Hyppää pääsisältöön

Loppu tuhlailulle ja kaahailulle – lukijoiden täsmälupaukset ilmaston hyväksi

Cyklister i snöoväder.
Monet lukijamme lupaavat ajaa polkupyörällä vuoden ympäri, säässä kuin säässä. Cyklister i snöoväder. Kuva: Yle/Sofia Strömgård pyöräily,lumimyrskyt,lumi,liikenne

Yle Luonto keräsi vuodenvaihteessa uudenvuodenlupauksia ilmaston hyväksi. Saimme kymmeniä loistavia ja arjessa kiinni olevia lupauksia. Pienikin ympäristöteko on tärkeä!

Luitko jo tutun näyttelijäkolmikon uudenvuoden luontolupaukset? Pihla Viitala tavoittelee muovitonta arkea, Jasper Pääkkönen kompensoi matkustamiseen liittyviä päästöjä, Eija Ahvo kierrättää ja suosii aurinkoenergiaa.

Myös lukijat ideoivat jutun yhteydessä innokkaasti omia lupauksiaan ja keskustelivat niistä Yle Luonnon Facebook-ryhmässä.

Pyysimme Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikköä Jouni Nissistä kommentoimaan annettuja lupauksia. Nissinen on 150 eurooppalaista ympäristöjärjestöä edustavan Euroopan ympäristötoimisto EEB:n puheenjohtaja ja seuraa aktiivisesti kansainvälistä ympäristönsuojelukeskustelua.

Kuljen jalkaisin aina kun on mahdollista.
― Hannele Ruotsalo

Jalankulkijoita suojatiellä. Anonyymi ihmisiä kiire
Kävely kasvattaa kuntoa ja kukkaroa, se säästää myös luontoa. Jalankulkijoita suojatiellä. Anonyymi ihmisiä kiire Kuva: Henrietta Hassinen / Yle anonymiteetti (yhteiskunnalliset ominaisuudet),kiire,kaupungit,ihminen,ruuhkat,Suojatie,liikenne,liikenneonnettomuudet,jalankulkijat,Jalankulkijaystävällisyys,jalankulkutiet,anonyymiä kaupunkikuvaa ihmisistä, kevät,

Jätän auton pihaan ja pyöräilen työmatkat suurimmaksi osaksi, tulee 16 km suunta eli 32 km päivä, kuntokin nousee.
― Reijo Tarvainen

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikön Jouni Nissisen mielestä Yle Luonnon lukijoiden ja näyttelijäkolmikon ilmastolupauksissa ollaan hyvällä tiellä.

– Pienikin teko on tärkeä. Liikenne ja ruoka ovat isoimpia ratkaisuja, mitä yksittäinen ihminen kulutusvalinnoillaan voi tehdä.

Jasper Pääkkösen päästökompensaatiot nostattivat kiivasta keskustelua. Päästökompensoinnissa matkustaja korvaa rahallisesti lentonsa aiheuttaman hiilijalanjäljen esimerkiksi järjestölle, joka istuttaa tietyn määrän puita, joiden lasketaan sitovan saman määrän hiilidioksidia.

Jo hakattujen alueiden uudelleenmetsitys on tärkeää koko maapallolla, mutta miten voidaan olla varmoja, että hiili pysyy istutetuissa puissa? Metsät saatetaan kaataa, kuivuus tai metsäpalo voi tuhota puut, jolloin hiili palautuu ilmakehään. Jouni Nissinen uskoo, että kompensaatioissa paras ratkaisu on vielä saavuttamatta.

Lentomatkustelun vähentämiseen on ehdotettu lääkkeeksi lentoveroa. Yksi lukija toivoo, että eliitin yksityiskoneilla matkustelu kiellettäisiin. Nissinen on samoilla linjoilla.

– Lopetetaan lentokoneiden käyttö taksina.

Aion opetella kasvisruokien tekoa monipuolisemmin. Paitsi miten saan tuon luolamieheni kasvisruuan ystäväksi…
― Eevi Korva

Närbild av en skål med trattkantarell och en hand som pressar vitlök med en kniv.
Lautaselle enemmän kasviksia ja lähiruokaa. Närbild av en skål med trattkantarell och en hand som pressar vitlök med en kniv. Kuva: Yle/Lone Widestam ruoanvalmistus,suppilovahvero,kasvisruoat,kasvisravinto

Lupaukseni uudelle vuodelle on luoda syvempää yhteyttä Suomen luontoon: syödä vielä enemmän vegaani-lähiruokaa, vuodenaikojen mukaisesti.
― Naava

Joissain lukijakommenteissa turhauduttiin tai jopa ahdistuttiin ympäristön tilasta. Voiko yksittäisillä teoilla pelastaa maailmaa, jos kaikki muut tuhlaavat energiaa surutta ja lentelevät huvikseen?

– Ilmastoahdistus ei ole hyvä asia, mutta jospa se muuttuisi ilmastoteoiksi? Ei ole syytä epätoivoon eikä laskeutua murheen alhoon, eivät ratkaisun avaimet ole vielä kadoksissa. On mahdollista tehdä tosi paljon asioita, jotta ilmastonmuutoksen eteneminen saadaan pysäytettyä, rohkaisee Jouni Nissinen.

Poliitikoilla on paljon valtaa. Yksi konkreettinen ilmastoteko voisi olla, että soittaa vaikka kerran kuussa kunnanvaltuutetulle tai kansanedustajalle ja vaatii ilmastotoimia. Se voisi Helsingissä koskea vaikka hiilen lopettamista energianlähteenä tai muualla maassa panostusta syrjäseutujen joukkoliikenteeseen.

– Aluetasolla tehdään ihan konkreettisia ilmastoon vaikuttavia päätöksiä, Jouni Nissinen muistuttaa.

Opetan lapsenlapsille luonnon kunnioitusta ja siinä sivussa kaikille vanhemmillekin.
― Leila Pitkänen

Äiti ja lapset mustikkametsässä
Otetaan lapset mukaan ilmastotalkoisiin. Äiti ja lapset mustikkametsässä Kuva: Houman Taleghani Marjastus

Lupaan kasvattaa lapseni ymmärtämään ja arvostamaan luonnon monimuotoisuutta ja kauneutta.
― SavonAntero

Nimimerkki SavonAntero kirjoittaa haikailevansa menneisiin aikoihin ja pyrkivänsä muokkaamaan ajatteluaan rahankäytöstä, tavaroiden tai vaatteiden korjaamisesta samanlaiseksi, kuin se oli isovanhempien ja heitä edeltävien sukupolvien aikana. SavonAntero on oikeassa: tavaroiden ja sähkön vähempi tuottaminen olisi ympäristöystävällistä ja tervetullutta.

Suojelupäällikkö Jouni Nissinen on tehnyt oman uudenvuodenlupauksensa ilmaston hyväksi. Punainen liha tulee jäämään pois hänen ruokalautaseltaan, ja toinen lupaus koskee Nissisen omistamaa metsäpalstaa.

– Siitä ei tule oman elämäni hiilinielua, eli en osta sillä itselleni hyvää omaatuntoa. Pyrin kuitenkin ottamaan huomioon luonnon monimuotoisuuden ja harjoittamaan siellä sellaista metsätaloutta, johon avohakkuut eivät kuulu.

Kierrätän kaiken minkä voin ja yritän vähentää jätettä ostopäätöksilläni.― Lennu

Ihmisiä kesäkirppiksellä Dallapénpuistossa.
Toisen roska on toisen aarre. Ihmisiä kesäkirppiksellä Dallapénpuistossa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle Dallapénpuisto,Aleksis Kiven katu,Kesäkirppis,Kirpputori,kesäloma,loma

Älä osta vaatteita on mun lupaus, yritetään nyt aluksi maaliskuun loppuun.
― Mari Koivistoinen

Myös Yle Luonnon tutut TV-kasvot aikovat elää ilmastoystävällisemmin vuonna 2019.

Minna Pyykkö lupaa vähentää ruokahävikkiä ja pitää luontopäiväkirjaa, jotta vuoden mittaan kerääntyvät hienot luontoelämykset jäisivät talteen.

– Ilmastolupaukseni on se, etten käytä hissiä koko vuonna. Kaikki ylös ja alas tapahtuva liikenne tapahtuu rappusia pitkin, ilmoittaa puolestaan Mikko “Peltsi” Peltola jämäkästi ja virnistää.

– Velvoitan tähän myös oman perheeni sekä kaikki ventovieraat!

Lue lisää:

Uudenvuoden luontolupaus – Jasper Pääkkönen, Pihla Viitala ja Eija Ahvo aikovat suojella ilmastoa
Timo Wildernessin Ilmastouutiset

Artikkelin sitaatit on koottu lukijoiden Yle Luonnolle antamista uudenvuodenlupauksista ilmaston hyväksi.