Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

Avaran luonnon dokumenttisarja kertoo Sri Lankan ainutlaatuisesta luonnosta.
Sri Lankan leopardit lepäilevät vesien äärellä, jonne saaliseläimetkin kokoontuvat. Avaran luonnon dokumenttisarja kertoo Sri Lankan ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Graham MacFarlane Yle TV1,leopardi

TV1 lauantaisin 26.1. - 9.2.2019 klo 18.45 - 19.35, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Sri Lanka on pisara maata Intian valtameressä. Alueen luontoa hallitsevat vuoroin monsuunisateet ja vuoroin kuivuus. Avaran luonnon kolmiosainen luontodokumenttisarja tutustuu vehreän saaren ainutlaatuiseen luontoon.

Sarjan aloitusjaksossa seurataan, kuinka kuivan kauden aikana elämän keskuksina toimivat muinaiset tekojärvet. Ne ravitsevat auringon korventamaa maata ja vetävät puoleensa villieläimiä kuten suuria norsulaumoja. Maata hallitsee sinnikäs ja peloton saalistaja – leopardi. Sri Lankan alangoilla elää leopardeja tiheämmin kuin missään muualla maailmassa.

Avaran luonnon dokumenttisarja kertoo Sri Lankan ainutlaatuisesta luonnosta.
Silkkihaikarat parveileivat saaren hiekkarannalla. Avaran luonnon dokumenttisarja kertoo Sri Lankan ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Joe Loncraine Yle TV1,Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

Saaren vuoristoisessa sydämessä pilvien peittämät metsät kätkevät eläimiä, joita ei tavata missään muualla. Sarjan toisessa osassa tutustutaan metsiin, jotka ovat Sri Lankassa kuin saaria saaren sisällä. Ne ovat erillisiä ja monimuotoisia siirtokuntia, joiden väliä linnut lentävät.

Monsuunisateiden aiheuttamien jokien mukanaan tuomat ravinteet houkuttelevat Sri Lankan edustalle maailman suurimman sinivalaspopulaation. Päätösjaksossa seurataan ainutlaatuista vesielämää saaren rannikoilla. Sri Lankan ikoniset paalukalastajat odottavat saaliikseen silli- ja makrilliparvia. Meren kätköissä korallien keskellä vanhat laivanhylyt tarjoavat kaloille oivallisia piilopaikkoja.

Sri Lanka, Paradise in the Indian Ocean. Wild Sri Lanka. Tuotanto: Terra Mater/National Geographic, Itävalta, 2015. Lukijana on Juhani Rajalin.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.