Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on johtamisesta? Kerro kokemuksistasi oletpa sitten työntekijä tai pomo!

Minkälaista johtamista olet kohdannut?
Minkälaista johtamista olet kohdannut? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Johtaminen

Millaista sinun mielestäsi on hyvä johtaminen? Entä huono? Oletko työelämässä törmännyt esimerkiksi pelolla johtamiseen? Millaisia seurauksia sillä oli? Puututtiinko huonoon johtamiseen? Jos olet johtotehtävissä, kerro miksi halusit pomoksi? Millaisena näet johtajan roolin ja tehtävän? Mikä innostaa, mikä lannistaa?

"Johtaminen on keskustelua. Se on ihmisten lähelle tulemista, aitoa vuoropuhelua, rakennetaan yhdessä strategiaa, visiota ja työpaikkakulttuuria", sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.

Joissakin suomalaisissa työpaikoissa johdetaan yhä edelleen ihmisiä pelon kautta.

"Kun kilpailu kovenee, niin tuntuu, että pelolla johtamisen joissakin työpaikoissa lisääntyy. Tavat pyrkiä tulokseen taantuvat, ehkä on keinottomuutta siinä miten tavoitteet saavutettaisiin", pohtii Jari Hakanen.

Pelolla johtaminen voi saada monenlaisia muotoja. Se voi olla mm. huutamista, pelottelua ja vihaisuutta.

"Se voi olla myös johtamisen ennakoimattomuutta, et tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Se voi olla epäjohdonmukaisuutta, joka saa sinut ymmälleen, koska et tiedä mitä sinulta odotetaan. Pelolla johtaminen voi olla myös mitätöintiä", sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Välinpitämättömyys on myös huonoa johtamista. Suomalaisessa työelämässä ihmisten hyvää johtamista estävät johtajien mukaan kiire ja aikapaineet.

"Itse kyllä vähän ajattelen, että kyse on myös siitä miten organisaatiot priorisoivat ja määrittelevät johtamistehtävän. Hyvin helposti nähdään, että johtaminen on kokouksia, jossa määritellään erilaisia prosesseja ja strategioita. Johtaminen pitäisi nähdä tärkeänä ihmisten johtamisena, mutta se vaatii aikaa, sanoo Hakanen.

Ihmisiä kunnioittava johtaminen vaikuttaa myönteisesti työntekijän motivaatioon, terveyteen, työkykyyn ja työn laatuun.

"Itse näen, että johtaminen on palvelutehtävä. Se on oman porukan palvelemista, että se pystyy onnistumaan", kertoo tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään johtamista torstaina 7.2 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.