Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping? – Kiinan presidentti on kasvattanut maan vaikutusvaltaa

Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jinpingin aikana.
Kauppias esittelee presidentti Xi Jinpingin kuvaa Gaobeidian kaupungissa. Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jinpingin aikana. Kuva: Imagine China / Photononstop Yle TV1,Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping?

TV1 torstaina 17.1.2019 klo 22.05 - 23.00, uusinta sunnuntaina 20.1. klo 22.55, Areenassa

Tammikuun 15. päivä 2017 jää historian. Maailman talousfoorumin kokouksen avasi Sveitsin Davosissa ensi kertaa Kiinan presidentti, Xi Jinping. Tapaus oli poikkeuksellinen.

Maailman suurimman kommunistisen maan johtaja sai näyttää voimansa. Hän antoi maailman talouseliitille oppitunnin vapaista markkinoista, siitä miten globaalia vapaata kauppaa, investointeja ja vapaata taloutta on kehitettävä.

Protektionismin puolestapuhuja, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ollut läsnä kokouksessa, ja se tarjosi Xi Jinpungille mahdollisuuden nousta valokeilaan.

Kiinan rooli on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jingpingin aikana. Xi Jingping on keskittänyt valtaa itselleen Mao Zedongin tapaan, kotimaansa lisäksi häntä kuunnellaan myös länsimaiden talousfoorumeissa.

Kiina on vahvempi ja kunnianhimoisempi kuin koskaan aikaisemmin. Kiina ei ole ennen näin horjuttanut maailman voimatasapainoa.

Ranskalainen dokumentti selvittää Kiinan yksinvaltaisen johtajan henkilöä ja hänen taustaansa. Kuka on Xi Jingping oikeastaan on? Minkälaisen hinnan kiinalaiset ja muu maailma maksavat Kiinan vahvistumisesta ja vallan kasvamisesta?

Le Monde selon Xi Jinping. The World According To Xi Jiping. Ohjaus: Louise Muller. Käsikirjoitus: Romain Franklin ja Louise Muller. Tuotanto: Illegitime Defense, Ranska, 2018.

Keskustele