kaudella Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 16.4. alkaen.

Lukuisat ulkomaiset suosikkisarjat jatkuvat uusin tuotantokausin. Britannian pitkäikäisin jännityssarja Hiljainen todistaja jatkuu uusin jaksoin 18.1. Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Petos-sarja jatkuu 4.3. Yle Femillä ja 1.3. Yle Areenassa.

Keväällä ohjelmistoon palaavat uusin jaksoin myös Bonusperhe, Draken etsivätoimisto, Kotikenttä ja Lovleg.

Pikku Kakkosen kevään tärpit

Kolme roolihahmoa lastensarjasta Lelumesta.
Lelumesta 6.1. alkaen Kolme roolihahmoa lastensarjasta Lelumesta. Kuva: Kaiho Republic Pikku Kakkonen,Lelumesta

Kevään ohjelmisto tarjoaa paljon kivaa kotimaista katsottavaa myös perheen pienimmille. Lelumesta (6.1. alkaen) kertoo lelukaupasta, jossa työskentelevät liukas myyjä Ricu (Eero Ritala) sekä lelunkeksijä Lelu-Lea (Noora Dadu). Sarjan jokaisessa jaksossa kauppaan putkahtaa mielenkiintoinen uusi asiakas erityisen pulman kanssa. Ongelma ratkaistaan mielikuvitusta käyttäen yhdessä lelurobotin (Aksa Korttila) kanssa.

Karhun valtakunta (20.2. alkaen) on uudenlainen luontosarja, joka yhdistää erityisellä tavalla harvinaislaatuiset aidoissa olosuhteissa kuvatut luontokuvat lapsille sopivaksi sadunomaiseksi tarinaksi, jossa katsoja samaistuu ja kokee suurta sympatiaa karhua kohtaan ja oppii ymmärtämään luonnosta tarinoiden ja eläinten keskinäisten suhteiden kautta.

Jari ja Kari ovat täällä taas! Suositun sarjan uusi kausi Jarin ja Karin kesäloma (28.4. alkaen) kertoo kahden erottamattoman kaveruksen yllättävästä Suomen reissusta. Lomanviettoon valmistautuvan kaksikon suunnitelmiin tulee muutoksia, kun he saavat perinnöksi vanhan matkailuauton salaperäiseltä Iso-Enolta, jonka olemassaolosta ei kummallakaan ollut tietoa. Ennen kuin Jari ehtii Karia sanoa, ollaan jo kiertämässä Suomea mitä eriskummallisempien hahmojen komppaamina. Pääosissa nähdään Kari Hietalahti ja Jukka Rasila, ohjaus on Petteri Summasen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua