Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on johtamisesta? Kerro kokemuksistasi oletpa sitten työntekijä tai pomo!

Minkälaista johtamista olet kohdannut?
Minkälaista johtamista olet kohdannut? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Johtaminen

Millaista sinun mielestäsi on hyvä johtaminen? Entä huono? Oletko työelämässä törmännyt esimerkiksi pelolla johtamiseen? Millaisia seurauksia sillä oli? Puututtiinko huonoon johtamiseen? Jos olet johtotehtävissä, kerro miksi halusit pomoksi? Millaisena näet johtajan roolin ja tehtävän? Mikä innostaa, mikä lannistaa?

"Johtaminen on keskustelua. Se on ihmisten lähelle tulemista, aitoa vuoropuhelua, rakennetaan yhdessä strategiaa, visiota ja työpaikkakulttuuria", sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.

Joissakin suomalaisissa työpaikoissa johdetaan yhä edelleen ihmisiä pelon kautta.

"Kun kilpailu kovenee, niin tuntuu, että pelolla johtamisen joissakin työpaikoissa lisääntyy. Tavat pyrkiä tulokseen taantuvat, ehkä on keinottomuutta siinä miten tavoitteet saavutettaisiin", pohtii Jari Hakanen.

Pelolla johtaminen voi saada monenlaisia muotoja. Se voi olla mm. huutamista, pelottelua ja vihaisuutta.

"Se voi olla myös johtamisen ennakoimattomuutta, et tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Se voi olla epäjohdonmukaisuutta, joka saa sinut ymmälleen, koska et tiedä mitä sinulta odotetaan. Pelolla johtaminen voi olla myös mitätöintiä", sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Välinpitämättömyys on myös huonoa johtamista. Suomalaisessa työelämässä ihmisten hyvää johtamista estävät johtajien mukaan kiire ja aikapaineet.

"Itse kyllä vähän ajattelen, että kyse on myös siitä miten organisaatiot priorisoivat ja määrittelevät johtamistehtävän. Hyvin helposti nähdään, että johtaminen on kokouksia, jossa määritellään erilaisia prosesseja ja strategioita. Johtaminen pitäisi nähdä tärkeänä ihmisten johtamisena, mutta se vaatii aikaa, sanoo Hakanen.

Ihmisiä kunnioittava johtaminen vaikuttaa myönteisesti työntekijän motivaatioon, terveyteen, työkykyyn ja työn laatuun.

"Itse näen, että johtaminen on palvelutehtävä. Se on oman porukan palvelemista, että se pystyy onnistumaan", kertoo tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään johtamista torstaina 7.2 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.