Hyppää pääsisältöön

Viikon 3 vinkit: Uutta draamaa, rikoksia ja kotimaisia asiasarjoja!

Jonathan (Rolf Ek) kramar Erik Munksås (Rasmus Luthander) i ett somrigt landskap.
Uusi draamasarja Päivät joina kukat kukkivat alkaa! Jonathan (Rolf Ek) kramar Erik Munksås (Rasmus Luthander) i ett somrigt landskap. Kuva: SVT / Peter Cederling Yle Fem,Yle Areena

Viikolla kolme saadaan nauttia uusista kotimaisista asiasarjoista, ruotsalaisesta draamasta ja ranskalaisesta rikossarjasta. Myös Venla-palkittu Puoli seitsemän starttaa kevätkautensa!

Uusi ranskalainen rikossarja Kuolema maalaa taulun yhdistelee oikeaa taidehistoriaa ja kekseliäitä rikostarinoita ja tarjoaa kiehtovia kurkistuksia hassahtaneiden taidekeräilijöiden ja ovelien väärentäjien ja huijareiden maailmaan. Sarjan keskushenkilöt ovat kaikkea muuta kuin luodut toisilleen ja hedelmälliselle yhteistyölle. Florence Chassagne, taidehistorioitsija jo toisessa polvessa, työskentelee Louvren taidemuseossa. Nuori nainen vaikuttaa vastahakoisen työparinsa silmissä epäkäytännölliseltä hörhöltä, kun taas poliisi Antoine Verlay itse on täysi ummikko taiteessa.

Ruotsalaisesta draamasta päästään nauttimaan Jonas Gardellin uuden Päivät joina kukat kukkivat -sarjan myötä. Sarja on kertomus menetyksestä ja eloonjäämisestä. Ystävät Erik, Mikael ja Benny kasvavat yhdessä Tukholman lähiössä 1970-luvulla. Sarjassa seurataan Munksåsin, Törnbladin ja Elofssonin perheitä, joiden tapahtumat saavat kivuliaita seurauksia välittömästi tai vuosien viiveellä. Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle, 1990-luvun alkuun ja nykyaikaan.

Vuoden kolmas viikko on myös kotimaisten asiasarjojen juhlaa. Heti maanantaina starttaavat Tuontirakkautta ja Suomi on metsäläinen -sarjat. Tuontirakkautta-sarjassa tavataan suomalais-aasialaisia pariskuntia ja kysytään, voiko toiselta puolelta maailmaa löytää aitoa rakkautta. Suomi on metsäläinen -sarjassa puolestaan lähdetään tutkimusmatkalle "metsäläisyyteen" ja tarkastellaan metsien vaikutusta Suomeen ja suomalaisuuteen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kahdeksanosaisen sarjan juontaa aiemmista "Suomi on..." -sarjoista tuttu tietokirjailija Juhani Seppänen, ja asiantuntijoina matkalla "metsäläisyyteen" toimivat muun muassa historioitsija Teemu Keskisarja, tutkija Jakob Donner-Amnell ja muusikko Kauko Röyhkä.

Ja maanantaina päästään jälleen nauttimaan Puoli seitsemän -ohjelman positiivisesta tunnelmasta. Yleisö äänesti Puoli seitsemän vuoden 2018 parhaaksi tv-ohjelmaksi perjantaina 11.1. pidetyssä Kultainen Venla -gaalassa.

Lisäksi viikon aikana on tarjolla jälleen mielenkiintoisia dokumenttiohjelmia muun muassa e-urheilusta ja rodunjalostuksen historiasta. Penkkiurheilijat pääsevät nauttimaan Suomen urheilugaalan juhlallisuuksista TV2:n välityksellä.

Katso viikon kaikki tärpit alta!

MAANANTAI 14.1.

Puoli seitsemän - Kevätkausi alkaa

Yle TV1 klo 18.30
Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine palaavat Puoli seitsemän -ohjelman kanssa ruutuun 14. tammikuuta. Pinkeillä sohvilla nähdään kauden alussa muun muassa laulaja Anne Mattila, näyttelijät Hannes Suominen ja Heikki Nousiainen, Suomen pankista eläkkeelle jäänyt Erkki Liikanen ja nyrkkeilijä Elina Gustafsson. Ohjelma palkittiin parhaan tv-ohjelman Kultaisella Venlalla viime perjantaina pidetyssä Kultainen Venla -gaalassa.

Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine katsovat kameraan ja hymyilevät.
Puoli seitsemän. Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine katsovat kameraan ja hymyilevät. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu Puoli seitsemän

Tuontirakkautta - Uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 19.00
(Postorderkärlek) Jotkut kutsuvat sitä ihmiskaupaksi, toiset postimyyntivaimoiksi. Joillakin on asiasta puolestaan romanttisempi käsitys. Pohjoismaalainen mies vaikuttaa olevan yhtä haluttu Aasiassa kuin rikas amerikkalaismies oli vuosikymmeniä sitten Pohjoismaissa. Mitä vaimot odottivat järjestelyltä? Täyttyivätkö odotukset? Kuinka suomenruotsalaiset yhteisöt ottavat heidät vastaan? Tuotanto: Olof Film Ab. Yle Areena toistaiseksi

Nainen ja mies rannalla. Nainen istuu, mies makaa kyljellään kyynärpäähänsä nojaten ja katsoo naista.
Tuontirakkautta. Nainen ja mies rannalla. Nainen istuu, mies makaa kyljellään kyynärpäähänsä nojaten ja katsoo naista. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Olof Film dokumenttiohjelmat,Tuontirakkautta

Radio Suomen Ilta: Milloin lihavuusleikkaukseen?

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 19.05
Vaikeasti ylipainoinoisella voi olla takana vuosien tuloksettomia painonpudotusyrityksiä. Jos hänellä on lisänä vielä painosta johtuvia liitännäissairauksia, saattaa lihavuusleikkaus olla tehokkain ja toimivin keino terveellisemmän painon saavuttamiseen. Lihavuusleikkaukseen meno ei kuitenkaan ole pikkujuttu.

Keskustelemassa suorassa parituntisessa lähetyksessä ovat lihavuusleikkauksen vuosi sitten läpikäynyt Mahamonologeja-dokumentin toimittaja Tuula Rajavaara, lihavuusleikkauksia tekevä erikoislääkäri Henna Sammalkorpi sekä Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi Pia Charpentier. Myös kuuntelijat voivat osallistua keskusteluun. Illan juontaa Maria Jyrkäs.

Suomi on metsäläinen - Uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 21.25
Suomi on Euroopan metsäisin maa. Mihin kaikkeen metsä on Suomessa ja suomalaisuudessa vaikuttanut? Suomi on metsäläinen -sarjassa lähdetään tutkimusmatkalle "metsäläisyyteen" ja tarkastellaan metsien vaikutusta Suomeen ja suomalaisuuteen ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kahdeksanosaisen sarjan juontaa aiemmista "Suomi on..." -sarjoista tuttu tietokirjailija Juhani Seppänen. Asiantuntijoina matkalla "metsäläisyyteen" toimivat mm. historioitsija Teemu Keskisarja, tutkija Jakob Donner-Amnell ja muusikko Kauko Röyhkä. Yle Areena 3 vuotta

Lue lisää tästä

Toimittaja Juhani Seppänen metsurinkypärä päässä kaupungissa.
Suomi on metsäläinen. Toimittaja Juhani Seppänen metsurinkypärä päässä kaupungissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Juhani Seppänen,Suomi on metsäläinen

TIISTAI 15.1.

Kuolema maalaa taulun - Uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 17.10
(L'art du crime, S1-2) Uuden ranskalaisen rikossarjan keskushenkilöt, poliisi ja taidetuntija, ovat kaikkea muuta kuin luodut toisilleen ja hedelmälliselle yhteistyölle. Florence Chassagne, taidehistorioitsija jo toisessa polvessa, työskentelee Louvren taidemuseossa. Nuori nainen vaikuttaa vastahakoisen työparinsa silmissä epäkäytännölliseltä hörhöltä, kun taas Antoine Verlay itse on täysi ummikko mitä tulee taiteeseen.

Oikeaa taidehistoriaa ja kekseliäitä rikostarinoita yhdistävä sarja tarjoaa kiehtovia kurkistuksia hassahtaneiden taidekeräilijöiden ja ovelien väärentäjien ja huijareiden maailmaan. Tuotanto: Gaumont Television, France Télévisions, Ranska 2018-19. Yle Areena 30 päivää

Lue lisää tästä

Nuori taidehistorioitsija ja poliisi selvittävät uudessa ranskalaissarjassa taidemaailmaan liittyviä rikoksia.
Kuolema maalaa taulun. Nuori taidehistorioitsija ja poliisi selvittävät uudessa ranskalaissarjassa taidemaailmaan liittyviä rikoksia. Yle TV1,Kuolema maalaa taulun

Docstop: Inside ENCE

Yle TV1 klo 20.00
Ovatko sergej, allu, Aleksib, Aerial, xseveN seuraavat suomalaiset CS:GO:n maailmantähdet? Millaista on pelaajan arki, kun kotikone napsahtaa auki kuutena päivänä viikossa ja ase laulaa yli 8 tuntia päivässä? Suomalaisjoukkueiden menestys Counter-Strike Global Offensivessa on ollut viime vuosina vaatimatonta. Siksi odotukset ovat korkealla, kun ENCE eSportsin uusi CS-joukkue aloittaa keväällä 2018. Dokumentissa seurataan ENCE:n voittoisaa alkutaivalta ensimmäisten seitsemän kuukauden ajan Inkeroisista Moskovaan ja Kölnistä Kiovaan.

16-vuotiasta tarkka-ampuja Jere “sergej” Saloa pidetään nuorena superlupauksena ja CS:n tulevana maailmantähtenä. Inkeroisissa 9. luokkaa käyvä Jere on ison valinnan edessä. Meneekö hän syksyllä lukioon vai jättääkö menemättä ja valitsee kokopäiväisen CS-uran? Koulu ja pelaaminen ovat yhdessä liian raskas yhdistelmä. Yle Areena toistaiseksi

Kaksi nuorehkoa miestä istuu tietokonenäyttöjen edessä luurit korvilla.
Docstop: Inside ENCE Kaksi nuorehkoa miestä istuu tietokonenäyttöjen edessä luurit korvilla. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Docstop: inside ENCE

KESKIVIIKKO 16.1.

Prisma: Vauvojen maailma - Sekä muita vauvaohjelmia Yle Areenassa

Yle TV1 klo 19.00
Uusi kolmiosainen Prisma-sarja perehtyy vauvojen maailmaan. Nykytiedon valossa ihmisen tärkein kehitysvaihe on kaksi ensimmäistä elinvuotta. Tutkijat seuraavat vauvojen reaktioita erilaisiin ärsykkeisiin selvittääkseen, miten vauvan aivot kehittyvät ja mikä prosessia ohjaa. Yle Areena 60 päivää

Yle Areenassa on tarjolla varsinainen vauvakupla, kun sinne julkaistaan samalla paljon muutakin vauva-aiheista ohjelmaa! Amerikkalaisessa Selfie-odottajat -sarjassa nuoret parit kuvaavat vauvan odotuksensa itse kännyköillä ja videokameroilla. Tuloksena on hassuja, vilpittömiä ja liikuttavia tarinoita positiivisesta raskaustestistä synnytykseen asti.

Dokumentissa Vogue Williams: Haluan vauvan, en miestä irlantilainen toimittaja Vogue haastattelee naisia, jotka ovat tehneet oman ratkaisunsa lapsen hankkimisesta muun muassa lahjoitetun sperman avulla. Kuusiosaisessa sarjassa Emma Willis: Syntymän ihme tunnettu englantilainen tv-kasvo ja kolmen lapsen äiti Emma Willis haluaa tietää kaiken mahdollisen vauvojen syntymästä ja synnytyslaitosten toiminnasta, joten hän pestautuu kymmeneksi viikoksi töihin synnytysosaston apulaiseksi. Areenaan julkaistaan myös uusintana dokumenttisarjat Petra saa vauvan, Imettäjät ja Meille syntyy lapsi sekä norjalainen draamasarja Melk.

Dokumenttisarja lapsen kehityksestä ensimmäisten kahden vuoden aikana.
Prisma: Vauvojen maailma. Dokumenttisarja lapsen kehityksestä ensimmäisten kahden vuoden aikana. Kuva: Voltage TV Productions Ltd Yle TV1,Prisma: Vauvojen maailma

Hyvissä aikeissa - Uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 20.00
Hyvissä aikeissa on dokumenttisarja rodunjalostuksen historiasta Suomessa. Innokas pyrkimys jalostaa ihmistä pyyhkäisi yli läntisen maailman 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Rotuhygieniaan eli rodunjalostukseen tähtäävät toimenpiteet kuten laitoksiin eristäminen, avioliittokiellot ja pakkosterilointi, hyväksyttiin laajalti eikä soraääniä juuri kuulunut. Näin tapahtui myös Suomessa, ennen muuta maailmansotien välisenä aikana. Ihmisten luokittelu ja mittaaminen sekä mm. pakkosteriloinnin sallinut lainsäädäntö olivat kuitenkin voimassa 1960-luvun loppuun asti.

