Hyppää pääsisältöön

"Minulle elokuva on elämää, ja päinvastoin" – italowesternin mestarin Sergio Leonen kuusi elokuvaa ja uusi henkilökuva Teemalla tammikuussa

Charles Bronson (vas.) ja Henry Fonda elokuvassa Huuliharppukostaja (1968).
Charles Bronson (vas.) ja Henry Fonda elokuvassa Huuliharppukostaja (1968). Charles Bronson (vas.) ja Henry Fonda elokuvassa Huuliharppukostaja (1968). Huuliharppukostaja,Sergio Leone,Henry Fonda,Charles Bronson,western,Elämää suuremmat elokuvat

”Elän, hengitän, luen ja kirjoitan elokuvaa. Minulle elokuva on elämää, ja päinvastoin.” –Sergio Leone

Tammikuussa 2019 on kulunut 90 vuotta italowesternien mestarin Sergio Leonen (1929–1989) syntymästä. Teema esittää tasavuosien kunniaksi kuusi Leonen kuuluisinta elokuvaa sekä uuden Leonesta kertovan dokumentin.

Kino Klassikko torstaisin 3.–31.1.2019 sekä Teemalauantai 5.1.2019. Lännenelokuvista esitetään englanninkieliset, vuonna 2003 restauroidut HD-versiot.

Sergio Leone 90 vuotta Teemalla

torstai 3.1.2019 klo 21.00 Kourallinen dollareita Areenassa 7 päivää

lauantai 5.1. Teemalauantai: Sergio Leone
klo 20.50 Olipa kerran... Sergio Leone Areenassa 90 päivää
klo 21.45 Vain muutaman dollarin tähden Areenassa 7 päivää

torstai 10.1. klo 21.00 Hyvät, pahat ja rumat Areenassa 7 päivää

torstai 17.1. klo 21.00 Huuliharppukostaja Areenassa 7 päivää

torstai 24.1. klo 21.00 Maahan, senkin hölmö! Areenassa 7 päivää

torstai 31.1. klo 21.00 Suuri gangsterisota Areenassa 7 päivää

Elokuvaohjaaja Sergio Leone nousi 1960-luvulla maailmanmaineeseen italowesterneillään Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden, Hyvät, pahat ja rumat ja Huuliharppukostaja. Hän kuoli vain 60-vuotiaana mutta jätti kuudella elokuvallaan unohtumattoman jäljen elokuvahistoriaan.

Jean-François Girén dokumentti Olipa kerran... Sergio Leone aloittaa Teemalauantain 5.1. Se kertoo Leonen tarinoiden ja henkilöiden alkuperästä köyhän lapsuuden kokemuksissa, Rooman katujen pikkupoikien konnuuksissa sekä perinteisen nukketeatterin räävittömissä hahmoissa. Hollywoodin raamatullisissa spektaakkeleissa avustanut ja oman uransa antiikin sandaaliseikkailuilla aloittanut Leone iski kultasuoneen tarttumalla western-genreen – johon hän onnekkaan sattuman kautta toi mukaan Ennio Morriconen ainutlaatuisen musiikin.

Samassa Teemalauantaissa 5.1. nähdään Leonen "dollaritrilogian" keskimmäinen osa Vain muutaman dollarin tähden. Trilogian avausosa Kourallinen dollareita aloittaa sarjan Kino Klassikossa 3.1., ja päätösosa Hyvät, pahat ja rumat nähdään torstaina 10.1.

Seuraavana vuorossa on Bernardo Bertoluccin kirjoittama oopperamainen Once Upon A Time in the West eli Huuliharppukostaja. Tähän elämää suurempaan elokuvaan Leone sai lopulta mukaan suosikkinsa Henry Fondan – Fondan aiemmin kieltäydyttyä Leone oli pestannut ensimmäiseen westerniinsä tv-näyttelijä Clint Eastwoodin. Nimiroolissa on näiden koruttomien lännenelokuvien kenties koruttomimmat kasvot omaava Charles Bronson.

Kino Klassikossa nähdään vielä viideskin Leonen western, Maahan, senkin hölmö! Se on muhkea elokuva nuhjuisesta rosvopäälliköstä ja irlantilaisesta dynamiittimiehestä Meksikon vallankumouksen pyörteissä, pääosissa Rod Steiger ja James Coburn.

Sergio Leone -sarjan päättää torstaina 31.1. nähtävä Once Upon A Time in America eli Suuri gangsterisota. Viiden vuosikymmenen ajalle ulottuva mahtava eepos seuraa brooklynilaisten gangsterien elämää aina lapsuudesta vanhuuteen. Leonen viimeiseksi ohjaukseksi jääneen elokuvan pääosissa nähdään Robert De Niro ja James Woods.

Otsikko muutettu ja juttuun lisätty muun muassa tietoa esityskopioista 5.1. Korjattu sekaisin menneet nimet Once Upon A Time in the West & Once Upon A Time in America 9.1.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa