Hyppää pääsisältöön

Ylen viittomakielinen uutislähetys täyttää 25 vuotta

Ylen viittomakieliset toimittajat Mikaela Tillander ja Thomas Sandholm.
Yle Uutiset viittomakielellä lähetetään TV1:ssä kello 16.55 vuoden jokaisena päivänä. Lähetyksen juontavat Mikaela Tillander ja Thomas Sandholm. Ylen viittomakieliset toimittajat Mikaela Tillander ja Thomas Sandholm. Kuva: Tiina Jutila / Yle Yle Uutiset viittomakielellä,viittomakielet,uutiset,viittomakieliset,viittomakieliset uutiset

Yle lähetti ensimmäisen nykymuotoisen viittomakielisen uutislähetyksen tasan 25 vuotta sitten. Neljännesvuosisata tulee täyteen torstaina 10.1.2019, jolloin Yle Areenassa nähdään juhlalähetys.

Yle Uutiset viittomakielellä -lähetys on säilynyt perusrakenteeltaan hyvin samankaltaisena läpi vuosien. Lähetys koostuu uutissähkeistä, jotka kuuro uutisankkuri viittoo ja kuuleva toimittaja lukee ääneen suomeksi lähetyksen aikana.

Viisiminuuttinen lähetys kerää nykyisin reilut 400 000 katsojaa joka päivä.

Yle Uutiset viittomakielellä -lähetyksen ydintehtävänä on uutisten kertominen viittomakielellä kuuroille. Viittomakielinen uutislähetys myös on tuonut viittomakielen ja sen käyttäjät näkyväksi kaikille suomalaisille.

Suomessa arvioidaan olevan 3000–5000 kuuroa, joiden äidinkieli on viittomakieli. Lisäksi viittomakieltä käyttää äidinkielenään, toisena kielenään tai vieraana kielenä noin 6 000–9 000 kuulevaa henkilöä.

Merkkipäivänä nähdään juhlalähetys

Tasavuosien kunniaksi Yle Uutisten viittomakielinen toimitus tekee ylimääräisen puolen tunnin mittaisen juhlalähetyksen, joka nähdään Yle Areenassa torstaina 10.1. klo 17.00 ja televisiossa sunnuntaina 13.1. kello 11.05.

Yle Uutiset viittomakielellä lähetetään vuoden jokaisena päivänä Yle TV1:ssä kello 16.55, torstaisin tuntia aiemmin. Samassa toimituksessa tuotetaan myös muun muassa sunnuntaisin lähetettävää Viikko viitottuna -ohjelma sekä verkkosisältöjä.

Viittomakieliset uutiset lähetettiin ensimmäisen kerran 10.1.1994. Ensimmäisen lähetyksen viittoi Thomas Sandholm.
Viittomakieliset uutiset lähetettiin ensimmäisen kerran 10.1.1994. Ensimmäisen lähetyksen viittoi Thomas Sandholm. Viittomakieliset uutiset lähetettiin ensimmäisen kerran 10.1.1994. Ensimmäisen lähetyksen viittoi Thomas Sandholm. Kuva: Yle Yle Uutiset viittomakielellä,viittomakielet

Tekstiä korjattu 9.1. klo: 13:42: Muutettu "vuosineljännes" muotoon "neljännesvuosisata".