Hyppää pääsisältöön

Sirpa Selänne liikuttuu kyyneliin puhuessaan ystävyydestä – Teemu on hänen paras ystävänsä

Sirpa Selänne
Sirpa Selänne Kuva: Yle / Tero Ylioja Teemu Selänne,Sirpa Selänne

Sirpa Selänne on aivopessyt lapsensa kohteliaiksi. Radio Suomen haastattelussa hän kertoo arvostavansa amerikkalaisten avoimuutta ja reippautta sosiaalisissa tilanteissa. – Otan mieluummin pinnallisen ystävyyden kuin aidon epäystävällisyyden.

Sirpa Selänne sanoo olevansa sosiaalinen ihminen ja päätyvänsä helposti juttusille ihmisten kanssa. Hän sanoo, että esimerkiksi naapureihin tutustuminen on itsestä kiinni. Aluksi pitää katsoa silmiin ja tervehtiä.

Samaa Sirpa ja Teemu Selänne ovat opettaneet lapsilleen. Tervehtiminen ja muut hyvät käytöstavat on iskostettu jokaisen neljän mieleen. Sirpa Selänne sanoo uskovansa jankuttamisen voimaan.

– Eiväthän lapset opi, jos niiden kanssa ei puhuta näistä asioista.

– Jos et sä jankuta, niin eihän se jää päälle! Lapset on aivopesty hyvään käytökseen eikä heillä ole muuta vaihtoehtoa, hän virnuilee radiostudiossa Olga Ketosen haastattelussa.

Selänteet ovat asuneet parikymmentä vuotta Pohjois-Amerikassa, ja nykyinen koti on Kaliforniassa. Sirpa Selänne kehuu yhdysvaltalaisten tapaa toivottaa naapurit tervetulleiksi ja jutella ventovieraille ihmisille avoimesti ja reippaasti.

– Olen aina sanonut, että otan mieluummin pinnallisen ystävyyden kuin aidon epäystävällisyyden, hän sanoo.

– Mitä sillä on väliä, onko se aitoa saman tien, mutta tottakai myöhemmin haluat ihmisen aitona.

Anoppikin voi olla hyvä ystävä

Selänne kertoo, että hänen ystäviään Suomessa ja maailmalla yhdistää positiivinen elämän asenne, he ovat kannustavia ja auttavaisia. Heidän kanssaan on voinut puhua kaikesta, mikä on ollut hänelle terapeuttista.

Itse hän pyrkii olemaan ystävänä luotettava ja lojaali sekä hyvää seuraa.

Yksi hyvistä ystävistä menehtyi viime vuonna. Aviomiehen äiti, Liisa Selänne, oli ollut ystävä mutta myös suuri apu, sillä hän vietti vuosittain monta kuukautta poikansa perheessä.

Miniä liikuttuu muistellessaan anoppiaan.

Sirpa Selänne oli jäänyt kotiäidiksi ensimmäisen lapsen synnyttyä, kun aviomies keskittyi NHL-jääkiekkoon.

– Olihan se välillä haastavaa, kun oli kaksi naista keittiössä, ja joskus tuli erimielisyyksiä. Annoin Liisan määrää ja johtaa. En asettunut poikkiteloin, koska minut on kasvatettu vanhanaikaisesti kunnioittamaan vanhempia ihmisiä, hän kertoo.

Ystävien joukkoon Sirpa Selänne laskee myös monia muita lähisukulaisiaan. Aviomies on hänelle paitsi tukipilari niin myös sydänystävä.

Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen

Ystävyys voi myös päättyä. Sirpa Selänne sanoo, että ystävään voi pettyä vaikka silloin, jos tämä tavoittelee suhteesta taloudellista hyötyä. Orastava tuttavuus voi myös päättyä alkuunsa, jos luonteet eivät kohtaa.

Selänne opastaa 11-vuotiasta tytärtään kuten tämän isoveljiäkin aikoinaan, ettei kaikista tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen.

– Välillä on ihmisiä, joista et tykkää, jätä ne ihmiset vähemmälle huomiolle. Hoidat vain pakolliset kanssakäymiset. Muuten heidän kanssaan ei tarvitse viettää aikaa, jos he pahoittavat sun mielen, hän kertoo neuvovansa.

Selänne uskoo, että toisen ihmisen läheisyydellä ja ystävyydellä on ihmisen hyvinvointiin suuri merkitys. Siksi ujonkin kannattaa yrittää.

– Kotiin ei voi jäädä, sieltä sua ei kukaan löydä. Pitää mennä ihmisten ilmoille, hän sanoo.

Hän myös toivoo, että yksinäisille ihmisille olisi tarjolla palveluita kuten palvelevia puhelimia.

Ennen Kaliforniaan paluuta Sirpa Selänne markkinoi Merja Asikaisen hänestä kirjoittamaa kirjaa ja vierailee nuorimman poikansa varuskunnassa. Leevi Selänne on juuri aloittanut varusmiespalveluksen Helsingin Santahaminassa.

Äiti uskoo, että poika pärjää – hyvän kasvatuksen ansiosta.


Kuuntele Sirpa Selänteen ja Olga Ketosen keskustelu kokonaisuudessaan Selänteen toivekappaleiden kera torstaina 10.1.2019 klo 19.05-20 Radio Suomessa ja Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi