Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat – eläimet taitavat rytmin ja sulavat liikkeet

Eläimet osaavat liikkua ketterästi monenlaisissa elinympäristöissä.
Kirahvit tekevät pitkällä kaulallaan näyttäviä eleitä. Eläimet osaavat liikkua ketterästi monenlaisissa elinympäristöissä. Kuva: Gudkov Andrey/Shutterstock 2015 Yle TV1,Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat

TV1 lauantaisin 12.1.2019 klo 18.15 - 19.07 ja 19.1. klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Eläimet osaavat liikkua ketterästi monenlaisissa elinympäristöissä. Monimutkaisia liikesarjoja on kehittynyt erilaisiin tarpeisiin. Taitavalla liikehdinnällä houkutellaan kumppaneita ja hankitaan ravintoa.

Luontaisen rytmin ja sulavuuden ansiosta monet eläimet näyttävät kuin tanssivan. Ihminen voi tanssia huvin vuoksi, mutta eläimen liikehdinnällä on aina jokin muu päämäärä. Luonnossa jokaisella loikalla, raajan heilautuksella ja pyörähdyksellä on tarkoituksensa.

Rakkauden tanssi

BBC:n kaksiosainen luontodokumentti tutustuu syihin eläinten näyttävän ja joskus oudoltakin vaikuttavan liikehdinnän taustalla.

Sarjan aloitusjaksossa tutustutaan rakkauden tanssiin. Kun eläimet etsivät paria, käytössä on suuri eleiden kirjo. Monen eläinlajin kosintamenoihin liittyy paljon eri liikkeitä, ensi kohtaamisesta kilpailijan karkottamiseen ja itse viettelyyn.

Itä-Afrikan hautavajoaman alueen järvet toimivat näyttämönä yhdelle eläinmaailman suurimmista tanssinäytöksistä. Pikkuflamingot pyrkivät erottumaan tanssillaan miljoonan yksilön joukosta.

Eläimet osaavat liikkua ketterästi monenlaisissa elinympäristöissä.
Komeat teeret soitimella. Eläimet osaavat liikkua ketterästi monenlaisissa elinympäristöissä. Kuva: Vitaly Ilyasov/Shutterstock 2015 Yle TV1,Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat

Elämän tanssi

Tanssimainen liikehdintä liittyy parittelun lisäksi myös selviytymiseen. Sarjan toisessa osassa seurataan, miten liikkuminen, ravinnonsaanti ja saalistajien välttäminen kaikki edellyttävät huolellista koreografiaa.

Heti syntymästään lähtien poikaset alkavat opetella askelkuvioita, jotka auttavat niitä selviytymään eri elämänvaiheissa. Kaikkein tärkein taito on osata paeta vaaran uhatessa!

Dokumentin jaksoissa taustalla soivat ja tunnelmaa luovat muun muassa Tom Jones, Ed Sheeran, Rizzle Kicks, Michael Jackson ja Bee Gees.

Nature´s Great Dancers. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Lukijana on Valtteri Tuominen. Englanninkielellä sarjaa selostaa luonnontieteilijä, tv-juontaja Steve Backshall.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.