Hyppää pääsisältöön

Avara luonto keväällä 2019

Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet
Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet Kuva: Copyright: Shutterstock / Tim Zurowski Avara luonto

5.1.2019 Avara luonto: Lembehin salmi
(Lembeh Strait, 2016)

Tämä Indonesian kapea salmi on maailman parhaita sukellusvesiä ja biodiversiteetin kuuma piste. Monimuotoiset merieliöt ovat kehittäneet hämmästyttävän luovia keinoja selviytyä ääriolosuhteissa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

12.1.2019 Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat
(Nature's Greatest Dancers, 2015)

1/2. Rakkauden tanssi. Monen eläinlajin kosintamenoihin liittyy paljon eri liikkeitä, ensi kohtaamisesta kilpailijan karkottamiseen ja itse viettelyyn. Jokaisella liikkeellä on tarkoituksensa. T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

Kirahvien tanssia. Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat.
Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat Kirahvien tanssia. Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat. Kuva: Copyright Gudkov Andrey/Shutterstock 2015 Avara luonto

19.1.2019 Avara luonto: Luonnon parhaat tanssijat
(Nature's Greatest Dancers, 2015)

2/2. Elämän tanssi. Tanssimainen liikehdintä liittyy parittelun lisäksi myös selviytymiseen. Liikkuminen, ravinnonsaanti ja saalistajien välttäminen kaikki edellyttävät huolellista koreografiaa. T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

26.1.2019 Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

(Wild Sri Lanka, 2015)

1/3. Sri Lankassa luontoa hallitsevat vuoroin monsuunisateet ja vuoroin kuivuus. Kuivan kauden aikana elämän keskuksina toimivat tekojärvet, jotka ravitsevat auringon korventamaa maata ja vetävät puoleensa villieläimiä. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

2.2.2019 Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

(Wild Sri Lanka, 2015)

2/3. Sri Lankan metsät ovat kuin saaria saaren sisällä. Ne ovat erillisiä ja monimuotoisia siirtokuntia, joiden välillä kulkevat vain linnut. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

9.2.2019 Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

(Wild Sri Lanka, 2015)

3/3. Monsuunisateiden aiheuttamien jokien mukanaan tuomat ravinteet houkuttelevat Sri Lankan edustalle maailman suurimman sinivalaspopulaation. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Avara luonto: lentokyvyttämät linnut. Kaksi strutsia
Avara luonto: lentokyvyttämät linnut. Kaksi strutsia Kuva: Yle/Kuvapalvelu Avara luonto

16.2.2019 Avara luonto: Lentokyvyttömät linnut

(Down to Earth - Flightless Birds, 2016)

Lentokyvyttömien lintujen uskotaan kehittyneen lentävistä sukulaisistaan. Miksi strutsi tyytyi elämään petoja kuhisevalla maanpinnalla? Nämä vertaansa vailla olevat juoksijat ovat mysteerin verhoamia yhä tänäkin päivänä. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

23.2.2019 Avara luonto: Tamaani, mestariselviytyjä

(Dassie - A South African Survival Specialist, 2017)

Ne näyttävät pieniltä ja suloisilta, mutta ovat oikeita hurjapäitä loikkiessaan Etelä-Afrikan tyrskyävillä rantakivikoilla. Tamaani viettää suuren osan päivästään leikkien, ja urosyksilöt ovat kuuluisia laulutaidoistaan.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

2.3.2019 Avara luonto: Irlanti, maailman reunalla

(Wild Ireland, 2017)

Irlannin karu kauneus tarjoaa suuria luontoelämyksiä. Etelärannikolla valtavat ryhävalaat parveilevat ja pohjoisrannikon jyrkillä rannikkokielekkeillä kotkat opettavat poikasiaan lentämään. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

9.3.2019 Avara luonto: Villi pohjola

(Wild North, 2016)

1/3. Metsä. Syvällä metsän kätköissä kevättä on ilmassa, kun karhupoikue herää talviunilta. Metsojen soidinmenot saavat ärhäkkäät kukot uhittelemaan jopa kotkaa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Avara luonto: Villi pohjola. Hirvi.
Avara luonto: Villi pohjola. Hirvi. Kuva: Yle/Kuvapalvelu Avara luonto

16.3.2019 Avara luonto: Villi pohjola

(Wild North, 2016)

2/3. Tunturit. Kohtaamme Norjan tuntureilla uhanalaisia petoeläimiä, jotka ovat riippuvaisia sopulikannan runsaudesta. Tunturipeurat jatkavat tasangolla ikuista laiduntamistaan, vältellen petoja ja hoivaten vasojaan. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

23.3.2019 Avara luonto: Villi pohjola

(Wild North, 2016)

3/3. Rannikko. Kaukana pohjoisen Huippuvuorilla jääkarhujen on sopeuduttava vetäytyvään jääpeitteeseen ja alettava hylkeiden sijaan jahdata mursuja. Kuinka jääkarhu pärjää uudessa haasteessaan? Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

