Hyppää pääsisältöön

Prisma: Vauvojen maailma – Miten taapero kehittyy ensimmäisten elinvuosien aikana?

Dokumenttisarja lapsen kehityksestä ensimmäisten kahden vuoden aikana.
Brendan ja Ava esiintyvät kolmiosaisessa dokumenttisarjassa. Dokumenttisarja lapsen kehityksestä ensimmäisten kahden vuoden aikana. Kuva: Voltage TV Productions Ltd Yle TV1,Prisma: Vauvojen maailma

TV1 keskiviikkoisin 16. - 30.1.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaisin klo 14.10 ja maanantaisin n. klo 23.25, Areenassa

Vauvat ovat liikkeellä! Yli kaksisataa lasta osallistuu kunnianhimoiseen ja tieteelliseen vauvatutkimukseen Britanniassa.

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa tehdään vauvojen kehityksestä uraauurtavaa tutkimusta. Tekeekö kännyköiden ja tablettien näprääminen lapsista älykkäämpiä? Miten nykyajan taaperot kokevat sukupuolen? Osa tutkijoiden saamista tuloksista voi yllättää.

Eri puolilta maailmaa kerätyt tutkijat seuraavat vauvojen reaktioita erilaisiin ärsykkeisiin selvittääkseen, miten vauvan aivot kehittyvät ja mikä kehitystä ohjaa. Ryhmää johtaa lastenlääkäri Guddi Singh.

Kolmiosainen dokumenttisarja perehtyy vauvojen kehitykseen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana.
Vauvatutkimusta johtaa lastenlääkäri Guddi Singh. Kolmiosainen dokumenttisarja perehtyy vauvojen kehitykseen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Kuva: Voltage TV Productions Ltd Yle TV1,Prisma: Vauvojen maailma

Kaksi ensimmäistä ja tärkeää vuotta

Nykytiedon valossa ihmisen tärkein kehitysvaihe on kaksi ensimmäistä elinvuotta. Miten vauvan aivot kehittyvät ja minkälaiset tekijät siihen vaikuttavat ennen kahta ikävuotta?

Sarjan aloitusjaksossa tutkitaan, kuinka ihmisestä tulee yksilö, jolla on oma luonteensa sekä omat kykynsä ja mielipiteensä. Tutkijat käyttävät uutta teknologiaa taaperoiden ajatusten lukemiseen.

Toisessa jaksossa selvitetään, miten vauva oppii ottamaan kontaktia ja miten hänen sosiaaliset taitonsa kehittyvät. Sarjan päätösjaksossa syvennytään siihen, kuinka lapsi alkaa itsenäistyä. Miten itsenäistyminen kehittyy vauvan ensimmäisten vuosien aikana? Miltä ensimmäiset askeleet näyttävät vauvan silmin?

Babies: Their Woderful World. Tuotanto A Voltage TV/BBC, Britannia, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.