Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Andien kondorit ja kolibirit

Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa.
Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa. Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa. Yle TV1,kolibrit,Luontohetki: Andien kondorit ja kolibrit

TV1 sunnuntaina 13.1.2019 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkona 16.1. klo 5.55, Areenassa

Andit ovat maailman pisin ja toiseksi korkein vuorijono. Noin 7500 kilometriä pitkä vuoristo ulottuu Kolumbiasta aina Etelä-Chileen, ja sen mahtavimmat huiput kohoavat lähes 7000 metrin korkeuteen.

Jylhässä ympäristössä elävät rinta rinnan, sulassa sovussa valtavat petolinnut ja pienet kolibrit. Saksalainen luontodokumentti kertoo Andien eri kolibrilajeista, kondoreista ja jalohaukkojen heimoon kuuluvista karakaroista.

Kondorit kasvattavat poikasensa syrjäisillä kallionkielekkeillä. Ison lintupienokaisen jalat ovat kaksi kertaa kolibria pitemmät. Vasta neliviikkoinen poikanen painaa jo reilun kilon. Körilään kasvattaminen vaatii emolinnuilta suuria ponnistuksia ja paljon aikaa, sillä poikanen tarvitsee useamman kilon lihaa päivässä.

Kolibreja tavataan Andeilla kolmisenkymmentä eri lajia. Ne toimivat pölyttäjinä, sillä hyönteisiä kuten mehiläisiä ei ylemmillä rinteillä esiinny. Kolibrit ovat eriytyneet lukuisiksi lajeiksi ja erikoistuneet erimuotoisiin kukkiin.

Animal World. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele