Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Pako Dubaista – brittidokumentti prinsessa Latifan salaperäisestä kohtalosta

BBC:n dokumentissa Dubain prinsessa Latifa kertoo elämästään ja pakosuunnitelmastaan.
Suomalainen Tiina Jauhiainen auttoi Dubain prinsessa Latifaa pakenemaan. BBC:n dokumentissa Dubain prinsessa Latifa kertoo elämästään ja pakosuunnitelmastaan. Kuva: BBC Yle TV1,Ulkolinja: Pako Dubaista

TV1 torstaina 10.1.2019 klo 22.05 - 23.00, uusinta sunnuntaina 13.1. klo 22.50, Areenassa

Dubain prinsessa Latifa Al Maktum on ollut kansainvälisissä otsikoissa kuukausien ajan. 33-vuotias Latifa yritti paeta suomalaisen ystävänsä ja liikunnanohjaaja Tiina Jauhiaisen avustamana Dubaista helmikuun lopulla.

Purjeveneellä Omanista aloitettu pakomatka päättyi kahdeksan päivää myöhemmin Intian erikoisjoukkojen rynnäkköön. Latifa, Jauhiainen ja nelihenkinen miehistö luovutettiin Arabiemiraatteihin. Jauhiainen ja muu miehistö vapautettiin, mutta prinsessa katosi.

Dubain hallitsijan ja Arabiemiirikuntien pääministerin, šeikki Muhammad bin Rašid Al Maktumin tytär ilmestyi julkisuuteen jouluna. Arabiemiirikunnat ilmoitti, että prinsessa on kotona perheensä kanssa. YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson tapasi prinsessa Latifan Dubaissa. Todisteena tapaamisesta maan ulkoministeriö julkaisi valokuvia.

”Tämä voi olla viimeinen videoni”

BBC:n tuoreessa dokumentissa Pako Dubaista (12) prinsessa Latifa kertoo omin sanoin elämästään ja pakosuunnitelmastaan. Ennen pakoyritystään Latifa oli tehnyt videon siltä varalta, että hänen pakomatkansa epäonnistuisi. Videolla hän esittää häkellyttäviä väitteitä elämästään Dubaissa.

”Minun täytyy kertoa kaikki, koska tämä voi olla viimeinen videoni. Perheeni varmasti kyseenalaistaa tämän videon aitouden ja väittää tätä valheeksi tai minun olevan näyttelijä. Jos katsot tätä videota tilanne on huono. Olen joko kuollut tai todella pahassa jamassa”, prinsessa sanoo videolla.

Dokumentissa tapahtumia kertaavat Latifaa auttaneet Tiina Jauhiainen ja Ranskan laivaston entinen tiedustelu-upseeri Hervé Jaubert. Ohjelmassa kuullaan myös ihmisoikeusjärjestöjen kuten Human Right Watchin ja Amnesty Internationalin edustajaa. Järjestöt ovat huolestuneita ihmisoikeustilanteesta Arabiemiraateissa.

Escape from Dubai: The Mystery of the Runaway Princess. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.