Hyppää pääsisältöön

Akvaariorakkaus – nuorten laulu rakastelemisen vaikeudesta

Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus.
Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus. Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tiina Lymi,Nicke Lignell,Claes Olsson,Akvaariorakkaus

Parikymppinen Saara rakastuu Joniin ja pari muuttaa yhteen. Mutta kaikki ei ole kuin onnelassa, sillä Saara ei tunnu saavan tavallisesta seksistä tyydytystä, eikä Joni osaa tulkita hänen seksifantasioitaan.

Ennen kuin Aku Louhimiehen Levottomat räväytti nuorten aikuisten seksifantasiat valkokankaille vuonna 2000, meillä ei ollut aihetta käsitelty juuri missään muussa kuin Claes Olssonin ohjaamassa leffassa Akvaariorakkaus (1993).
Elokuva olikin aikanaan pieni kohutapaus, ja myös sen pohjana ollutta Anna-Leena Härkösen romaania pidettiin jossain määrin "rohkeana".

Elokuvan juoni on hyvin tv-sarjamainen: parikymppinen tarjoilija Saara rakastuu toimittaja-Joniin, mutta sukupuolielämän aloittamisessa on kommervenkkinsä. Saara ei pysty rentoutumaan, eikä saa rakastellessa orgasmia. Häntä kiehtovat sadomasokistiset fantasiat, joita Joni suostuu kokeilemaan niille kuitenkaan lämpenemättä. Huumoria irtoaa seksin ja sen puutteen lisäksi muun muassa sukupuolieroista ja sosiaalisista tilanteista.

Nuoren parin vaikeudet on kuvattu uskottavasti, samoin pienten asioiden kasautuminen ylipääsemättömiksi ongelmiksi. Enemmän kuin seksuaalisuudesta elokuva kertoo ehkä nuoren naisen huonosta itsetunnosta ja epävarmuudesta uuden elämänvaiheen kynnyksellä, parinmuodostuksen sosiaalisista paineista ja kypsymisestä.

Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus.
Tiina Lymi ja Nickle Lignell. Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tiina Lymi,Nicke Lignell,Claes Olsson,Akvaariorakkaus

Hunajanvaaleaksi blondattu Tiina Lymi, joka sai pääroolista Jussi-palkinnon, oli Teatterikorkeakoulussa kolmannella vuosikurssilla. Jonia esittävä Nicke Lignell ponnareineen oli valmistunut ruotsinkieliseltä näyttelijälinjalta ja esiintynyt jo parissa tv-tuotannossa, mutta hänellekin Akvaariorakkaus oli ensimmäinen elokuvarooli. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Ritva-Liisa Helminen, Satu Silvo ja Eeva Litmanen, aikakauden nuorisoa esittävät Minna Pirilä, Antti Virmavirta, Maria Sid, Esa Latva-Äijö, Christian Lindblad ja Sanna Saarijärvi.

Jusseilla palkittiin myös lavastaja Minna Santakari sekä säveltäjä Yari, joka teki elokuvaan myös pikku hitiksi nousseen laulun Punaista vaniljaa. Elokuvan käsikirjoitti Tove Idström Anna-Leena Härkösen samannimisestä romaanista. Kirjailija Härkönen nähdään elokuvassa kaupan kassan pienessä roolissa.

  • Akvaariorakkaus (1993) Rooleissa: Tiina Lymi, Nicke Lignell, Ritva-Liisa Helminen, Satu Silvo, Minna Pirilä, Antti Virmavirta, Eeva Litmanen, Mika Nuojua, Olli Tuominen, Maria Sid, Esa Latva-Äijö, Christian Lindblad ja Sanna Saarijärvi. Musiikki Yari. Käsikirjoitus Tove Idström Anna-Leena Härkösen romaanista, ohjaus Claes Olsson. Tuotanto Kinotuotanto Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa