Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping? – Kiinan presidentti on kasvattanut maan vaikutusvaltaa

Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jinpingin aikana.
Kauppias esittelee presidentti Xi Jinpingin kuvaa Gaobeidian kaupungissa. Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jinpingin aikana. Kuva: Imagine China / Photononstop Yle TV1,Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping?

TV1 torstaina 17.1.2019 klo 22.05 - 23.00, uusinta sunnuntaina 20.1. klo 22.55, Areenassa

Tammikuun 15. päivä 2017 jää historian. Maailman talousfoorumin kokouksen avasi Sveitsin Davosissa ensi kertaa Kiinan presidentti, Xi Jinping. Tapaus oli poikkeuksellinen.

Maailman suurimman kommunistisen maan johtaja sai näyttää voimansa. Hän antoi maailman talouseliitille oppitunnin vapaista markkinoista, siitä miten globaalia vapaata kauppaa, investointeja ja vapaata taloutta on kehitettävä.

Protektionismin puolestapuhuja, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ollut läsnä kokouksessa, ja se tarjosi Xi Jinpungille mahdollisuuden nousta valokeilaan.

Kiinan rooli on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jingpingin aikana. Xi Jingping on keskittänyt valtaa itselleen Mao Zedongin tapaan, kotimaansa lisäksi häntä kuunnellaan myös länsimaiden talousfoorumeissa.

Kiina on vahvempi ja kunnianhimoisempi kuin koskaan aikaisemmin. Kiina ei ole ennen näin horjuttanut maailman voimatasapainoa.

Ranskalainen dokumentti selvittää Kiinan yksinvaltaisen johtajan henkilöä ja hänen taustaansa. Kuka on Xi Jingping oikeastaan on? Minkälaisen hinnan kiinalaiset ja muu maailma maksavat Kiinan vahvistumisesta ja vallan kasvamisesta?

Le Monde selon Xi Jinping. The World According To Xi Jiping. Ohjaus: Louise Muller. Käsikirjoitus: Romain Franklin ja Louise Muller. Tuotanto: Illegitime Defense, Ranska, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.