Hyppää pääsisältöön

Viikon 2 vinkit: Kultaisen Venlan, musiikin ja uusien radiosarjojen superviikko!

Mullan alta -ohjelman tunnuskuva.
Uusi Mullan alta -sarja alkaa! Mullan alta -ohjelman tunnuskuva. musiikkiohjelmat,Mullan alta

Viikko kaksi on uusien radiosarjojen superviikko! Tarjolla on muun muassa amerikkalaisten jazzlegendojen vanhoja konserttitaltiointeja. Mukana on muun muassa Ella Fitzgeraldin, John Coltranen ja Miles Davisin konsertit Helsingin Kulttuuritalolta. Pekka Vanhasen Huominen on huonompi -radiosarjassa puolestaan pohditaan, miksi usko yhteiskunnan ja elämän lineaariseen paranemiseen on hiipunut. Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen -sarjassa toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella.

Yle Puheen Huumorihommia-sarjassa tutustutaan suomalaiseen huumoriin aina 1980-luvulta nykypäivään, ja Kirja vs. Leffa selvittää, monestako upeasta kirjasta on onnistuttu tekemään hieno elokuva. Kevään aikana käsitellään yli 20 teosta ja mukana on myös kuulijoiden mielipiteitä. Näiden lisäksi tarjolla on vielä muitakin uusia radiosarjoja Mahamonologeista lauantaitansseihin.

Television puolella juhlitaan vuotuista Kultainen Venla -gaalaa, jossa palkitaan vuoden 2018 parhaat kotimaiset tv-ohjelmat ja niiden tekijät. Suora lähetys Kansallisoopperasta nähdään Yle TV2:ssa perjantaina 11.1. klo 20. Etkot nähdään Yle Areenassa jo klo 19 alkaen. Gaalan juontavat valovoimaiset tehonaiset Vappu Pimiä ja Marja Hintikka. Yle Areenan puolella Kultaisen Venlan etkot -lähetyksen juontavat Sami Sykkö ja Jorma Uotinen.

Maanantaina päästään myös kuulemaan, miten Ruotsin kuningasperheen vuosi 2018 meni. Kuninkaallisten haastattelujen lisäksi ohjelmassa päästään mukaan heidän viime vuoden matkoilleen.

TV2:ssa alkavassa uudessa Mullan alta -sarjassa keskiöön nousevat kuolleet runoilijat ja Suomen mielenkiintoisimmat muusikot. Kuusiosaisen sarjan jokaisessa jaksossa kaksi artistia perehtyy aina yhden kuolleen runoilijan elämäntarinaan ja valitsee tämän tuotannosta heitä itseään puhuttelevan runon, josta tehdään uusi laulu. Artistit ovat Vilma Alina ja Shiraz Lane -yhtyeen Hannes Kett, Mira Luoti ja Tiisu-yhtyeen Henrik Illikainen, Heikki Kuula ja Yona, Karri "Paleface" Miettinen ja Milla Rumi, Janna ja Kevin Tandu, Litku Klemetti ja Nelli Milan.

Myös Teemalauantaissa ollaan varsin musiikkipitoisissa tunnelmissa, sillä illan elokuvien teemana on Elvis Presley. Presley olisi täyttänyt 8. tammikuuta 84 vuotta. Rockin kuningasta muistetaan kahden uuden dokumenttielokuvan teemaillassa. Dokumenteista jälkimmäinen ulottuukin pitkälle Elviksen kuoleman jälkeiseen aikaan – seitsemänteen aikakauteen. Illan päättää Laulava sydän -sarjan Elvis-jakso, mukana Agentsin ja Jorma Kääriäisen lisäksi Scotty Moore ja D.J. Fontana.

Ulkolinjassa puolestaan kysytään, mitä tapahtui Prinsessa Latifalle. Latifa Al Maktum yritti paeta Arabiemiirikuntien hovista, kultaisesta häkistä. Pakoa oli järjestämässä Latifan suomalainen ystävä Tiina Jauhiainen. Aseistetut joukot ottivat prinsessan kiinni, eikä hänestä ole sen koommin kuultu.

Katso kaikki viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 7.1.

Jazzlegendat Suomessa - arkistot aukeavat 1/25 - Uusi sarja alkaa!