30.3.2019 Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

(Nature's Miniature Miracles, 2017)

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Dokumentti kertoo maailman pienimmistä eläimistä ja niiden uskomattomista ominaisuuksista ja uroteoista. Mikä onkaan eläinkunnan suurin taiteilija? T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Kirahvi emonsa kanssa.
Kirahvi emonsa kanssa. Kuva: Mary Ann McDonald / BBC Avara luonto

6.4.2019 Avara luonto: Eläinvauvat

(Animal Babies, 2016)

1/3. Dokumenttisarja vie katsojan keskelle nuorten eläinten hellyttävää, mutta haasteita täynnä olevaa maailmaa. Savanneilla kilpailu on kovaa. Täältä löytyvät maailman suurimmat kasvinsyöjät ja vaarallisimmat pedot. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

13.4.2019 Avara luonto: Eläinvauvat

(Animal Babies, 2016)

2/3. Monet vesien eläimet syntyvät maalla, ja jo veteen pääsy ja ensimmäiset uinnit voivat koitua ongelmaksi. Dokumenttisarja vie katsojan keskelle nuorten eläinten hellyttävää mutta haasteita täynnä olevaa maailmaa. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

20.4.2019 Avara luonto: Eläinvauvat

(Animal Babies, 2016)

3/3. Vuoristossa vaarallinen ympäristö, äärimmäiset sääolosuhteet ja ruuan vähyys koettelevat eläinvauvoja. Dokumenttisarja vie katsojan keskelle nuorten eläinten hellyttävää mutta haasteita täynnä olevaa maailmaa. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

27.4.2019 Avara luonto: Ihmeellinen Tasmania

(Tasmania - Weird and Wonderful, 2017)

Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä. Dokumentti seuraa ainutlaatuisen elinympäristön merkittävimpiä olentoja vuodenajasta toiseen ja kertoo, mikä tekee saaresta niin erityisen.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

11.5.2019 Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

(Spy In the Wild, 2017)

1/4. Dokumenttisarjassa selvitetään, missä yllättävissäkin asioissa eläimet muistuttavat meitä. Eläimet osoittavat tunteita ja rakkautta toisiaan kohtaan. Näemme niin norsuperheitä kuin flirttailevia jääkarhujakin. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

Surikaatteja.
Surikaatteja. Kuva: Richard Jones Avara luonto

18.5. Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

(Spy In the Wild, 2017)

2/4. Eläinyhteisöissä osataan käyttää monenlaisia työkaluja ja lääkkeitä. Simpanssit metsästävät keihäillä, ja makit humaltuvat. Dokumenttisarjassa selvitetään, missä yllättävissäkin asioissa eläimet muistuttavat meitä. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

25.5.2019 Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

(Spy In the Wild, 2017)

3/4. Eläinten ystävyyttä esiintyy esimerkiksi susilauman jäsenten välillä, mutta myös eri lajien edustajat voivat pitää yhtä. Dokumenttisarjassa selvitetään, missä yllättävissäkin asioissa eläimet muistuttavat meitä. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

1.6.2019 Avara luonto: Eläimet piilokamerassa

(Spy In the Wild, 2017)

4/4. Eläimet osaavat käyttäytyä huonosti, varastaa ja rikkoa sääntöjä. Niillä on myös oikeudentaju ja tapa pitää järjestystä. Dokumenttisarjassa selvitetään, missä yllättävissäkin asioissa eläimet muistuttavat meitä. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

Kirahvi.
Kirahvi. Kuva: Glenda Borchelt /Getty Images Avara luonto

8.6.2019 Avara luonto: Pedoista suurimmat

(Nature's Biggest Beasts, 2018)

Suuret pedot ovat aina herättäneet niin ihastusta kuin kauhistustakin. Suuresta koosta on hyötyä, mutta se asettaa eläimelle myös monenlaisia haasteita. Jättiläisvaraani joutuu syömään kuin hevonen, ja kirahvin kaulan pituus vaikuttaa verenpaineeseen. Selvitäkseen kokonsa tuomista haasteista eläinlajit ovat kehittäneet huimia selviytymiskeinoja. Dokumentti esittelee suurten eläinten tarunhohtoisia selviytymistarinoita. T: BBC.
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Lisää ohjelmasta

Luontodokumentti salaperäisistä lepakoista.
Luontodokumentti salaperäisistä lepakoista. Avara luonto,Yle TV1,Avara luonto: Lepakot lähikuvassa
Luontodokumentti tutustuu värikkäiden ja eksoottisten perhosten elämään.
Luontodokumentti tutustuu värikkäiden ja eksoottisten perhosten elämään. Avara luonto,Yle TV1,Avara luonto: Kekseliäät perhoset
Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta.
Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta. Kuva: Glenda Borchelt /Getty Images Yle TV1

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto