Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Andien kondorit ja kolibirit

Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa.
Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa. Pienet kolibrit elävät Andeilla. sulassa sovussa valtavien petolintujen kanssa. Yle TV1,kolibrit,Luontohetki: Andien kondorit ja kolibrit

TV1 sunnuntaina 13.1.2019 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkona 16.1. klo 5.55, Areenassa

Andit ovat maailman pisin ja toiseksi korkein vuorijono. Noin 7500 kilometriä pitkä vuoristo ulottuu Kolumbiasta aina Etelä-Chileen, ja sen mahtavimmat huiput kohoavat lähes 7000 metrin korkeuteen.

Jylhässä ympäristössä elävät rinta rinnan, sulassa sovussa valtavat petolinnut ja pienet kolibrit. Saksalainen luontodokumentti kertoo Andien eri kolibrilajeista, kondoreista ja jalohaukkojen heimoon kuuluvista karakaroista.

Kondorit kasvattavat poikasensa syrjäisillä kallionkielekkeillä. Ison lintupienokaisen jalat ovat kaksi kertaa kolibria pitemmät. Vasta neliviikkoinen poikanen painaa jo reilun kilon. Körilään kasvattaminen vaatii emolinnuilta suuria ponnistuksia ja paljon aikaa, sillä poikanen tarvitsee useamman kilon lihaa päivässä.

Kolibreja tavataan Andeilla kolmisenkymmentä eri lajia. Ne toimivat pölyttäjinä, sillä hyönteisiä kuten mehiläisiä ei ylemmillä rinteillä esiinny. Kolibrit ovat eriytyneet lukuisiksi lajeiksi ja erikoistuneet erimuotoisiin kukkiin.

Animal World. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.