Hyppää pääsisältöön

Suomi on metsäläinen – Miten metsä on vaikuttanut suomalaisten elämään?

Kahdeksanosainen sarja lähtee tutkimusmatkalle metsäläisyyteen. Sarjan juontaa Juhani Seppänen.
Juhani Seppänen lähtee tutkimusmatkalle suomalaiseen metsään. Kahdeksanosainen sarja lähtee tutkimusmatkalle metsäläisyyteen. Sarjan juontaa Juhani Seppänen. Yle TV1,Juhani Seppänen,Suomi on metsäläinen

TV1 maanantaisin 14.1. - 4.3.2019 klo 21.25 - 21.55, uusinta tiistaisin klo 16.15 Areenassa

Suomi on Euroopan metsäisin maa. Mihin kaikkeen metsä on Suomessa ja suomalaisuudessa vaikuttanut?

Suomi on metsäläinen -sarjassa lähdetään tutkimusmatkalle metsäläisyyteen ja tarkastellaan metsien vaikutusta Suomeen sekä suomalaisuuteen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kahdeksanosaisen sarjan juontaa aiemmista Suomi on -sarjoista tuttu tietokirjailija Juhani Seppänen.

Metsä on kiistatta osa suomalaista identiteettiä. Se on ollut turvapaikka: sieltä on haettu suojaa. Se on ollut myös elannontuoja, metsästys- ja keräilykulttuureista tulevaisuuden uusiin teknologioihin.

Ja tietenkin sillä on ollut henkinen ulottuvuus, Kalevalasta nykytaiteeseen.

Euroopan köyhimpiin maihin 1800-luvun loppupuolella kuuluneen Suomen nousu hyvinvointivaltioksi osuu ajallisesti yhteen metsäteollisuuden nousun kanssa, eikä sattumalta. Metsät toivat rahaa ja vaurautta.

Metsien käytöstä on myös kiistelty niin kauan kuin metsiä on käytetty: mikä on oikea tapa käyttää metsiä ja kuinka paljon niitä pitäisi suojella?

Asiantuntijoina matkalla metsäläisyyteen toimivat muun muassa historioitsija Teemu Keskisarja, tutkija Jakob Donner-Amnell, muusikko Kauko Röyhkä, Metsähallituksen viestintäjohtaja Terhi Koipijärvi ja Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Tuotanto: Intervisio, 2018.

Keskustele