Hyppää pääsisältöön

Ylen puoluekannatusmittaus uudistuu ja avaa taustatietoa

Käsi pitää puhelinta eduskuntatalon edessä.
Käsi pitää puhelinta eduskuntatalon edessä. Kuva: Eetu Pietarinen / Yle Yle Uutiset,mittaus,puolueet,puoluemittaus

Vaalikevään 2019 ensimmäinen puoluekannatusmittaus julkaistaan torstaina 10.1.2019. Mittauksen ilme on uudistettu ja se avaa yleisölle aiempaa enemmän taustatietoja. Uutta on myös paikkajakosimulaatio, joka muuttaa puolueiden kannatusprosentit eduskunnan paikoiksi.

Yle on seurannut puolueiden kannatusta säännöllisillä mittauksilla jo 1970-luvulta lähtien. Vaalikevään kunniaksi mittauksen ilme on uusittu ja lukijat saavat sen yhteydessä aiempaa enemmän tietoja.

Kuukausittain kerrotaan esimerkiksi puolueiden nais- ja mieskannattajien osuudet ja alle 35-vuotiaiden kannattajien osuudet mittaushetkellä.

"Vuosi 2019 on merkittävä vaalivuosi ja puolueiden kannatuslukemat ovat aina kiinnostaneet yleisöä erityisen paljon. Kerromme mittauksen muutoksista lisää Yle Uutisten sivuilla, joilta löytyy myös vaalikevään kannatusmittausten julkaisuaikataulu", kertoo Yle Uutisten Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen.

Kyselyn tekotapa ja julkaisurytmi pysyvät entisellään. Kyselyn tekee Ylen toimeksiannosta Taloustutkimus. Vastaajilta kysytään mitä puoluetta he äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kysely ei siis yritä ennustaa vaalitulosta, vaan kertoo puolueiden kannatuksesta mittaushetkellä.

Mittauksen uusi ilme on suunniteltu Ylen Plus-deskissä.

“Mittauksen ydinsisältö eli pihvi on tuttu. Ulkoasuun eli tarjoiluun toimme lisää värikkyyttä ja toivottavasti houkuttelevuutta. Toivomme, että uudistuksen jälkeen yleisömme löytävät mittauksen paremmin ja että se myös auttaa ymmärtämään politiikkaa”, sanoo Ylen Plus-deskin tuottaja Heli Suominen.

Kannatusprosentit kerrotaan kuukausittaisen kyselyn perusteella

Kannatuspalkkien vieressä näkyvät jatkossa puolueiden puheenjohtajien kuvat. Puolueita symboloiviksi väreiksi on valittu mahdollisimman hyvin puolueiden värejä vastaavat värit. Jotta puolueet erottuvat toisistaan, osa väreistä poikkeaa puolueen omasta logoväristä hieman enemmän kuin toisilla.

Verkossa voi selata mittausten tuloksia vuoteen 1994 asti. Kaikki kannatusmittauksia koskeva tieto on koottu yhteen osoitteeseen yle.fi/puoluekannatus.

Puolueiden kannatusprosentit kerrotaan kuukausittaisen kyselyn perusteella. Paikkajakosimulaatio perustuu kuuden uusimman kyselyn otokseen eli vähintään 15 000 vastaajaan, jotta se olisi mahdollisimman tarkka ja luotettava.

“Haluamme simulaation avulla konkretisoida, mitä puolueiden kannatuksen muutokset tarkoittaisivat käytännössä. Mutta tässäkin pitää muistaa, että kyse ei ole vaalituloksen ennustamisesta”, Pokkinen toteaa.

Kuukausittain tehtävä puoluekannatusmittaus perustuu 18–79-vuotiaiden suomalaisten haastatteluihin.