Hyppää pääsisältöön

Historia: Simone Veil – keskitysleiriltä selvinnyt ranskalaispoliitikko taisteli naisten oikeuksien puolesta

Ranskalaisen Simone Veilin uskomaton matka keskitysleiriltä Euroopan parlamenttiin hakee vertaistaan.
Terveysministerinä 70-luvulla toiminut Simone Veil sai aikaan raskauden keskeyttämisen mahdollistavan lain. Ranskalaisen Simone Veilin uskomaton matka keskitysleiriltä Euroopan parlamenttiin hakee vertaistaan. Kuva: AFP Simone Veil,Historia: Simone Veil

TV1 maanantaina 10.8.2020 klo 19.00 - 20.00, Areenassa

Heinäkuun 5. päivänä 2017 Ranskan tasavalta teki viimeistä kertaa kunniaa Simon Veille, yhdelle maan historian merkkihenkilöistä. Veil oli kuollut miltei 90-vuotiaana.

Ranska osoitti kunnioitustaan ranskanjuutalaiselle tytölle, joka oli selviytynyt tuhoamisleiriltä Auschwitzista. Tuo tyttö saavutti myöhemmin elämässään paljon sellaista, joka oli aiemmin ollut naisten saavuttamattomissa.

Simon Veilin ikoninen kuva vahvistui vähitellen hänen lukuisien taistelujensa myötä. Veil taisteli naisten oikeudesta omaan kehoonsa. Hänen mukaansa on nimetty Loi Veil -laki, jolla Ranskassa sallittiin abortti. Tämän lain hän sai aikaan vuonna 1975 toimiessaan terveysministerinä.

Veil taisteli yhteiskunnallisen Euroopan puolesta sodan varjojen häivyttämiseksi ja hän taisteli holokaustin uhrien muiston kunnioittamisen puolesta.

Ranskalaisen poliitikon ja vaikuttajan uskomaton matka keskitysleiriltä Euroopan parlamenttiin hakee vertaistaan. Hän oli ensimmäinen nainen, joka on toiminut Euroopan parlamentin puheenjohtajana. Ranskalaisdokumentti kertoo Veilin elämästä ja matkasta vapauden, rohkeuden ja naisten oikeuksien symboliksi.

The Legendary Simone Veil. Ohjaus: Hugues Nancy. Tuotanto: Nilaya Productions, Ranska, 2017. Lukijana on Jaana Pesonen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.