Hyppää pääsisältöön

Muumilaakson hahmot heräävät henkiin tunnettujen näyttelijöiden äänillä – tältä ne kuulostavat

Muumilaakso-sarjan hahmoja vierekkäin valkoisella taustalla. Kuvassa vihreässä asussaan Nuuskamuikkunen, raidallisessa essussaan Muumimamma, Niiskuneiti, Muumipeikko, Muumupappa, pieni Pikku Myy ja innostunut Nipsu.
Muumilaakso-sarjan hahmoja vierekkäin valkoisella taustalla. Kuvassa vihreässä asussaan Nuuskamuikkunen, raidallisessa essussaan Muumimamma, Niiskuneiti, Muumipeikko, Muumupappa, pieni Pikku Myy ja innostunut Nipsu. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,yle draama

Odotus päättyy ja muumit heräävät talviuniltaan, kun uusi taianomainen Muumilaakso-sarja alkaa Ylen kanavilla ja Areenassa 25. helmikuuta. Muumipeikon, Niiskuneidin, Pikku Myyn ja muiden rakastettujen muumihahmojen äänet täyttävät taas Muumilaakson. Miltä Nuuskamuikkunen kuulostaa Olavi Uusivirran tulkitsemana? Kuuntele kaikki äänet!

Edellisestä, Muumilaakson tarinoita -tv-sarjasta on kulunut jo yhden sukupolven verran aikaa. Vaikka uudessa sarjassa ikiajaton Muumilaakso on ennallaan, sarjan hahmojen luonne näyttäytyy katsojille nyt eri tavalla.

Sarjan ideoija ja vastaava tuottaja Marika Makaroff kertoo, että hahmot ovat käyneet läpi tarkan psykologisen analyysin. Hänen mukaansa heidän persoonansa ovat sarjassa sellaiset, joiksi Tove Jansson on ne luonut, mutta hahmojen heikkoudet ja motivaatiot tulevat uudella tavalla esiin.

Seitsemän tunnettua suomalaista näyttelijää on antanut äänensä sarjan muumihahmoille. Heistä jokaisella on myös henkilökohtainen suhde muumeihin. Miltä he kuulostavat muumihahmoissaan?

Muumipeikko etsii paikkaansa maailmassa

Sarjan päähenkilö on Muumipeikko. Vaikkei Muumipeikon ikää ole paljastettu Muumi-kirjoissakaan, sarjassa hän ei ole enää pieni lapsi vaan pikemmin nuorukainen, joka etsii paikkaansa maailmassa. Joonas Nordman antaa äänensä Muumipeikolle.

Muumipeikkoa näytellessä on saanut nauttia hahmon vilpittömyydestä, joka tuo valoa kyynisyyden keskelle.― Joonas Nordman, Muumipeikko

Niiskuneiti selvittää pulmat kiperissäkin tilanteissa

Niiskuneiti on Muumipeikon ikätoveri. Nopeaälyinen Niiskuneiti ei pelkää tiukan paikan tullen ottaa ohjaksia käsiinsä. Niinpä hän pelastaa kaverukset usein pinteestä. Niiskuneitiä esittää Alina Tomnikov.

Kommunikoin edelleen isäni kanssa muumisitaateilla. Kun sanon Hemulin matalalla äänellä ”voivoivoivoivoivoiiii”, isä tietää heti, että nyt on heikko hetki menossa.― Alina Tomnikov, Niiskuneiti

Muumimamma on muumiperheen sydän

Rauhallinen ja viisas Muumimamma on muumiperheen tuki ja turva. Hänen kärsivällisyytensä ja ymmärryksensä saa levottoman Muumipapankin tyyntymään. Satu Silvo esittää Muumimammaa.

Muumimammalla on varaa joustaa ja olla lojaali, koska hän on aina askeleen edellä muita.― Satu Silvo, Muumimamma

Muumipapan seurassa aika ei käy pitkäksi

Muumipappa on muumiperheen levoton sielu. Hän ei siedä rutiineja ja velvollisuuksia. Hän pystyy viemään perheensä uuteen seikkailuun vaikka joka päivä. Hän nauttii hurjien tarinoidensa kertomisesta Muumipeikolle, vaikka välillä kuulija saa miettiä, mikä niissä on tarua, mikä totta. Muumipapalle äänensä antaa Ville Haapasalo.

Aikoinaan Muumipappa rakastui Muumimammaan ensisilmäyksellä ja on siitä asti hullutellut Muumimamman hyväksyvän katseen alla.― Ville Haapasalo, Muumipappa

Pikku Myy – pikkuruinen ja pippurinen energiapakkaus

Pikku Myy on asunut Muumitalossa pienestä pitäen. Suorapuheinen ja tarkkaavainen energiapakkaus saattaa livauttaa suustaan totuuksia, joita muiden olisi vaikea sanoa ääneen. Sisimmässään Pikku Myy kuitenkin kaipaa rakkautta muumiperheeltä. Pikku Myyn ääniroolin tekee Kiti Kokkonen.

Tuntuu jännittävältä päästä tekemään hahmoa, jolla on niin pitkä historia ja vahva karaktääri. Pikku Myy on lempihahmoni muumeissa.― Kiti Kokkonen, Pikku Myy

Nipsu – seikkailunjanoinen laiskimus

Siellä missä pöytä notkuu ruoasta, siellä myös Nipsu. Syömisen ohella Nipsu pitää nukkumisesta. Harrastukset vasta ovatkin omituisia: takaperin juoksua tai savimuottien valmistamista omasta kuonosta. Malttamaton Nipsu ei ole helpoin kaveri mutta on omalla tavallaan hellyttävä – ja yksi Muumipeikon parhaista ystävistä. Markku Haussila on äänessä Nipsuna.

Ihanaa, että muumit on, pysyy ja jatkuu sukupolvelta seuraavalle. Ja kuinka siistiä päästä osaksi Muumilaaksoa!― Markku Haussila, Nipsu

Nuuskamuikkunen ei tarvitse tilpehööriä ympärilleen

Kevät tuo Nuuskamuikkusen Muumilaaksoon, ja kun Muumilaakso taas vaipuu talviuneen, hän lähtee vaeltamaan metsiin ja vuorille. Kulkuri ei piittaa tavaroista eikä aina seurastakaan, mutta Muumipeikkoon hän on luonut erityisen suhteen. Olavi Uusivirta antaa äänensä Nuuskamuikkuselle.

Nuuskamuikkusen olemukseen kiteytyy juuri se vapaudenkaipuu, joka täällä oravanpyörän uumenissa meitä aika ajoin pistelee kylkeen. Pitäisikö luopua kaikesta omaisuudesta ja ryhtyä onnen kulkuriksi?― Olavi Uusivirta, Nuuskamuikkunen

Tutustu ja kuuntele myös kaikki ruotsinkieliset äänet!

Muumilaakso-animaatiosarja Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 25.2.2019 alkaen.

Kaikki uudesta Muumilaakso-animaatiosarjasta: yle.fi/muumilaakso

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso