Hyppää pääsisältöön

Eränkävijät hurmasi katsojat – TV-suosikin tie koekuvauksista kolminkertaiseksi Venla-finalistiksi

Eränkävijät on tämän vuoden Venla-gaalassa kolmen finalistin joukossa kolmessa eri kategoriassa. Televisioakatemia valitsi ohjelman Paras lifestyle-ohjelma -finalistiksi, ja yleisöäänestyksessä sarja pääsi finaaliin Parhaan TV-ohjelman kategoriassa. Aki Huhtanen ja Äijä-koira ovat kolmen parhaan esiintyjän joukossa.

Kaikki alkoi nelisen vuotta sitten, kun tuottaja Teemu Hostikalle tuli mahdollisuus luoda uusi, luontoaiheinen ohjelma. Sarjan suosio räjähti jo ensimmäisen kauden aikana, ja viime vuonna se palkittiin Kultaisella Venlalla ensimmäisenä eräaiheisena ohjelmana koskaan. Miksi juuri Eränkävijöistä tuli koko kansan suosikki?

Tinkimättömät tekijät

Eränkävijöissä näkyy tekijöidensä rakkaus luontoon ja tinkimätön tapa kuvata sitä. Media-alalla ikänsä työskennellyt Hostikka muistelee kuuden vuoden takaisia ensiaskeleitaan tv-tuottajana.

- Kaikki alkoi Erätulilla-sarjasta, johon sain tuottaa erikoisjakson vuonna 2013. Kuvasimme Patrick ”Pata” Degermanin Etelämantereelle suuntautuvaa seikkailua.

Hostikan intohimoinen suhtautuminen aiheeseen ja kunnianhimoinen tapa tehdä luontodokumentteja jäi Ylellä mieleen, joten jatko tv-tuotantojen parissa oli selvä. Kolmisen vuotta sitten tarjottiin uutta haastetta, jonka tuloksena syntyi Eränkävijät.

teemu hostikka ja kero-koira
Teemu Hostikka liikkuu vapaa-ajallaan luonnossa Kero-koiransa kanssa. teemu hostikka ja kero-koira Kuva: Sari Sirkiä Eränkävijät

Sarja avasi katsojille uudenlaisen ikkunan Suomen luontoon. Drone-kameroiden avulla kuvatut maisemat lumosivat jo ensijaksosta lähtien. Maamme upeat erämaa-alueet ja vesistöt pääsivät esille ennennäkemättömällä tavalla lintuperspektiivistä kuvattuna.

Ohjelmaa tekemässä on Suomen parhaista kuvaajista koostuva tiimi. Erämaaolosuhteissa kuvaaminen vaatii paitsi henkistä ja fyysistä sitkeyttä tilanteiden ja sään vaihdellessa, myös teknistä huippuosaamista ja kokemusta. Olen etuoikeutettu, kun pääsen tekemään sarjaa näiden kovan luokan ammattilaisten kanssa.― Teemu Hostikka

Sarjassa koekuvauksista lähtien mukana ollut kuvaaja Mika Hirvonen on onnellinen, että on saanut kuvata Eränkävijöitä hienoissa maisemissa, yhdessä sarjaa myöskin alusta saakka kuvanneen Mikko Varjorannan kanssa.

Kuvaaja Mika Hirvonen
Kuvaaja Mika Hirvosen työssä on usein maisemat kohdillaan. Kuvaaja Mika Hirvonen Kuva: Mikko Varjoranta Eränkävijät

Hirvonen muistaa kuvauksista monta eeppistä hetkeä. Välillä kuvausrupeamat venyvät, kun kyseessä on vaikkapa metsästystilanne, joka seurataan loppuun saakka.

- Yhdellä kertaa saatettiin kuvata reilut 40 tuntia putkeen karhunmetsästystä. Yhden tällaisen rupeaman päätteeksi kuvasin Ari Turusta, joka päätti ottaa hetken unet autossa. Nukahdin sitten itse kamera kädessä viereiseen penkkiin.

Kilpisjärvi on tarjonnut kuvauspaikkana haasteita. Hirvonen muistaa, kuinka kerran ajettiin moottorikelkalla lumimyrskyä karkuun, ja toisaalta viime kesän helteet, jotka tarkoittivat unettomia vuorokausia mäkäräisten syötävänä.

Kuvasimme pääosin ilta- ja yöaikaan, ja kun viimein aamukuudelta kömmimme telttaan, oli lämpötila ulkona jo lähes 30 astetta – ja teltassa 60. Ainoa keino viilentyä oli mennä koskeen istumaan.
― Mika Hirvonen
Kuvaaja Mikko Varjoranta
Mikko Varjoranta on kuvannut Eränkävijöitä koekuvauksista lähtien. Kuvaaja Mikko Varjoranta Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Luonto on toisaalta tarjonnut kuvaajille myös herkullisia hetkiä. Viime talven kireät pakkaset Kilpisjärvellä tarjoilivat sekä kirkkaita, tuulettomia pakkaspäiviä että huikeita revontulinäytöksiä, joista Hirvonen sai elämänsä timelapse-kuvat.

- Jossain vaiheessa menin kameran luo aikomuksenani ottaa videokuvaa, mutta näytös yltyi niin hienoksi – laskin 17 revontulikaarta taivaan halki – että jäin vain tuijottamaan suu auki. Seuraavassa hetkessä taivas muuttui tulipunaiseksi 30 sekunnin ajaksi. Näky jäi taltioimatta, mutta muistan sen lopun ikäni.

Revontulet Käsivarren erämaassa.
Mika Hirvonen ei unohda talven 2018 revontulinäytöstä Kilpisjärvellä. Revontulet Käsivarren erämaassa. Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät,revontulet

Alussa oli mies ja kaira – ja koira

Eränkävijöiden suosion taustalla lienevät suureksi osaksi ihmiset, erällä viihtyvät päähenkilöt. Heidän kauttaan tekijät ovat halunneet tuoda esiin nykyajan Suomessa metsästävien ja kalastavien monet kasvot, persoonat ja tavat.

Aki Huhtanen päätyi sarjaan asuinpaikkansa, ammattinsa, elämäntapansa - ja koiran - ansiosta. Lapissa ja erämaissa vapaa-aikansa viettänyt Hostikka halusi ehdottomasti sarjaan Kilpisjärvellä asuvan päähenkilön.

Mikko Varjoranta sekä Äijä-koira Eränkävijöiden kuvauksissa.
Aki elää omannäköistään elämää Kilpisjärvellä. Mikko Varjoranta sekä Äijä-koira Eränkävijöiden kuvauksissa. Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät
Halusin sarjaan Kilpisjärven uskomattomat maisemat. Nuo erämaa-alueet ovat arvokkainta pääomaamme. Halusin sarjaan myös Suomen luonnon ääripäät: pitkän maamme pohjoisosissa pilkitään jäätyneellä järvellä samaan aikaan, kun Etelä-Suomen saaristossa kalastetaan avomerellä.― Teemu Hostikka

Aki päätyi sarjan koekuvauksiin lopulta naapurinsa suosittelemana. Koekuvauksissa homma lähti heti sujumaan: Aki vei kuvaustiimin pilkille, teroitti kairansa käsin ja nosti jään alta komean raudun. Vaikutuksen tuotantotiimiin teki myös Äijä, joka luontevalla läsnäolollaan ja rennolla persoonallaan lunasti saman tien paikan ohjelmassa.

- Taisin päästä Äijän siivellä mukaan, nauraa Aki nyt.

Päätös lähteä kaupungista ja rakennushommista pohjoiseen toi Akille elämäntavan, jossa ei tarvitse jossitella tai odottaa eläkepäiviä. Se on tuonut eteen myös asioita, joista ei koskaan olisi osannut unelmoidakaan – kuten Parhaan tv-ohjelman palkinnon hakemisen viime vuoden Venla-gaalassa, yhdessä Äijän kanssa.

Tänä vuonna Aki nähdään gaalassa avopuolisonsa Emilia Laitisen kanssa. Äijä sen sijaan saa jäädä kotikatsomoon kannustamaan.

Jännittää vähintään yhtä paljon kuin viime vuonna. Ei sitä oikein meinaa tajuta, että on ehdolla Suomen parhaaksi esiintyjäksi. Kalastajaukko ja koira Kilpisjärveltä. Toisaalta se on uskomatonta, mutta toisaalta ei yllätä, että tämä meidän elämänmenomme vetoaa suomalaisiin. Ehkä minun unelmaelämäni on monen muunkin unelma.― Aki Huhtanen

Riikka inspiroi nuoria ja naisia

Riikka Aaltonen muistelee sarjan alkuaikoja. Hän sai viestin Teemu Hostikalta pilkillä ollessaan. Hostikka oli löytänyt Riikan kalastusaiheisen blogin, ja kysyi kiinnostaisiko uuden eräaiheisen ohjelman koekuvauksiin osallistuminen.

Mietin ehkä hetken, mutta sitten totesin että tämän aihepiirin ohjelmia ei todellakaan ole tarpeeksi. Muistan ajatelleeni, että vaikka itse en pääsisikään mukaan, on mahtavaa, että tällaista ohjelmaa aletaan tekemään!
― Riikka Aaltonen

Koekuvauksissa Riikka muistelee esitelleensä Mikko Varjorannalle hermostuneena pilkkireppunsa sisältöä. Hetki oli hauska ja ilmeisen onnistunut, sillä Riikka pyydettiin sarjaan mukaan.

Riikka Aaltonen evästauolla
Riikka Aaltonen rohkaisee nuoria ja naisia eräharrastusten pariin. Riikka Aaltonen evästauolla Kuva: Acke Salo Eränkävijät

Ohjelman myötä Riikka alkoi saada huomiota. Työssään kalastus-ja erätarvikemyyjänä hän kohtaa toki luonnostaan paljon ohjelman kohdeyleisöä.

- Ihmiset tulevat myös ihan varta vasten käymään työpaikalla, varsinkin lapset. Palaute on ihanaa, ja parasta ovat tarinat ihmisiltä, jotka eivät aiemmin ole harrastaneet luonnossa liikkumista, kalastusta tai metsästystä, mutta ovat ohjelman myötä innostuneet niistä!

Riikan kautta kuva metsästäjän tai kalastajan stereotyypistä on varmasti muuttunut monen silmissä.

- Työssä huomaan, miten monet naiset ja nuoret uskaltautuvat kyselemään minulta asioista, joista eivät ehkä muuten olisi saaneet aikaiseksi kysyä. Se on hienoa!

Riikka uskoo, että sarjan suosion salaisuus on monipuolisuudessa ja tavallisuudessa, jota päähenkilöiden elämä edustaa.

Kalastuksessa saalista tärkeämpi asia on luonnon tarjoama rauha ja vapauden tunne.
Ensimmäisillä kausilla Riikka nähtiin kalastamassa. Kalastuksessa saalista tärkeämpi asia on luonnon tarjoama rauha ja vapauden tunne. Kuva: Acke Salo Eränkävijät
Sarja ei ole tiukasti metsästyksen tai kalastuksen tekniikkaan tai hienosäätöön keskittyvä, vaan tavallisten tallaajien keskimääräistä harrastamista. Siksi se jaksaa kiinnostaa suurta yleisöä, myös lapsia ja nuoria.
― Riikka Aaltonen

Venla-gaalaan Riikka osallistuu paikan päällä. Ensimmäinen iltapukujuhla jännittää, mutta positiivisella tavalla.

- Aion nauttia täysillä! Se, että ollaan finalistien joukossa, on minulle jo aivan tarpeeksi suuri juttu ja ilon aihe.

Ohjelma innostaa pariskuntia metsästämään yhdessä

Sarjan suosion salaisuus saattaakin piillä myös siinä, että siitä ei ole pyritty tekemään totuttuun eräohjelmien muottiin sopivaa.

Ensimmäiseltä kaudelta asti mukana ollut Sanna Kokko muistelee ensimmäisten kuvausten jännitystä.

Koekuvauksissa ei vielä jännittänyt, mutta kun alettiin tekemään oikeasti ensimmäisiä jaksoja, tuli paineita esimerkiksi siitä, onnistunko metsästystilanteessa. Sarjan idea ei kuitenkaan ole esitellä vain onnistumisia, vaan kuvata aitoja tapahtumia.― Sanna Kokko
Jägarliv - Eränkävijät
Sanna ja Antti Kokko ovat inspiroineet muitakin pariskuntia metsästämään yhdessä. Jägarliv - Eränkävijät Kuva: Acke Salo Yle TV1

Kokot saavat jonkin verran fanipostia, ja Sanna kertoo varsinkin monen naisen ja nuoren tytön kertoneen hänelle aloittaneensa metsästysharrastuksen hänen ja sarjan innoittamana.

- Myös metsästävät miehet ovat kertoneet vaimonsa aloittaneen metsästyksen, eli miehen harrastuksesta onkin tullut pariskunnan yhteinen harrastus.

Venla-gaalaa Kokot jännittävät kotisohvalta.

- Kisakatsomo on pystyssä!

Teemu Hostikka sanoo osallistuvansa perjantai-illan gaalaan kiitollisin ja juhlavin mielin.

En oikeastaan osaa edes odottaa tämän suurempaa voittoa. Olemme jo voittaneet, kävi gaalassa miten kävi. Kiitos meitä äänestäneille!― Teemu Hostikka

Artikkelin pääkuva: Mika Hirvonen
Venla-gaala perjantaina 11.1. klo 20, Yle TV2.