Hyppää pääsisältöön

Paluu Koillisväylälle – pohjoisen meritiellä on huikea historia

Dokumenttielokuva kertoo Koillisväylän historiasta ja merkityksestä.
Historiallinen väylä halkoo läpi artktisten alueiden. Dokumenttielokuva kertoo Koillisväylän historiasta ja merkityksestä. Yle TV1,Paluu Koillisväylälle

TV1 lauantaina 5.1.2019 klo 8.05 - 9.00, Areenassa

Koillisväylä on meritie Euroopan ja Aasian pohjoispuolitse Atlantilta Beringinsalmen kautta Tyynellemerelle.

Suomalaissyntyinen naparetkeilijä Adolf Erik Nordenskiöld (1832 - 1901) perusteli väylän tutkimusmatkaa Norjan ja Ruotsin kuningas Oskar II:lle pitkälti kauppapoliittisilla syillä. Kyseessä oli lyhin tie Japaniin ja Kiinaan. Vaikka Suezin kanava oli jo avattu, näkivät sekä kuningas että paikalliset kauppiaat aiheelliseksi rahoittaa retken.

Dokumenttielokuva Paluu Koillisväylälle kertoo väylän historiasta, sen ensimmäisen kerran purjehtineesta Nordenskiöldistä sekä väylän suomasta mahdollisuudesta parantaa ratkaisevasti arktisten kansojen elämänlaatua.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pekka Mandart. Tuotanto: Mandart Entertainment Oy, Suomi, 1999. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.