Hyppää pääsisältöön

Kuningatar Silvia 75 vuotta – hovin voimanainen kertoo elämänsä iloista ja suruista

Kuningatar Silvia kertoo syntymäpäivähaastattelussa elämästään. Haastattelijana Claes Elfsberg.
Toimittaja Claes Elfsberg haastattelee kuningatar Silviaa. Kuningatar Silvia kertoo syntymäpäivähaastattelussa elämästään. Haastattelijana Claes Elfsberg. Yle TV1,Kuningatar Silvia,Claes Elfsberg,Kuningatar Silvia 75 vuotta

TV1 sunnuntaina 13.1.2019 klo 10.00 - 11.00, uusinta Yle Fem maanantaina 14.1. klo 21.10, Areenassa

Ruotsin kuningatar Silvia täytti joulukuun 23. päivä 75 vuotta.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n toimittaja Claes Elfsberg haastatteli Silviaa ensimmäisen kerran, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa ja neiti Silvia Sommerlath ilmoittivat kihlauksesta. Unohtumaton tiedotustilaisuus pidettiin maaliskuun 12. päivä 1976.

Jo muutama päivä kihlauksen jälkeen Silvia ryhtyi edustamaan virallisemmin, kun kuninkaallinen seurue oli kalastamassa presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Nyt kuningatar Silvia ja Claes Elfsberg tapaavat jälleen. Kuningatar istahtaa samaiselle kihlajaissohvalle, ja kertoo syntymäpäivähaastattelussa perheestään ja lapsista, omasta lapsuudestaan Saksassa ja Brasiliassa, ikääntymisestä sekä velvollisuuksistaan. Silvia muistelee ensitapaamista silloisen kruununprinssin Kaarle Kustaan kanssa kesäolympialaisissa vuonna 1972.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia häissään.
Kaarle Kustaa ja Silvia vihittiin avioliittoon 19. kesäkuuta 1976. Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia häissään. Kuva: Yle kuvanauha Kaarle XVI Kustaa,Kuningatar Silvia,1976,häät,Tukholma,Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus

Kesäkuussa 1976 vietettiin kuninkaallisia häitä ja saksalaisesta olympiaemännästä tuli Ruotsin kuningatar.

Kun kuningatar Silvia syntyi vuonna 1943, Sommerlathin perheen molemmat kotimaat Saksa ja Brasilia olivat sodassa keskenään. Silvian äitiä Alicea sota järkytti ja hän koki syviä masennuskausia toisen maailmansodan jälkeen. Haastattelussa kuningatar kertoo, miten äidin masennus vaikutti perheeseen. Silvia kertoo myös tunteista, joita hänen isänsä Walther Sommerlathin natsimenneisyyden paljastuminen aiheutti.

Ohjelmassa nähdään arkistomateriaalia Silvian ja kuningasperheen elämästä sekä valokuvia kuningattaren albumista vuosien varrelta.

Drottning Silvia 75 år. Tuotanto: SVT, Ruotsi, 2018.

Ruotsin kuningasperheen vuosi 2018

Ruotsin kuningasperheeseen syntyi vuonna 2018 uusi prinsessa, kuningas Kaarle Kustaasta tuli Ruotsia pisimpään yhtäjaksoisesti hallinnut monarkki, Bernadotten suku juhli nousuaan valtaistuimelle 200 vuotta sitten, ja kuningatar Silvia vietti 75-vuotispäiviään.

Ohjelmassa haastatellaan kuningatarta Sollidenin keittiöpuutarhassa, seurataan kuningasparin valtiovierailua Japaniin, matkustetaan kruununprinsessa Victorian kanssa Etelä-Koreaan paralympialaisiin ja seurataan prinssi Carl Philipin vierailua Alankomaissa. Prinsessat Madeleine ja Leonore puolestaan osallistuvat Childhood-päivän tapahtumiin.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.