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 14.00
1960-luku oli Suomessa kansainvälisten jazzkonserttien kulta-aikaa. Paavo Einiön konserttitoimisto Rytmi järjesti Helsingin Kulttuuritalolla säännöllisesti amerikkalaisten jazztähtien konsertteja, joita Yleisradio tallensi. Nyt konsertteja nostetaan esille arkiston kätköistä ja lähetetään Yle Radio 1:ssä kevätkaudella maanantaisin. Lisäksi sarja jää pysyvästi Yle Areenaan ja Elävään arkistoon.

Ensimmäisen ja toisen jakson tähtenä loistaa Duke Ellington, joka esiintyi orkestereineen Kulttuuritalolla 5.2.1963 kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa. Nämä jaksot löytyvät Yle Areenasta jo ja kuullaan radiosta 7. ja 14.1. Kevään aikana sarjassa esiintyvät myös mm. Count Basie, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Art Blakey & The Jazz Messengers, Thelonious Monk, John Coltrane ja Miles Davis. Konserttien lisäksi ohjelmissa kuullaan aikoinaan paikalla olleiden jazzharrastajien, mm. M.A. Nummisen ja Juhani Aaltosen konserttimuistoja. Toimittajana Markus Partanen.

Historia: Aristoteles Onassis

Yle TV1 klo 19.00
(The Tycoon, The Rise of Aristotle Onassis, Ranska 2018) Aristoteles Onassis oli aikansa kuuluisin laivanvarustaja Kreikassa, Jackie Kennedyn aviopuoliso ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hän nousi pohjalta ja onnistui haalimaan omaisuutta ja valtaa, mutta löysikö hän koskaan onnen? Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Dokumentti kertoo upporikkaan liikemiehen Aristoteles Onassiksen elämästä.
Historia: Aristoteles Onassis. Dokumentti kertoo upporikkaan liikemiehen Aristoteles Onassiksen elämästä. Yle TV1,Historia: Aristoteles Onassis

Ruotsin kuningasperheen vuosi 2018

Yle Fem klo 20.00
(Året med kungafamiljen) Mitä kaikkea tapahtuikaan kuningasperheelle vuonna 2018? Seuraamme perhettä haastatteluissa ja matkoilla. Prinsessat Madeleine ja Leonore nähdään myös Gröna Lundissa. Yle Areena 91 päivää

Prinsessa Madeleine ja Leonore huvipuistolaitteessa.
Ruotsin kuningasperheen vuosi. Prinsessa Madeleine ja Leonore huvipuistolaitteessa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ruotsin kuninkaalliset,Ruotsin kuningasperheen vuosi 2018

Mullan alta 1/6 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 20.00 ja katalogina Yle Areenassa
Mullan alta -sarjassa kaksitoista kotimaista artistia tarttuu kiinni ainutlaatuiseen haasteeseen – he syventyvät edesmenneiden suomalaisten runoilijoiden runoihin ja puhaltavat niihin uuden elämän laulun muodossa.

Kuusiosaisen sarjan jokaisessa jaksossa kaksi artistia perehtyy aina yhden kuolleen runoilijan elämäntarinaan ja valitsee tämän tuotannosta heitä itseään puhuttelevan runon. Artistit ovat Vilma Alina ja Shiraz Lane -yhtyeen Hannes Kett, Mira Luoti ja Tiisu-yhtyeen Henrik Illikainen, Heikki Kuula ja Yona, Karri "Paleface" Miettinen ja Milla Rumi, Janna ja Kevin Tandu, Litku Klemetti ja Nelli Milan.

Ohjelmassa päästään seuraamaan läheltä artistien omaa päänsisäistä maailmaa sekä heidän prosessiaan uuden musiikin synnyttämiseksi. Biisien tekemisen ohella matkaamme juontaja Tommi Mannisen tutkimusten kautta kuolleiden runoilijoiden traagisiin ja värikkäisiin elämänvaiheisiin. Yle Areena toistaiseksi

Mullan alta -ohjelman tunnuskuva.
Mullan alta. Mullan alta -ohjelman tunnuskuva. musiikkiohjelmat,Mullan alta

TIISTAI 8.1.

Huominen on huonompi 1/10 - Uusi sarja alkaa!

Yle Puhe ja Yle Areena klo 13.02
Ihmisillä on tarve uskoa, että huominen on parempi kuin tämä päivä. Edistysajattelu on kuitenkin ajautunut kriisiin. Huominen on huonompi -keskusteluohjelma auttaa ymmärtämään, miksi usko yhteiskunnan ja elämän lineaariseen paranemiseen on hiipunut. Toisin kuin sata vuotta sitten, poliitikkojen on nyt vaikeaa myydä unelmia merkittävästi paremmasta yhteiskunnasta.

Siksi he ennemmin pelottelevat sillä, mitä voimme menettää. Pekka Vahvanen keskustelee lukeneiden vieraidensa kanssa edistysuskosta ja sen kriisistä Yle Puheella tiistaisin. Vahvanen on toimittaja-tietokirjailija, joka on työskennellyt mm. TV1:n Perjantai-ohjelman juontajana ja Helsingin Sanomien toimittajana.

Ice Town - Elämää äärirajoilla 1/10 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 20.00
(Ice Town - Life on The Edge) Huippuvuorilla sijaitseva Longyearbyen on maailman pohjoisin kaupunki. Kukaan ei ole päätynyt sinne vahingossa. Ääriolosuhteissa asuu kirjava joukko ihmisiä, jotka ovat valinneet elämäntavakseen seikkailun. Naapureina asuu enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Kaupungin ulkopuolelta alkaa arktinen erämaa, jonne ei ole asiaa ilman asetta. Yle Areena 15 päivää

Nainen hymyilee leveästi kameralle.
Ice Town - Elämää äärirajoilla Nainen hymyilee leveästi kameralle. Kuva: Hello Halo / Yle Kuvapalvelu televisiosarjat,Ice Town - Elämää äärirajoilla

Kiehtova maailma: Joanna Lumley Intiassa 1/3 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 22.05
(Joanna Lumley's India) Joanna Lumleyn jännittävä matka halki Intian alkaa Maduraista. Etelä-Intiassa sijaitseva Madurain kaupunki huumaa väreillään, tuoksuillaan ja ikivanhoilla temppeleillään. Seuraavaksi Lumley matkustaa Kalkuttaan, suurkaupunkiin jonka asukkaiden köyhyys on sydäntäsärkevää. Yle Areena 45 päivää

Lue lisää tästä

Näyttelijä Joanna Lumley tutustuu synnyinmaahansa Intiaan.
Kiehtova maailma: Joanna Lumley Intiassa. Näyttelijä Joanna Lumley tutustuu synnyinmaahansa Intiaan. Kuva: Burning Bright Productions 2017 Yle TV1,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Intiassa

KESKIVIIKKO 8.1.

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen - Uusi sarja alkaa!

Yle Puhe ja Yle Areena klo 13.02
Voiko feministi fanittaa kuninkaallisia? Miksi naisen kipua vähätellään? Onko ydinperhe patriarkaatin salajuoni? Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Teemat ulottuvat parisuhteesta ja perheestä terveyteen ja työhön sekä politiikkaan ja kulttuuriin. Outi Kaartamo on pitkän linjan toimittaja, joka on työskennellyt mm. Image-lehden toimituspäällikkönä. Jonna Tapanainen on valtiotieteiden maisteri ja kirjallisuuden moniottelija, joka on työskennellyt niin toimittajana kuin tiedottajanakin.

Huumorihommia 1/12 - Uusi sarja alkaa!

Yle Puhe ja Yle Areena klo 14.02
Sarjassa tutustutaan suomalaiseen huumoriin aina 1980-luvulta nykypäivään. Aiheina mm. suomalainen stand up, radiohuumori, poliittinen korrektius ja nettihuumori. Lisäksi Huumorihommia käy läpi mm. Kummelin, Uuno Turhapuron, Pulkkisen ja Siskonpedin taustalla olevia tarinoita. Ja tietysti sarjassa on myös naurattavia elementtejä, esim. Järvenpään kirjeenvaihtaja Joni Suikeli. Toimittaja on Ville Kormilainen, joka työskentelee siviilissä konsulttina viestintätoimistossa ja harrastaa stand upia.

Prisma: Miksi syön liikaa?

Yle TV1 klo 19.00
(Why Are We Getting So Fat?) Iso-Britanniassa yli 60 % aikuisista on ylipainoisia. Syinä voivat olla yhä energiapitoisemmat ruuat, varhaislapsuuden kokemukset ja geenimutaatiot. Dokumentti valottaa uusia ratkaisukeinoja lihavuusepidemiaan. Tuotanto: BBC. Yle Areena 15 päivää

Kaksi miestä pikaruokaravintolassa syömässä.
Prisma: Miksi syön liikaa? Kaksi miestä pikaruokaravintolassa syömässä. Kuva: Sam Staples / BBC / /Yle Kuvapalvelu ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Prisma: Miksi syön liikaa?

Vallan linnake S1-S3 (12) - Uusintasarja alkaa

Yle Teema klo 20.00
(Borgen) Tanska saa naispääministerin dramaattisten vaiheiden kautta. Taustalla on salaliittoja, kähmintää ja ennaltasovittuja valta-asetelmia. Vaalien yllätysvoittajana Birgitte Nyborgista tulee pääministeri. Kuohunta kulisseissa ei todellakaan pääty vaaleihin. Toivottu, tanskalainen laatudraama alkaa alusta. Pääosissa: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sörensen. Tanskan televisio, 2011. Yle Areena 96 päivää

Sidse Babett Knudsen Vallan linnake -tv-sarjassa.
Vallan linnake. Sidse Babett Knudsen Vallan linnake -tv-sarjassa. Kuva: DR / Mike Kollöffel / Yle Kuvapalvelu Vallan linnake,Sidse Babett Knudsen,KulttuuriCocktail,Birgitte Nyborg

TORSTAI 10.1.

Kirja vs Leffa - Ohjelma kirjojen ja leffojen rakastajille - Uusi sarja alkaa!

Yle Puhe ja Yle Areena klo 14.02
Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako upeasta kirjasta on onnistuttu tekemään hieno elokuva? Sitä selvittää Yle Puheen uusi ohjelmasarja Kirja vs Leffa, jossa käydään viikoittain läpi menestyskirjoja ja niistä tehtyjä menestyselokuvia. Teoksista ja taidemuotojen eroista ja yhtäläisyyksistä keskustelevat lajiin intohimoisesti suhtautuvat vieraat ja toimittaja Jarmo Laitaneva. Kevään aikana käsitellään yli 20 teosta. Jokaisessa ohjelmassa ovat mukana myös kuuntelijoiden mielipiteet. Verkossa avataan viikoittain äänestyslomake, jossa voi perustelujen kera äänestää omaa suosikkiaan.

Perhe näytön orjana 1/2

Yle Fem klo 18.30
(Familjen som blev slav under skärmen) Mitä laitteet tekevät meille? Perhe saa haasteen ja pääsee testaamaan ruutuaikaansa ja sen vaikutuksia. Aivot, psyyke ja fysiikka joutuvat koetukselle. Yle Areena 45 päivää

Kolme eri-ikäistä lasta istuvat sohjalla ja tuijottavat kännyköitä ja tabletteja.
Perhe näytön orjana. Kolme eri-ikäistä lasta istuvat sohjalla ja tuijottavat kännyköitä ja tabletteja. Kuva: Yle Kuvapalvelu ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Perhe näytön orjana

Miehen malli (S)

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 7.1.
Edistyksellistä tasa-arvotyötä tekevä järjestö Men Against Violence and Abuse (MAVA) murtaa perinteistä miehen mallia ja väkivallan kulttuuria Intiassa. Yksi MAVA:n toimintaan osallistuvista pojista on 16- vuotias Ved, jonka perhettä hallitsee väkivaltainen alkoholisti-isä. MAVA:a johtava Harish ja hänen työparinsa Aspar tarjoavat Vedille vaihtoehtoisen, turvallisemman roolimallin.

Onko uusi sukupolvi kypsä hylkäämään tiukat sukupuoliroolit vai painavatko perinteet enemmän? Miehen malli näyttää toiveikkaan näkökulman ajankohtaiseen ja vaikeaan aiheeseen. Dokumentti Miehen malli saa tv-ensiesityksensä tällä Dokumenttiprojektin uudell ohjelmapaikalla. Elokuvan on ohjannut Inka Achté ja tuottanut Liisa Karpo. Leikkaus: Livia Serpa ja Matti Näränen. Tuotanto: napafilms. Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Intialaisia poikia kerääntyneenä yhteen isolle paperille tehdyn jonkinalisen esitelmän äärelle.
Miehen malli. Intialaisia poikia kerääntyneenä yhteen isolle paperille tehdyn jonkinalisen esitelmän äärelle. Kuva: Napafilms / Yle Kuvapalvelu dokumenttielokuvat,Miehen malli

Kino Klassikko: Hyvät, pahat ja rumat (16)

Yle Teema klo 21.00
(The Good, the Bad and the Ugly, Italia 1966) Legendaarinen lännenklassikko kolmesta asesankarista, jotka etsivät kulta-aarretta sisällissodan pyörteissä. Pääosissa Clint Eastwood, Lee Van Cleef ja Eli Wallach. Ohjaus Sergio Leone. Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Clint Eastwood kuvassa hirttosilmukka löysästi kaulan ympärillä.
Hyvät, pahat ja rumat. Clint Eastwood kuvassa hirttosilmukka löysästi kaulan ympärillä. Kuva: MGM International / Yle Kuvapalvelu Hyvät, pahat ja rumat

Ulkolinja: Pako Dubaista

Yle TV1 klo 22.05
(Escape from Dubai: The Mystery of the Runaway Princess) Prinsessa Latifa Al Maktum yritti paeta Arabiemiirikuntien hovista, kultaisesta häkistä. Pakoa oli järjestämässä Latifan suomalainen ystävä Tiina Jauhiainen. Aseistetut joukot ottivat prinsessan kiinni, eikä hänestä ole sen koommin kuultu. Mitä Latifalle tapahtui? Tuotanto: BBC. Yle Areena 30 päivää

Lue lisää tästä

BBC:n dokumentissa Dubain prinsessa Latifa kertoo elämästään ja pakosuunnitelmastaan.
Ulkolinja: Pako Dubaista. BBC:n dokumentissa Dubain prinsessa Latifa kertoo elämästään ja pakosuunnitelmastaan. Kuva: BBC Yle TV1,Ulkolinja: Pako Dubaista

PERJANTAI 11.1.

Kultainen Venla 2018

Yle TV2 klo 20.00
Tv-vuosi huipentuu Kultainen Venla -gaalaan, jossa palkitaan vuoden 2018 parhaat kotimaiset tv-ohjelmat ja niiden tekijät. Suora lähetys Kansallisoopperasta nähdään Yle TV2:ssa perjantaina 11.1. klo 20. Etkot nähdään Yle Areenassa jo klo 19 alkaen. Gaalan juontavat valovoimaiset tehonaiset Vappu Pimiä ja Marja Hintikka. Yle Areenan puolella Kultaisen Venlan etkot -lähetyksen juontavat Sami Sykkö ja Jorma Uotinen.

Vuoden 2018 ohjelmat ovat saaneet meidät näkemään ja kokemaan suuria tunteita kotisohviltamme käsin. Ajan hengen mukaan Kultainen Venla -gaala laajentuu tänä vuonna myös nettivideoiden pariin. Punaisen maton etkojen isännät Sami ja Jorma ovat perustaneet oman nettivideokanavan. Gaalaillan aikana sukellamme heidän kanssaan nettivideoiden ja -sisältöjen maailmaan. Luvassa on timanttista parodiaa netin viraaleimmista hiteistä ja suosituimmista genreistä.

Suorassa lähetyksessä palkitaan televisioakatemian jäsenten äänestämät vuoden parhaat ohjelmat ja tekijät. Lisäksi yleisöäänestyksellä ratkeavat paras tv-ohjelma, esiintyjä ja lasten- ja nuortenohjelma. Äänestää voi 8.1. asti osoitteessa kultainenvenla.fi.

