Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros säveltäjä Paavo Heinisestä.
Lassi Rajamaan piirros säveltäjä Paavo Heinisestä. Kuva: Lassi Rajamaa pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja. – Kuuntele Soivassa arkistossa Paavo Heininen

Paavo Heininen (13. tammikuuta 1938 Helsinki – 18. tammikuuta 2022 Järvenpää) oli vasta parikymppinen nuorukainen, kun hän 1950-luvun lopulla kiinnostui Arnold Schönbergin kehittämästä 12-säveljärjestelmästä, dodekafoniasta.

Heininen opiskeli sekä Helsingin yliopistossa musiikkitiedettä että Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa ja sävellystä. Hänen sävellyksen opettajiaan olivat Aarre Merikanto, Einojuhani Rautavaara, Einar Englund ja Joonas Kokkonen.

Sävellysdiplominsa jälkeen 1960 Heininen suuntasi Keski-Eurooppaan. Hän jatkoi opintojaan Länsi-Saksassa Kölnissä Berndt Alois Zimmermannin johdolla. Myöhemmin hän matkusti Yhdysvaltoihin, missä opiskeli New Yorkin Juilliard School of Music’issa.

Heinisen dodekafoninen kausi kesti aina vuoteen 1976, minkä jälkeen hänen tyylinsä muuttui sarjalliseksi.

Silkkirumpu ihastutti

Heinisen sävellystuotanto on laaja, se sisältää orkesteriteoksia, sinfonioita, konserttoja, kamarimusiikkia ja kaksi oopperaa. Sävelkieli on kompleksista ja esitysteknisesti haastavaa. Jotkut teoksinsa ovat joutuneet odottamaan kauan kantaesitystään.

Japanilaiseen no-näytelmään perustuva Silkkirumpu kantaesitettiin Suomen Kansallisoopperassa 1984. Silkkirumpu on ooppera, mutta säveltäjä on antanut sille myös otsikon …konsertto laulajille, soittajille, sanoille, kuville ja liikkeille.... Kantaesityksen ohjaaja oli Lisbeth Landefort ja hänen työparinaan lavastajana oli lasitaiteilija Oiva Toikka. Silkkirummun esitys herätti laajaa ihastusta.

Heinisen toinen ooppera Veitsi esitettiin Savonlinnan oopperajuhlilla kesällä 1989.

Vaikutusvaltainen opettaja

Paavo Heininen on säilynyt uskollisena nuorena omaksumilleen modernismin ideoille. Hänestä on tullut suomalaisen uuden musiikin keskeisiä modernisteja.

Vaikutusvaltainen sävellyksen opettaja Heinisestä tuli 1970-1980-lukujen vaihteessa, kun modernistisesti suuntautuneet nuoret hakeutuivat hänen oppilaikseen. Heinisen oppilaita ovat olleet Jukka Tiensuun ja lähes kaikki nk. Korvat auki –ryhmän nuoret säveltäjät mm. Eero Hämeenniemi, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Jouni Kaipainen ja Tapani Länsiö. Myös Sibelius-Akatemian nykyinen sävellyksen professori Veli-Matti Puumala on opiskellut Paavo Heinisen johdolla.

Grand Old Man

Suomalaisen modernismin Grand Old Man täytti 80 vuotta 2018. Syntymäpäivän kunniaksi Lassi Rajamaa piirsi Paavo Heinisestä karikatyyrin. Säveltäjän kerrotaan tykästyneen kuvaan niin, että hän on asettanut sen työhuoneessaan näkyvälle paikalle.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Hartikainen, Jarkko: The constant variation of creation. Finnish Music Quarterly 2.4.2013.
Sirén, Vesa: 80-vuotias suomalaismestari koulutti maailmankuulut säveltäjät ja soittaa nyt tervehdyksen HS:n lukijoille. Helsingin Sanomat 13.1.2018.
Paavo Heinisen viides sinfonia. Artikkeli ja audio. Yle Elävä arkisto 8.9.2006.

Katso ja kuuntele
Säveltäjä Paavo Heininen Tapani Länsiön 75-vuotissyntymäpäivähaastattelussa Radion sinfoniaorkesterin konsertin kynnyksellä. Musiikkitalo 11.1.2013.