Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Vappu Taipale

Professori Vappu Taipale kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään.
Professori Vappu Taipale kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Professori Vappu Taipale kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Kuva: Ilmari Fabritius Vappu Taipale,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Vappu Taipale

TV1 sunnuntaina 22.12.2019 klo 15.05 - 15.45, Areenassa

Idealisti, feministi, pasifisti, optimisti. Minkälainen on ollut professori Vappu Taipaleen tie vasemmistolaisesta asiantuntijasta yllätysministeriksi? Taipaleen pääjohtajakausi sosiaalialalla kesti neljännesvuosisadan. Muuttuiko maailma parempaan suuntaan?

Vappu Taipale työskenteli lastenpsykiatrian asiantuntijatehtävissä, kun hänet yllättäen keksittiin ministeriksi Kalevi Sorsan johtamiin hallituksiin. Poliitikkoa Taipaleesta ei kuitenkaan koskaan tullut: hän ei ole ollut kertaakaan ehdolla kunta- tai valtiollisissa vaaleissa.

Ministeripestiltä hän siirtyi silloisen sosiaalihallituksen pääjohtajaksi. Pääjohtajuutta kesti kaikkiaan 25 vuotta, jota Taipale itsekin pitää kovin pitkänä ajanjaksona. Tuossa ajassa sosiaalihallitus ehti muuttua ensin sosiaali- ja terveyshallituksesi ja myöhemin STAKES:ksi.

Taipaleelle on aina ollet tärkeät niin feminismi kuin rauhanaatekin. Mutta tuliko maailmasta sellainen, kuin hänen ihanteensa olisivat edellyttäneet? Vieläkö rauhanliike vahvistuu? Näitä kysymyksiä Vappu Taipale pohtii ohjelmassa Itse asiassa kuultuna. Taipaletta haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2018. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2019.

Keskustele