Hyppää pääsisältöön

Menestyksekäs rikossarja Karppi jatkuu toisella tuotantokaudella – teemana omankädenoikeus

Sofia Karppi (Pihla Viitala) katsoo vakavana jotain alaspäin. Hänen hiuksensa ovat kiharaiset ja auki. Takana kollega Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen)
Sofia Karppi (Pihla Viitala) katsoo vakavana jotain alaspäin. Hänen hiuksensa ovat kiharaiset ja auki. Takana kollega Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) Kuva: Dionysos Films Karppi,Pihla Viitala

Useita Kultainen Venla-ehdokkuuksia kahminut ja maailmallakin tunnettu Karppi saa jatkoa! Toisen tuotantokauden kuvaukset alkoivat, ja Karppi 2 nähdään Ylellä kevätkaudella 2020.

Kun ensimmäisellä kaudella oli yksi murha - monta kohtaloa, niin toisella kaudella uhreja on useampia.

Toinen tuotantokausi käynnistyy rikostutkinnalla, jossa sekä Helsingistä että Tallinnasta löytyy surmatut miehet silmät sidottuina. Toisella tuotantokaudella nähdään tutut päähenkilöt, kun rikosetsivät Sofia Karppi (Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) selvittävät murhavyyhtiä.

– Karpilla on heti alkuun tunne, että tekijä on vasta aloittanut, raottaa käsikirjoittaja Kirsi Porkka.

Toisella kaudella Karppi joutuu jälleen tekemään vaikeita valintoja, niin työssään kuin yksityiselämässäänkin. Karpin henkilökohtainen elämä sotkeutuu rikostutkinnassa uuteen, entistä haastavampaan mysteeriin.

Karpin ohjaaja-käsikirjoittaja Rike Jokela kertoo, että kakkoskauden teemana on omankädenoikeus:

– On kiinnostavaa pohtia, mitä yksilöllisyyttä korostava aikamme tarkoittaa yksilön moraalin ja toisaalta demokratian suhteen. Ajaako minä-ajattelu ohi yhteisten sopimusten? Demokratia kun kuitenkin perustuu sille ajatukselle, että yksilöt laittavat yhteisen hyvän omien etujensa edelle.

Ensimmäisen kauden maailmanlaajuinen menestys on taannut sen, että Karpista nähdään Ylellä vielä toinen tuotantokausi.

– Koska jo hyvin alusta suunnittelimme henkilöiden kaaret useamman kauden mittaisiksi, tuntuu hauskalta päästä kirjoittamaan toista kautta, ja viemään tarinaa eteenpäin, käsikirjoittaja Porkka kertoo.

Rikossarja Karpin keskeisiä näyttelijöitä rivissä "toimistossa". Lauri Tilkanen istuu pöydän kulmalla kädet puuskassa, vakava Pihla Viitala vieressään.
Karpin (Pihla Viitala), Nurmen (Lauri Tilkanen) ja muun urharyhmän työt alkavat, kun jäätynyt ruumis löytyy kalajalostamosta. Rikossarja Karpin keskeisiä näyttelijöitä rivissä "toimistossa". Lauri Tilkanen istuu pöydän kulmalla kädet puuskassa, vakava Pihla Viitala vieressään. Kuva: Tuomo Manninen Pihla Viitala,Lauri Tilkanen,Karppi,yle draama

Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela kertoo, että Karppi (Deathwind) on kasvanut nopeasti brändiksi:

– Ylen alkuperäissarja Karppi toi tyylikkäällä tavalla rikossarjagenressä esille surutyötä puolisonsa menettämisestä tekevän päähenkilö Sofia Karpin arkisine perheongelmineen sekä uusin silmin nähdyn Helsingin. Karpin visuaalinen maailma on kerronnaltaan ja sävyiltään tyylikäs ja erottuva, tarina koukuttava, ja näyttelijäkokonaisuuden yhteistyö korkeatasoinen, minkä ansiosta Karpin kansainvälinen huomio ja menestys on ollut merkittävää.

Ylen yksi katsotuimmista rikossarjoista on siis levinnyt maailmalle. Netflix-suoratoistopalvelu julkaisi sarjan maailmanlaajuisesti vuonna 2018 yli 200 maassa, ja se on ensimmäinen suomalainen sarja tai elokuva, joka on saanut näin laajan jakelun kaupalliselta toimijalta.

– On ollut upeaa seurata Karpin ykköskauden vastaanottoa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Maailma on sosiaalisen median myötä pienentynyt ja saamme reaktioita tarinamme katsojilta välittömästi sitä kautta ympäri maailmaa. Sarjan kakkoskaudella olemme halunneet kiristää tarinaruuvia lisää ja tavoitteet ovat joka saralla korkealla. Tällä joukkueella on ilo lähteä kuvauksiin, hehkuttaa sarjan tuottaja Riina Hyytiä Dionysos Filmsiltä.

Myös Sofia Karppia esittävä Pihla Viitala odottaa toisen kauden kuvauksia:

– On kertakaikkisen ihanaa päästä tekemään lähestulkoon saman porukan kanssa töitä. Kiireisestä aikataulusta huolimatta tiedämme tarkalleen, mitä olemme tekemässä. Toisen kauden suurinta antia näyttelijälle on se, kun pohjatyö on jo tehty ja pääsee syventämään roolihahmoa entisestään, Viitala iloitsee.

Pitää olla kärsivällisyyttä, inspiraatiota ja tarpeeksi korkealla oleva rima!― käsikirjoittaja Jari O. Rantala

Karpin katsojat ovat ihastuneet monitasoisen rikosjuonen lisäksi sarjan henkilöhahmoihin, joiden taustat ja salaisuudet avautuvat vähitellen kausien aikana.

– Rikossarjassa pitää olla vahva ja kiinnostava juoni, mutta myös samaistuttavat ja katsojaa liikuttavat henkilöt. Karpissa kaikki tämä syntyy ryhmätyönä. Pitää olla kärsivällisyyttä, inspiraatiota ja tarpeeksi korkealla oleva rima, kuvailee käsikirjoittaja Jari O. Rantala.

Karpin toinen tuotantokausi nähdään Ylellä keväällä 2020.

Karpin ensimmäinen kausi on ehdolla Kultainen Venla palkinnonsaajaksi monessa kategoriassa. Se kilpailee parhaan draamasarjan tittelistä, parhaasta käsikirjoituksesta (käsikirjoitustiimi Rike Jokela, Kirsi Porkka ja Jari Olavi Rantala) ja Pihla Viitala on ehdolla parhaaksi naisnäyttelijäksi.

Keskeisinä näyttelijöinä muun muassa Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Mimosa Willamo, Noa Tola, Raimo Grönberg, Martti Suosalo, Pertti Sveholm, Leena Pöysti, Malla Malmivaara, Matti Onnismaa, Minna Haapkylä ja Ville Myllyrinne.

Tuottajat: Riina Hyytiä/Dionysos Films, Pauliina Ståhlberg/Dionysos Films, Matti Kajander/Yle
Ohjaaja: Rike Jokela
Käsikirjoittajat: Rike Jokela, Jari Olavi Rantala, Kirsi Porkka, Harri Virtanen
Tuotantoyhtiö: Dionysos Films Oy

Keskustele