Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Andien kondorit ja kolibirit

Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa.
Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa. Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa. Yle TV1,kolibrit,Luontohetki: Andien kondorit ja kolibrit

TV1 sunnuntaina 13.1.2019 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkona 16.1. klo 5.55, Areenassa

Andit ovat maailman pisin ja toiseksi korkein vuorijono. Noin 7500 kilometriä pitkä vuoristo ulottuu Kolumbiasta aina Etelä-Chileen, ja sen mahtavimmat huiput kohoavat lähes 7000 metrin korkeuteen.

Jylhässä ympäristössä elävät rinta rinnan, sulassa sovussa valtavat petolinnut ja pienet kolibrit. Saksalainen luontodokumentti kertoo Andien eri kolibrilajeista, kondoreista ja jalohaukkojen heimoon kuuluvista karakaroista.

Kondorit kasvattavat poikasensa syrjäisillä kallionkielekkeillä. Ison lintupienokaisen jalat ovat kaksi kertaa kolibria pitemmät. Vasta neliviikkoinen poikanen painaa jo reilun kilon. Körilään kasvattaminen vaatii emolinnuilta suuria ponnistuksia ja paljon aikaa, sillä poikanen tarvitsee useamman kilon lihaa päivässä.

Kolibreja tavataan Andeilla kolmisenkymmentä eri lajia. Ne toimivat pölyttäjinä, sillä hyönteisiä kuten mehiläisiä ei ylemmillä rinteillä esiinny. Kolibrit ovat eriytyneet lukuisiksi lajeiksi ja erikoistuneet erimuotoisiin kukkiin.

Animal World. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.