Kultaisen Venlan yleisöehdokkaita.
Kultainen Venla -kisassa on mukana useita Ylen ohjelmia. Kultaisen Venlan yleisöehdokkaita. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Kultainen Venla,Kultainen Venla 2018

Kino: Edelleen Alice (S)

Yle Teema klo 21.00
(Still Alice, USA 2014) Julianne Moore sai Oscarin koskettavasta roolityöstään professorina, jolla todetaan varhainen Alzheimerin tauti. Muissa pääosissa Alec Baldwin ja Kristen Stewart. Ohjaus Richard Glatzer ja Wash Westmoreland. Uusinta. Yle Areena 15 päivää

Alice (Julianne Moore) elokuvassa Edelleen Alice
Kino: Edelleen Alice. Alice (Julianne Moore) elokuvassa Edelleen Alice Kuva: BSM Studio Teemalauantai,teeman elokuvat

Itse asiassa kuultuna: Vappu Taipale

Yle TV1 klo 21.05
Professori Vappu Taipale. Idealisti, feministi, pasifisti, optimisti. Vappu Taipaleen pääjohtajakausi sosiaalialalla kesti neljännesvuosisadan. Muuttuiko maailma parempaan suuntaan? Haastattelijana Juho-Pekka Rantala. Yle Areena toistaiseksi

Professori Vappu Taipale kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään.
Itse asiassa kuultuna: Vappu Taipale. Professori Vappu Taipale kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Kuva: Ilmari Fabritius Vappu Taipale,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Vappu Taipale

LAUANTAI 12.1

Emma ja Milla testaa - Uusi tuotantokausi alkaa!

Yle Areena ja Summerin Youtube
Emma ja Milla testaa -ohjelmasarja jatkuu neljännellä tuotantokaudella ja uudistaa ilmettään yhä tubemaisemmaksi. Nuorten tyttöjen fanittamat meikkitubettajat Emma ja Milla testaavat jälleen koko vuoden hyvinvointi- ja meikkivinkkejä. Keväällä luvassa muun muassa glitterluomien meikkaamista, hiusten värjäämistä silkkipaperilla sekä elämäntapamuutoksia.

Summerin Milla ja Emma
Emma ja Milla testaa. Summerin Milla ja Emma Kuva: Yle/Jami Nurminen Summeri,emma ja milla testaa

Mahamonologeja 1/8 - Uusi sarja alkaa!

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 12.15
”Protskujuoma maistuu pahalle ja hiuksia lähtee päästä, mutta hei, polveen sattuu nyt vähemmän! Läski sulaa välillä väärästä paikasta, mutta ei haittaa.”

Faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen Mahamonologeja-lyhytdokumenttisarja pureutuu lihavuusleikkaukseen, siihen valmistautumiseen ja arkeen sen jälkeen. Käsikirjoitus ja ohjaus Tuula Rajavaaran. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenassa lauantaina 12.1.2019 ja kuullaan siitä alkaen jakso kerrallaan lauantaisin klo 12.15 Radio Suomessa. Lisäksi lähetetään kaksituntinen teemailta aiheesta Radio Suomen Illassa maanantaina 14.1.

Radioteatteri esittää: Komisario Koskinen ja hiirileikki 1/10 - Uusi rikoskuunnelmasarja alkaa!

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 15.00
Komisario Sakari Koskinen saa työpöydälleen merkillisen tehtävän. Rauhallista elämää Tampereen lähiössä viettänyt mies on puukotettu. Uhri kertoo kuulustelussa, että tuntematon huppupäinen tunkeutui hänen asuntoonsa, puukotti häntä apinan raivolla ja vei hänen asunnostaan juuri pankista nostetut rahat. Koskisen on vaikea uskoa uhrin kertomusta tuntemattomasta hyökkääjästä, mutta pian hän löytää rikoksesta samanlaisia piirteitä kuin eräästä kuolemantapauksesta toisaalla Suomessa. Seppo Jokisen romaanista dramatisoinut Jussi Niilekselä ja ohjannut Anna-Elina Lyytikäinen. Komisario Koskisen roolissa Tommi Korpela.

Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat 1/2

Yle TV1 klo 18.15
(The dance for love) Monen eläinlajin kosintamenoihin liittyy paljon eri liikkeitä, ensikohtaamisesta kilpailijan karkottamiseen ja itse viettelyyn. Jokaisella liikkeellä on tarkoituksensa. Tuotanto: BBC. Yle Areena 14 päivää

Lue lisää tästä

Flamingoja tepastelemassa vedessä.
Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat. Flamingoja tepastelemassa vedessä. Kuva: Image Focus / Yle Kuvapalvelu Avara luonto,Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat

Toni Laaksosen Lauantaitanssit - Uusi ohjelma alkaa!

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 19.02
Yle Radio Suomen lauantai-illoissa tanssitaan peräti kolme tuntia, kun suosittu Sekahaku saa tammikuussa seurakseen uuden lauantai-iltojen tanssittajan, Toni Laaksosen Lauantaitanssit. Ohjelmaa juontaa pitkään musiikkiohjelmia Ylessä toimittanut Toni Laaksonen. Luvassa on isoja kappaleita, suuren yleisön suosikkeja, hittejä ja kenties muutamia valikoituja hutejakin. Toni Laaksonen on musiikkitietovisojen ja karaokelavojen vakiomenestyjä, joka on viimeiset 15 vuotta toimittanut ja tuottanut musiikkiohjelmia YleX-kanavalla.

Toni Laaksonen
Toni Laaksosen Lauantaitanssit. Toni Laaksonen Toni Laaksonen,Toni Laaksonen (Toimittaja)

Teemalauantai: Elvis Presley

Yle Teema
Muistamme rockin kuningasta kahden uuden dokumenttielokuvan teemaillassa. Elvis Presley olisi täyttänyt 8. tammikuuta 84 vuotta. Dokumenteista jälkimmäinen ulottuukin pitkälle Elviksen kuoleman jälkeiseen aikaan – seitsemänteen aikakauteen. Illan päättää Laulava sydän -sarjan Elvis-jakso, mukana Agentsin ja Jorma Kääriäisen lisäksi Scotty Moore ja D.J. Fontana.

Klo 20 Elvis ja tyttö Wienistä
(Elvis and the Girl from Vienna) Juuri ennen ensimmäisen elokuvansa kuvauksia vuonna 1956 Elvis Presley palkkasi itselleen henkilökohtaisen sihteerin. Itävaltalainen Trude Forsher seurasi läheltä Elviksen nousua maailmankuuluksi tähdeksi. Dokumentin ohjasi Kurt Langbein.Yle Areena 7 päivää

Klo 20.50 Seitsemän kertaa Elvis
(The Seven Ages of Elvis) “Ennen Elvistä ei ollut mitään.” (John Lennon). Elvis Presley oli kaikkien aikojen supertähti, joka nousi ryysyistä rikkauksiin ja vaipui tuhoon paljon ennen aikojaan. Kuoleman jälkeenkin legenda elää vahvana. David Upshalin dokumenttielokuva kertoo Elviksen elämästä seitsemänä jaksona: köyhä lapsuus, nousu teini-idoliksi, armeija-aika, viihde-elokuvat, uskomaton comeback, Las Vegas ja kuoleman jälkeinen elämä. Yle Areena 30 päivää

Klo 22.25 Laulava sydän: Agents is Rock!
Laulava sydän -sarjan Elvis-jakso, jossa Agentsin ja “Suomen Elviksen” Jorma Kääriäisen erikoisvieraina ovat Elviksen vanhat soittokumppanit Scotty Moore ja D.J. Fontana. Kuulemme muun muassa kappaleet King Creole, That’s All Right Mama, Blue Moon, Hound Dog ja Heartbreak Hotel. Ohjaus Timo Suomi, 2000.

Klo 23.00 Kuninkaan miehet
Elvis Presleyn kitaristi Scotty Moore ja rumpali D.J. Fontana esittäytyvät! Herrojen jutustelua johdattelee Jorma Kääriäinen. Haastattelu on tehty Laulava sydän -ohjelman taltioinnin yhteydessä syksyllä 1999. Ohjaus Timo Suomi.

Elvis lavalla nahkavaatteissa vuonna 1968. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis.
Seitsemän kertaa Elvis. Elvis lavalla nahkavaatteissa vuonna 1968. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis. Elvis Presley,Teemalauantai,Seitsemän kertaa Elvis

Ride (12)

Yle TV2 klo 21.00
(USA 2014) Komediassa äiti matkustaa mantereen halki Kaliforniaan pelastaakseen opiskelijapoikansa hunningolta, mutta innostuu rannikolle päästyään itse surffaamisesta. Pääosissa Helen Hunt, Luke Wilson, Brenton Thwaites. Ohjaus Helen Hunt. Yle Areena 11 päivää

Kaksi miestä ja nainen kurkistavat / katsovat jonnekin pylvään vierestä.
Ride. Kaksi miestä ja nainen kurkistavat / katsovat jonnekin pylvään vierestä. Kuva: SMILE ENTERTAINMENT APS / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Ride

SUNNUNTAI 13.1.

Luontohetki: Andien kondorit ja kolibrit

Yle TV1 klo 18.15
(Animal World) Tutustutaan Andien eri kolibrilajeihin, kondoreihin ja karakaroihin. Vuoriston valtavat petolinnut ja pienet kolibrit elävät kuitenkin rinta rinnan sulassa sovussa. Yle Areena 91 päivää

Kolibri imemässä mettä kukasta.
Luontohetki: Andien kondorit ja kolibrit. Kolibri imemässä mettä kukasta. Kuva: Yle Kuvapalvelu luonto-ohjelmat,Luontohetki: Andien kondorit ja kolibrit

Untitled Peter Beard Project

Yle Fem klo 22.00
(Dok: Den sommaren, Sverige 2017) Taitelija-valokuvaaja Peter Beard oli 60- ja 70-lukujen newyorkilaista kulttuurieliittiä ja yläluokkaa. Hänen rantahuvilallaan Montaukissa kokoontuivat kaikki tuon ajan merkittävät nimet: Mick Jagger vaimonsa Biancan kanssa, Truman Capote, Andy Warhol, Paul Morrissey ja Jacqueline Kennedy Onassis muun muassa. Vapaassa ympäristössä lentelivät villit ja vapaat ideat. Yle Areena 91 päivää

Nuorempi ja vanhempi nainen istuvat penkillä vähän rakeisessa vanhassa kuvassa.
Untitled Peter Beard Project. Nuorempi ja vanhempi nainen istuvat penkillä vähän rakeisessa vanhassa kuvassa. Kuva: Peter Beard / Thunderbolt Productions / Yle ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),UNTITLED PETER BEARD PROJECT

Vogue Williams: Haluan vauvan, en miestä

Yle TV2 klo 22.05
(Vogue Williams: Going it Alone) Irlantilainen tv-juontaja Vogue Williams on kolmekymppinen ja tietää haluavansa joskus lapsia. Mutta milloin ja kenen kanssa? Mitä jos oikeaa kumppania ei löydykään ja biologinen kello vain tikittää? Vogue haastattelee naisia, jotka ovat tehneet oman ratkaisunsa esimerkiksi lahjoitetun sperman avulla. Hän pohtii myös spermanluovutuksen käytäntöä ja etiikkaa. Yle Areena 91 päivää

Silicon Valley (12) - Uudet tuotantokaudet alkavat!

Yle TV2 klo 23.00
(Silicon Valley, S4-5) Mistä ne kaikki elämää suuremmat softat oikein tulevat? Siis kaikki ne sovellukset, joita ilman nykyihminen ei tule enää toimeen? HBO:n draamakomediasarja etenee jo neljännelle kaudelleen. Se kertoo nasevasti Piilaakson imuun joutuneista IT-alan nuorista neroista ja heidän edesottamuksistaan pähkähullussa maailmassa, joka on aika kaukana tavallisten loppukäyttäjien maailmanpiiristä. Onko IT-sektori loppujen lopuksi vain hypeä pursuava kupla? Mikään kupla ei pysy pystyssä ilman loistavia ideoita ja vielä upeampia koodereita, mutta onnea ja rahaakin tarvitaan. Mutta kuka kerää voitot - tai ainakin yrittää sitä kaikin keinoin?

Neljä nörttikaveria, Richard, Big Head, Gilfoyle ja Dinesh ovat edelleen tavoittelemassa unelmaansa, mutta eteneminen on hidasta ja kulkee askeleen eteen, kaksi taakse. Toinen toistaan sosiaalitaidottomammat sällit väsäävät kaikenlaista ykkösistä ja nollista toivoen, että jonain päivänä tilin saldo näyttäisi plussaa. Potkiiko onni heitä vihdoinkin? Näemme nyt kaudet 4 (10 jaksoa) ja 5 (8 jaksoa), ja myös kuudes kausi on hankittu Ylelle. Yle Areena 30 päivää

Viisi piirrettyä nörttimiestä.
Silicon Valley. Viisi piirrettyä nörttimiestä. Kuva: HBO/Yle Kuvapalvelu Silicon Valley

Lue myös - yle.fi:stä poimittua