Hyppää pääsisältöön

YleX Läpimurto 2019: Kuka on musiikkikentän lupaavin tulokas? Äänestä suosikkiasi!

YleX Läpimurto 2019
YleX Läpimurto 2019 Kuva: Juuli Aschan / YleX YleX

Kotimainen musiikkiskene on jälleen täynnä lupaavia tulokkaita, mutta kuka heistä tekee läpimurron tänä vuonna?

YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimin listaus lupaavimmista kotimaisista artisteista, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuoden 2019 aikana. Raati on valinnut listalle 20 artistia, jotka eivät vielä ole tehneet lopullista läpimurtoaan.

Viime vuonna raati ja yleisö äänestivät vuoden 2018 Läpimurto-artistiksi Vestan. Lisäksi viiden lupaavimman artistin joukkoon nousivat Cledos, Aleksanteri Hakaniemi, Gabriel Lion ja Bess.

Tutustu artisteihin ja äänestä suosikkiasi! Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan ja päättyy 22. tammikuuta kello 23.59. Muista kirjautua sisään Yle-tunnuksella äänestystä varten! Huomioithan, että voit äänestää vain yhtä artistia.

Kysely on suljettu

YleX:n raadin valitsema Top 5 -kärkiryhmä julkistetaan Uuden musiikin X:ssä ja YleX Illassa tiistai 29. alkaen yksi artisti kerrallaan. Myös yleisön suosikki paljastetaan samalla viikolla Uuden musiikin X:ssä.

Kuuntele Läpimurto-ehdokkaiden julkistus!

Adikia

Räppäri Adikian tunnistaa erityisesti hänen anteeksipyytelemättömästä tyylistään, niin teknisesti kuin myös sisällöllisesti. Sanoituksissaan hän purkaa musiikkityyliin ja yhteiskuntaan juurtuneita sukupuolirooleja sekä niiden mukanaan tuomia yleistyksiä. Lyhytsoitoillaan Kävi täällä ja Limbo Adikia on osoittanut kykynsä artistina, jolla on mahdollisuuksia nousta laajempaan suosioon.

Alisky

Tuottajalupaus Alisky on yksi kotimaisen elektronisen musiikin kentän kiinnostavimmista tuoreen sukupolven edustajista. DJ-tuottaja sekoittaa perinteiseen EDM-musiikkiin urbaania ja groovaavaa soundia. Suomesta on viime vuosien aikana noussut useita kansainvälistä uraa tekeviä elektronisen musiikin artisteja. Olisiko Alisky yksi suomalaisista tulevaisuuden tähdistä?

Anni Lahe

Vuonna 2017 Idols-kilpailusta tunnetuksi noussut Anni Lahe yhdistelee musiikissaan kitarapoppia elektronisempaan ilmaisuun. Idols-karsinnoissa artisti teki vaikutuksen esittämällä koelauluissa oman Maistan sut -kappaleensa, joka myöhemmin julkaistiin artistin toisena singlenä. Vaikka poplaulajien kilpailu Suomessa on kovaa, Anni Lahella on potentiaalia lyödä itsensä läpi tässä joukossa.

Cavallini & Shrty

Uuden sukupolven tekijöistä rap-duo Cavallini & Shrty erottuu muista letkeällä äänimaailmalla, joka ammentaa vaikutteita lanteita keinuttavasta afrobeatista. Kaksikko tunnetaan parhaiten Oma iTT3s -kappaleesta, jolla vierailee kovassa nosteessa oleva Ibe. Tyyliltään kaksikko laajentaa ilahduttavasti suomalaista musiikkikenttää, joten on kiinnostavaa nähdä, mihin heidän tiensä vielä vie.

Costee

Aiemmin Sima-yhtyeestä tunnettu Jussi Tiainen sukelsi vuoden 2018 aikana emoräp-vaikutteiseen popmusiikkiin julkaisemalla Costee-nimellä tehdyn debyyttisinglensä Pakoon pahaa oloo. Kappaleissaan artisti käsittelee arkailematta henkilökohtaisia kokemuksiaan ja omaa mielenmaisemaansa. Costeen musiikin tummanpuhuva äänimaailma on yhtä aikaa rosoista mutta toimivilla pop-koukuilla täytettyä.

Detalji

Detalji on yhden hengen elektroyhtye, jonka tuotannossa musiikkityylejä yhdistellään klubimusiikin eri laidoilta. Välillä kappaleissa kaikuu tekno ja toisessa hetkessä niissä kuuluu triphop. Kiehtovalla otteella musiikkia tekevä artisti on noussut festareilla lavalle viime kesänä jo muun muassa Provinssissa ja Sidewaysissa.

Eetu

Kauniista ja uhkarohkeista tuttu Eetu Kalavainen, artistinimeltään Eetu, on monipuolinen muusikko, joka säveltää, sanoittaa ja tuottaa kaiken musiikkinsa itse. Artistin kaksi ensimmäistä sinkkua, kokeellisempi Bae ja tsemppaava popbiisi Mä en menis takas, saa odottamaan Eetun tänä vuonna julkaistavaa debyyttialbumia mielenkiinnolla.

Erika Sirola

Espoolaisen Erika Sirolan tarina on kuin Hollywood-elokuvasta. Levy-yhtiössä vietetyn taksvärkkipäivän myötä kansainväliselle musiikkikentälle päätynyt artisti nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi tehdessään musiikillisen debyyttinsä Robin Schulzin Speechless-kappaleella. Sirolan omaa soolotuotantoa ei olla vielä kuultu, mutta vahvan startin perusteella tämän itselleen ja muille artisteille lauluja kirjoittavan muusikon tuotantoa kannattaa odottaa.

Etta

Facebookiin ladattujen rap-videoiden avulla hip hop -piirien mielenkiinnon herättänyt Etta julkaisi ovet sisään potkivan debyyttisinkkunsa Ballerina syyskuussa. Vasta reilun vuoden räpännyt artisti on myös lahjakas laulaja, jota on kuultu vierailijana Lukas Leonin, Pete Parkkosen ja Palefacen kappaleilla.

Hussa

Suomen rap-pääkaupungista Lahdesta kajahtaa jälleen. Mikael Gabrielin Tasoi Recordsin tuoreimpiin kiinnityksiin lukeutuva Hussa on tehnyt vaikutuksen remix-versioillaan Evelinan, Cledoksen ja Tipan biiseistä. Ensimmäisen EP:nsä 8 lokakuussa julkaisseen räppärin hip hop on tuoreelta kuulostava sekoitus pehmeämpää, melodista tulkintaa ja konekiväärimäisen nopeaa rap-sylkemistä.

Jesse Markin

Hip hop -duo The Megaphone Staten Thelo Ekow vaihtoi musiikkityylinsä riisutumpaan r’n’b:hen. Jesse Markinina nyt esiintyvä artisti laulaa kappaleissaan esimerkiksi rakkaudesta ja veljeydestä, mutta kappaleiden taustalla on usein myös syvällisempiä ja yhteiskunnallisempia merkityksiä. Lisäksi hän haluaa vältellä musiikissaan tiettyjä rapmusiikin kliseitä ja pyrkiä käyttämään taitojaan johonkin fiksumpaan.

Lac Belot

YleX:n Nosteessa-artistina toukokuussa 2018 esitelty Lac Belot on Jarno Takkumäen maailmoja syleilevää indiefolkia tarjoileva sooloprojekti. Debyyttialbumillaan Abracadabra! Lac Belot on tuonut suomalaiselle musiikkikentälle raikkaan uuden äänen runsaalla soitinkirjollaan ja rohkeilla sovituksillaan. Vakuuttavan debyyttialbumin artistista voidaan odottaa mielenkiintoista tuotantoa myös tulevaisuudessa.

Lähiöbotox

Lähiöbotox kuulostaa paperilla varsin epätodennäköiseltä kombolta: somepersoonina ja räppäreinä tunnetut Seksikäs-Suklaa ja Dosdela, Liemisenä musiikkia tehnyt Jaakko Luomanen, hänen veljensä Harto Luomanen sekä Lighthouse Projectista tutut Lauri Ehrlund ja Samuli Peurala muodostavat räppiä ja heviriffejä yhdistelevän yhtyeen. Pilke silmäkulmassa musiikkia tekevä Lähiöbotox on raikas tuulahdus tämänhetkisessä, erityisen trap- ja pop-vaikutteisessa hip hop -skenessä.

Lukas Leon

Cheekin manttelinperijäksi tituleerattu Lukas Leon julkaisi koko debyyttilevynsä Simban sen enempää ennakkosinkuilla lämmittelemättä. Etenkin tekniseen taitoon ja sulavaan riimiittelyyn satsaava räppäri on saanut esiintymisvarmuutta kiertäessään stadioneita lämppärinä mentorinsa jäähyväiskiertueella, ja tänä vuonna Lukas Leon ottanee lavat haltuun pääesiintyjän roolissa.

Mafia Honey

Taidokkaasti tehty rock tuntuu erityisen raikkaalta keskellä hip hopin edelleen jatkuvaa valtakautta. Helsinkiläisbändi Mafia Honey tekee omaperäistä, perinteisen rockin lisäksi esimerkiksi kansanmusiikista ammentavaa musiikkia, jossa kantele soi luontevasti kitaran rinnalla. Yhdistelmä on epätyypillinen, mutta toimiva.

Malka

Ruusunen-kappaleella loppuvuodesta ensiesiintymisensä tehnyt Malka on mielenkiintoinen lisä suomalaisessa popmusiikissa. Laulaja-lauluntekijän tummanpuhuva pop yhdistyy dramattiseen ja mahtipontiseen tuotantoon. Ei ole täysin tuulesta temmattua, että laulajan tyyliä on verrattu muun muassa Lana Del Reyhin. Vasta yhden kappaleen julkaissut Malka on mielenkiintoinen tuttavuus, jota on syytä pitää silmällä.

Melo

Uutta suomiräpin sukupolvea edustaa debyyttialbuminsa Freda 4eva syksyllä julkaissut Melo. Räppärin musiikissa tunnelmat vaihtelevat pilkesilmäkulmaisesta leikittelystä paikoin hyvin synkkiin sanoituksiin. Tuoreiden suomiräppäreiden laajasta massasta Melo kuitenkin erottuu edukseen omaperäisen tyylinsä perusteella.

Ruusut

Nelihenkinen Ruusut synnytti kohinaa musiikkipiireissä jo viime vuoden aikana, mutta yhtyeellä on vielä lupaavampi tulevaisuus edessään. Bändin taustalla ovat indie-piireissä pitkään vaikuttaneet Ringa Manner, Alpo Nummelin, Miikka Koivisto ja Samuli Kukkola, jotka astuivat vajaa vuosi sitten julkisuuteen elektropop-yhtyeenä ja ilmoittivat aikeikseen popvallankumouksen. Vaikka yhtyeen debyyttilevy julkaistiin elokuun lopulla, Ruusut tarjoili jo loppuvuodesta uutta musiikkia Haluun et sä kaipaat mua -singlellä.

Tuure Boelius

Tubettajana tutuksi tullut ja Tanssii tähtien kanssa -sarjassa hurmannut Tuure Boelius on käynnistänyt vähitellen uraa myös laulajana. Toukokuussa Boeliuksen julkaisema jääkiekkokulttuuria ja stereotypiota ravistelevat Lätkäjätkä-Ville herätti keskustelua ja nosti laulajan aiempaa laajempaan tietoisuuteen. Boeliuksen elämäniloisella ja leikittelevällä popmuusikilla uskoisi olevan kysyntää suomalaisessa musiikissa.

Versace Henrik

Soundcloudista ponnistanut Versace Henrik on eräänlainen suomiräpin kummajainen, jonka tulevista liikkeistä ei koskaan voi olla täysin varma. Villeistä keikoistaan tunnettu artisti täytti jo viime kesänä Blockfestien päälavan. Sen jälkeen hänen tuotantonsa poistettiin Soundcloudista, ja räpin sijaan artisti julkaisi Henrik!-nimellä punk-levyn Vanha testamentti. Arvaamaton Versace Henrik on kuitenkin juurruttanut paikkansa suomiräpin uuden sukupolven keskiössä.

YleX Läpimurto -raati:

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)
Anne Lainto (Toimittaja, Uuden musiikin X)
Ida Karimaa (Toimittaja, Uuden musiikin X)
Jani Kareinen (Toimittaja, YleX Ilta, YleX Throwback)
Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)
Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)
Katri Norrlin (Toimittaja, Uuden musiikin viikko)
Anni Gullichsen (Toimittaja, YleX)
Markku Haavisto (Toimittaja, YleX)