Hyppää pääsisältöön

Mitä äitien pitäisi tietää armeijasta?

Sotilasparaati Tammisaaressa, alokkaita nurmikentällä
Sotilasparaati Tammisaaressa, alokkaita nurmikentällä Kuva: Matilda Salo / Yle armeija,paraatit,Suomen puolustusvoimat,Tammisaari,alokkaat,Dragsvik, Raasepori,Uudenmaan Prikaati

Viimeistään armeijassa mammanpoikienkin napanuora hiertyy poikki. Ehkä sen on jo aikakin.

12 500 nuorta aloitti asepalveluksen 7.1.2019. Monta kertaa suurempi joukko äitejä, isiä, ystäviä, tyttö- ja poikaystäviä jäi portin toiselle puolelle ikävöimään ja ihmettelemään. Minä olen yksi äideistä, joka haikeana lähetin nuorimmaiseni inttiin.

KELLOKURI

Armeijan kurilla on varmasti myönteinen vaikutus hemmoteltujen nuorten elämänhallintaan. Kello kuuden herätykset kääntävät nopeasti yökukkujien unirytmin. Suihkussa seisoskelut lyhenevät radikaalisti!

Tästä iloitsen erityisesti: viimeistään nyt täytyy oppia huolehtimaan varusteistaan. Ehkä lapseni huonekin siistiytyy armeijan malliin heti ensimmäisellä lomalla?

Missä muualla ne meidän pojat oppis sijaamaan vuoteensa ja pitämään huolta itsestään?

Aikaiset herätykset ja muiden pillin mukaan kulkeminen voi nykynuoresta tuntua vaikealta. He ovat tottuneet päättämään itse asioistaan. Kasvatuksessa on jopa yllytetty kyseenalaistamaan auktoriteetteja. Yksilöllisyyttä korostetaan nykyään, ja sitten pitäisi yht'äkkiä sopeutua laumaan.

Noin sata alokasta jokaisesta saapumiserästä keskeyttää palveluksensa sopeutumisvaikeuksien takia. Keskeytysten minimoimiseksi vanhempien ikäluokkien muistelemaa alkushokkia on pyritty nykyään helpottamaan. Tämä on helpottava tieto!

ARMEIJAN RUOKA

Onko nuoresi tottunut äidin valmistamaan herkkuruokaan? Älä huoli. Armeijassa raskaat harjoitukset saavat eteen kannetun perusruuan maistumaan mainiolta. Vuosi sitten käytiin kiivasta keskustelua kasvisruuasta. Nykyään armeijassa on kaksi kasvispäivää viikossa. Toivottavasti siellä on myös kalaa yhtä usein.

Kouluruoka plus, eli ihan hyvää perusmättöä!

Armeijaa käymätöntä perusäitiä mietityttävät myös säännölliset ruokailuajat. Ei niissä mitään vikaa, mutta mitä jos harjoitusten ryydyttämän nuoren tekee mieli välipalaa tai herkkuja? Onneksi sotilaskoti eli sotku tarjoaa alokkaille palan äidillistä hellyyttä hillomunkin muodossa. Esim. Santahaminassa myydään hillomunkkeja päivässä 200-1000 kappaletta riippuen siitä, ovatko palveluksessa olevat leirillä vai paikan päällä. Vierailupäivinä niitä pääsevät läheisetkin maistamaan. En jätä mahdollisuutta käyttämättä.

OMA KUPLA RIKKI

Tupakavereitaan siellä ei saa valita. Armeija on paikka, jossa näkyy ikäluokan koko moninaisuus. Suvaitsevaisuus saattaa joutua koetukselle. Varusmiespalveluksen aikana opitaan toimimaan ryhmänä ja yhteisten kokemusten ansiosta siellä solmitaan elinikäisiä verkostoja.

Sotilaiden sietokyvyn rajoja myös koetellaan. En pidä mielikuvasta lapseni valvottamisesta väkisin ja pitkistä marsseista umpiväsyneenä. Pelottaa myös vaaratilanteet, joihin siellä voi joutua. Iso joukko nulikoita yhdessä ja kovat piipussa!

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg suomalaisten rannikkojääkäreiden kanssa Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa.
Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg suomalaisten rannikkojääkäreiden kanssa Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa. Kuva: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture 2018,sotilashenkilö,Rannikkojääkäri,Suomen puolustusvoimat,varusmiespalvelus,Norja,Trondheim,sotaharjoitukset,Jarmo Lindberg,Puolustusvoimain komentaja

Armeijassa tapahtuu onnettomuuksia ja siellä kuollaankin. Järkyttävät uutisotsikot nousevat väkisin mieleen, kun lapsi lähtee paikkaan, jonne vanhempien suojelu ei yletä. Pitää kuitenkin muistaa, että liikenneonnettomuudet, itsemurhat ja sairaudet surmaavat myös siviilissä. Yllättäen tilastojen valossa armeijassa olo on turvallisempaa kuin siviilissä.

Varusmiesaika antaa mahdollisuuden tehdä retki oman mukavuusalueen ulkopuolelle. On mahdollista tutustua omiin henkisiin ja fyysisiin vahvuuksiin ja heikkouksiin. Armeijassa oppii sellaisia asioita, joita kaikki eivät ole kotona päässeet harjoittelemaan, kuten esimerkiksi erätaitoja.

Armeija-aika tarjoaa näköaloja ja kokemuksia, joilla voi olla vaikutusta nuoren tulevaisuuden suunnitelmiin. Menestyminen asepalveluksessa antaa osviittaa myös sopeutumisesta opiskelu- ja työyhteisöihin. Pitkän palveluksen käyvät saavat johtajakoulutusta, joka tutkimustenkin mukaan vie myös työuraa ylöspäin. Mainitsinko, että jälkikasvussani on jo yksi vänrikki?

ILO

Yllättäen armeijan kokeneet nostavat poikkeuksetta esiin naurun. Tilannekomiikkaa syntyy armeijaoloissa vääjäämättä. Kaikki töppäävät jossain vaiheessa, toiset jatkuvasti. Itseään ei kannata ottaa liian vakavasti. Vaikeatkin asiat tuntuvat kevyemmiltä, kun oppii näkemään niiden huvittavan puolen. Huumori kukkii porukoissa.

Kommandokoulun parhaat
Kommandokoulun parhaat

Lastaan voi valmistaa varusmiesaikaan rohkaisemalla heitä elämän alusta asti olemaan avoimia, uteliaita ja seikkailumielisiä. Terve itseluottamus ja annos huumorintajua tekevät intistä kiinnostavan kokemuksen, josta riittää muisteltavaa loppuiäksi. Ainakin kaikki armeijan läpi käyneet alkavat välittömästi muistella omia inttiaikojaan, kun mainitsen, että poikani aloitti alokkaana viimeisimmässä erässä.

KIELI

Tiedätkö mistä tulee sana intti? Wikisanakirjan mukaan nimitys tulee varusesineiden nimikoinnissa käytetystä lyhenteestä SA-Int., joka on peräisin sanoista Suomen armeijan intendentuuri (varustehuolto). Jokainen yhteisö kehittää oman salakielensä, jonka avulla yhteenkuuluvuus lisääntyy ja muut pidetään ulkopuolella.

Nuoresi yrittää osoittaa uuden maailmansa rajat käyttämällä käsittämättömiä lyhennyksiä, kuten JSP, SVK tai ITTK, sekä termejä, kuten jivari, koksu, kulju, pekka ja turska. Suo itsenäistyvälle jälkikasvullesi hänelle kuuluva oma tila, äläkä kaiva sotilasslangisanakirjaa esille. Kyllä hän selittää sinulle mistä on kysymys, jos myönnät nöyrästi olevasi ihan pihalla.

Mutta jos haluat olla oikeaoppinen osallistuva äiti, niin opettele Aristoteleen kantapään avulla sotilasarvot ja niitä kuvaavat merkit. Siten pääset arvokkaasti mukaan lapsesi uuteen elämänpiiriin.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri