Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miksi syön liikaa? – Brittitutkija haluaa kumota ylipainoisuuteen liittyviä uskomuksia

Cambridgen yliopiston perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo selvittää ylipainoon liittyvää tutkimusta.
Perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo haluaa kumota ylipainoisuuteen liittyviä uskomuksia. Cambridgen yliopiston perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo selvittää ylipainoon liittyvää tutkimusta. Kuva: Copyright BBC 2016 Yle TV1,Prisma: Miksi syön liikaa?

TV1 torstaina 2.5.2019 klo 15.55 - 16.45, Areenassa

Britanniaa vaivaa lihavuusepidemia, sillä maassa yli 60 prosenttia aikuisista on ylipainoisia. Ylipaino on 2000-luvun suurimpia terveydenhoidon ongelmia.

Cambridgen yliopiston perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo tutkii lihavuuteen liittyviä geenejä. Yeon mukaan lihavuuteen tarjotaan yksinkertaista ratkaisua: syö vähemmän, liiku enemmän. Mutkikkaampaa on selvittää, miksi jotkut syövät liikaa.

BBC:n dokumentissa Prisma: Miksi syön liikaa? Yeo haluaa kuulla ylipainoisilta itseltään, miksi he syövät liikaa. Perinnöllisyystieteilijän tapaamien henkilöiden kertomukset paljastavat yllättäviä asioita. Tutkija haluaakin kumota ylipainoisuuteen liittyviä uskomuksia.

Yeo tapaa dokumentissa tutkijoita ja lääkäreitä, jotka etsivät uusia ratkaisuja lihavuusepidemiaan. Voitaisiinko ruokahalua säädellä tulevaisuudessa hormonipistoksella? Tutkijat selvittävät yhtenä keinona myös ulosteensiirtoa, jonka avulla lisättäisiin kylläisyyden tunnetta ja edistettäisiin painonpudotusta.

Why Are We Getting So Fat? Tuotanto: BBC, Britannia, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran tammikuussa 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.