Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kuoronjohtaja, leppoisa ja monipuolinen Seppo Murto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kuoronjohtaja Seppo Murrosta.
"Halk' illan ruskon auerman käy lento joutsenen." Lassi Rajamaan piirros kuoronjohtaja Seppo Murrosta. Kuva: Lassi Rajamaa pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Tammikuun 13. päivänä syntynyt kuoronjohtaja ja kanttori Seppo Murto on monipuolisuudessaan yksi maamme harvoista: useiden kuorojen ja orkestereiden idearikas johtaja, kanttori ja urkutaiteilija, kuoronjohdon ja kirkkomusiikin opettaja, soinnikasääninen radiojuontaja ja monissa luottamustehtävissä toiminut mies.

Kuoronjohtaja

Monitoiminen Seppo Murto (syntyi 13. tammikuuta 1955 Lahdessa) tunnetaan ehkä parhaiten kuoronjohtajana. Jo ennen kuoronjohdon diplomin suorittamista Sibelius-Akatemiassa, Murto ryhtyi johtamaan Polyteknikkojen kamarikuoro Dominantea, jonka johtajana hän yhä toimii.

Kuorokonsertteja on nyt ollut kaikilla mantereilla Antarktista lukuun ottamatta!

Dominante on Murron johdolla kantaesittänyt lukuisia, etupäässä suomalaisia kuoroteoksia, ja kuoro tunnetaan erityisesti Erik Bergmanin musiikin esittäjänä. Levyjä on syntynyt runsaasti ja kuoro on kiertänyt johtajansa kanssa maailmaa ristiin rastiin.

Oikeus tupsulakkiin

Hyvää teekkarihenkeä osoittaneet ja teekkariyhteisössä pitkään työskennelleet henkilöt voivat saada honoris causa -arvonimen, sekä oikeuden käyttää teekkarien tupsulakkia, ilman päivääkään tekniikan korkeakouluopintoja. Seppo Murrolle honoris causa myönnettiin 1990.

Dominante-kuoro esittää Seppo Murron johdolla August Ehrströmin sävellyksen Joutsen:

Dominanten lisäksi Seppo Murto johtaa tätä nykyä myös Murtosointu- ja Viva Vox -kuoroja.

Kanttori ja urkuri

Urkurina Seppo Murtoa voi kuulla varmimmin Helsingin tuomiokirkossa, jonka kanttorina hän on työskennellyt 1980-luvun puolivälistä lähtien. Kanttoripaikkana työ on yksi maamme näkyvimmistä, sillä Murto vastaa muun muassa valtiopäivien jumalanpalvelusten musiikeista.

Murto on todennut työnsä kiehtovimmaksi puoleksi sen monipuolisuuden ja asioiden jatkumon. Tärkeä tehtävä on ollut myös miettiä, kuinka ihmisiä voidaan houkutella kirkkomusiikin pariin muulloinkin kuin suurien juhlapyhien musiikkiruuhkan aikaan.

Mitalisadetta ja aikaa kestävää ideointia

Vaikkei leppoisana tunnettu kuoronjohtaja-kanttori mitaleita ja tunnustuksia ole keräillyt, on niitä sadellut. Hänet on valittu Vuoden kuoronjohtajaksi, Vuoden kanttoriksi, hän on saanut Teknillisen korkeakoulun mitalin ja Espoon kaupunki on myöntänyt hänelle Espoo-mitalin.

Kanta-Espoon seurakunnassa toimiessaan hän ideoi urkuiltojen sarjan, josta sittemmin kehittyi laaja Urkuyö ja aaria, läpi kesän ja kesäöiden kuultava konserttisarja Espoon keskiaikaisen tuomiokirkon holvien alla.

Yhdellä sormella onneen?

Tekniikan maailma -lehdessä julkaistiin 1978 kaksisormioisten kotiurkujen testi humoristisella otsikolla Yhdellä sormella onneen. Sen kirjoittaja, Seppo Murto, oli laatinut perusteellisen ja monipuolisen tekstin ja koonnut kolmihenkisen ryhmän, joka testasi yhdeksät urut.

Jutun otsikosta huolimatta oikotietä onneen ei tässä testissä tainnut löytyä.

Vaikka urkuvalmistajat olivat kehittäneet järjestelmiä, joilla pystyi yhdellä tai kahdella sormella taikomaan vakuuttavia sointukomppeja, tappioksi tekniikalle ja voitoksi musiikille, nuori 23-vuotias kirjoittaja totesi:

– Musiikinteorian alkeiden ja perussointujen opetteleminen on aikaa myöten kantavampi ratkaisu.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit

Haapakoski – Heino – Huttunen – Lampila – Maasalo: Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide. WSOY. Jyväskylä 2002.

Dominante-kuoro
Murtosointu-kuoro
Pyöreän tornin kilta
Suomen Kanttori-urkuriliitto
Viva Vox -kuoro