3-osainen dokumenttisarja Hyvissä aikeissa sukeltaa suomalaisen rodunjalostuksen historiaan. Sarja antaa äänen niin eugeniikan käytännön toteuttajille ja heidän jälkeläisilleen kuin toiminnan uhreillekin. Sarjan ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Riikka Kaihovaara ja Riika Nikkarinen. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Kolmiosainen dokumenttisarja sukeltaa suomalaisen rodunjalostuksen historiaan.
Hyvissä aikeissa. Kolmiosainen dokumenttisarja sukeltaa suomalaisen rodunjalostuksen historiaan. Yle TV1,Hyvissä aikeissa

TORSTAI 17.1.

Suomen urheilugaala

Yle TV2 klo 20.00
Nyt juhlitaan taas suomalaista urheilua! Helsingin Areenalle kerääntyy laaja joukko urheiluväkeä ja katsojia muistelemaan viime vuoden kirkkaimpia ja parhaita urheiluhetkiä. Eri kategorioissa palkitaan urheilijoita, taustavaikuttajia ja urheilutekoja. Iivo Niskasen olympiakulta talviolympialaisista on varmasti korkealla, kun katsojat saavat äänestää Vuoden sykähdyttävintä urheiluhetkeä. Myös Petra Olli tarjoili huikeaa jännitystä painin MM-kisoissa, kun hän voitti 65-kiloisten sarjan kultaa. Yle välittää show’n kotikatsomoihin suorana Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa. Lähetyksen juontavat Inka Henelius ja Riku Riihilahti.

Suomen urheilugaalan juontavat Inka Helenius ja Riku Riihilahti.
Suomen urheilugaala. Suomen urheilugaalan juontavat Inka Helenius ja Riku Riihilahti. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu Suomen urheilugaala

Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping?

Yle TV1 klo 22.05
(The World According to Xi Jinping) Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jingpingin aikana. Xi Jingping on keskittänyt valtaa itselleen Mao Zedongin tapaan, kotimaansa lisäksi häntä kuunnellaan myös länsimaiden talousfoorumeissa. Kuka on Xi Jingping? Tuotanto: Illegitime Defence (Ranska, 2018) Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Iso juliste keskellä autiota näkymää. Julisteessa kiinankielistä tekstiä ja Xi Jinping.
Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping? Iso juliste keskellä autiota näkymää. Julisteessa kiinankielistä tekstiä ja Xi Jinping. Kuva: AGE / Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping?

PERJANTAI 18.1.

Pikku Kakkonen

Yle Teema klo 16.55
Pikku Kakkonen väistää perjantain alkuillassa Yle TV2:n urheiluohjelmiston alta ja nähdään Yle Teemalla klo 16.55 alkaen. Tuttuun tapaan Pikku Kakkosen voi katsoa tietenkin myös Yle Areenan puolelta.

Hiljainen todistaja - Uusia jaksoja

Yle TV1 klo 22.05
(Silent Witness, S18-20) Britannian pitkäikäisimmän, kestosuositun jännityssarjan ystävät saavat nähtäväkseen kunnollisen otoksen, kun sarjan kaudet 18, 19 ja 20 esitetään peräkkäin, tavalliseen tapaan kaksiosaisina jaksoina. Lyell Centren johdossa on nyt Thomas Chamberlain, joka on saavuttanut Nikkin ja Jackin luottamuksen. Tiimin neljäs jäsen Clarissa Mullery on pieni varreltaan, mutta sitäkin tehokkaampi tiimin kantajäsen. Tutkinnan alla olevat jutut ovat tiukasti kiinni tässä hetkessä ja sivuavat aikamme ongelmakohtia, ikuisia perhetragedioita unohtamatta. Tuotanto: BBC, Britannia 2015-2017. Yle Areena 7 päivää

Lue lisää tästä

Suosittu brittisarja Hiljainen todistaja palaa ruutuun uusin jaksoin.
Hiljainen todistaja. Suosittu brittisarja Hiljainen todistaja palaa ruutuun uusin jaksoin. Kuva: BBC 2015 Yle TV1,hiljainen todistaja

Yle Live: Olavi Uusivirta

Yle Teema klo 22.55
"On niin helppoo olla onnellinen", todisti Olavi Uusivirta Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2018. Keikalla kuultiin mm. hitit Kultaa hiuksissa ja Toton Africa. Mukana laulajan haastattelu.

Olavi Uusivirta laulaa.
Yle live: Olavi Uusivirta. Olavi Uusivirta laulaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle Live,yle live: olavi uusivirta

LAUANTAI 19.1.

Taitajat - Uusi sarja alkaa

Yle Areena ja Yle Fem klo 19.49
(Mästare) Taitajat-sarjassa nähdään kahdeksan henkilökuvaa eri puolilta Suomea inspiroivista ammattiopiskelijoista, jotka ovat koulumenestyksensä ansiosta päässeet Ammattitaidon SM-kilpailun finaaliin. Sarjassa tavataan mm. kirjanpitäjä-, kondiittori-, datanomi-, tarjoilija-, kampaaja-, lähihoitaja- ja mekaanikko-opiskelija.

Ohjelmasarja kertoo kunnianhimosta ja päämäärätietoisuudesta. Nämä nuoret näyttävät, että peruskoulun jälkeen voi löytää monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja lukio-opiskelulle. Yle Areena toistaiseksi

Kino: Dear White People

Yle TV2 klo 21.00
(Dear White People) (USA 2014) Satiirisesti asetelmiaan tarkkaileva elokuva neljästä mustasta opiskelijasta arvostetussa yliopistossa, joka ei olekaan niin tasa-arvoinen kuin väitetään. Pääosissa Tyler James Williams, Tessa Thompson, Kyle Gallner ja Teyonah Parris. Ohjaus Justin Simien. Yle Areena 14 päivää

Ryhmä tummaihoisia nuoria aikuisia katsoo kameraan kysyvästi.
Kino: Dear White People. Ryhmä tummaihoisia nuoria aikuisia katsoo kameraan kysyvästi. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat

Teemalauantai: Hedy Lamarr

Yle Teema klo 21.35 alkaen

Hurmiosta wifiin: Hedy Lamarr oli aikansa kohukaunotar ja Hollywood-tähti, mutta hän oli myös keksijä ja laajakaistatekniikan kehittäjä.

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina
(Bombshell: The Hedy Lamarr Story, USA 2017) Erinomaisia arvosteluja ja festivaalimenestystä kerännyt dokumenttielokuva Hollywood-tähdestä ja keksijästä Hedy Lamarrista (1914–2000), joka nousi maailmanmaineeseen kohutussa alastonroolissa ja kehitti kännyköissä yhä käytetyn hajaspektritekniikan. Yle Areena 90 päivää

Hurmio
(Extase, Tšekkoslovakia/Itävalta 1933) Tuleva Hollywood-tähti Hedy Lamarr juoksenteli alasti ja näytteli ensi kertaa valkokankaalla naisen orgasmia aikansa kohumelodraamassa, jossa nuori nainen solmii rakkaudettoman avioliiton vanhemman herrasmiehen kanssa. Ohjaus Gustav Machatý. Yle Areena 30 päivää

Nuori Hedy Lamarr makaa divaanilla. Kuva elokuvasta Hurmio.
Hurmio. Nuori Hedy Lamarr makaa divaanilla. Kuva elokuvasta Hurmio. Teemalauantai,Hedy Lamarr,Hurmio,Gustav Machatý

SUNNUNTAI 20.1.

Ruskea pikkukarhu - Uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 7.26
Ihanan pikku karhun kanssa koetaan lapsuuden tärkeimmät hetket. Ruskea pikkukarhu seikkailee serkkunsa, punaisen karhun kanssa kodin lähipiirissä. Parhaiden kaverusten leikkejä ja kommelluksia ympäröivä maailma on värikäs ja naivistinen. Sarja perustuu Danièle Bourin lastenkirjoihin ja sen tarinat kertovat arkisista tapahtumista, joissa iso ilo löytyy pienistäkin asioista. Yle Areena 90 päivää

Fotarit - Uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 9.23
Fotarit on ohjelma, jossa teorian ja käytännön kautta opetellaan ottamaan visuaalisempia ja tarinallisempia kuvia elämyksellisissä lokaatioissa kännykällä. Ohjelman juontaja-asiantuntijana toimii Tiina Puputti (valokuvauksen kouluttaja, Valokuvaviestinnän Instituutti VaVi) ja siinä on mukana neljä vakiolasta; Nikke, Seela, Elias ja Fanni. Yle Areena 1 vuosi

Ryhmä nuoria istuu kalliolla ja ottaa yhteistä selfietä.
Fotarit. Ryhmä nuoria istuu kalliolla ja ottaa yhteistä selfietä. Kuva: Ville Juvonen / Yle Kuvapalvelu televisiosarjat,Fotarit

Päivät joina kukat kukkivat - Uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 21.00
(De dagar som blommorna blommar) Jonas Gardellin uusi sarja Päivät joina kukat kukkivat on kertomus menetyksestä. Ja eloonjäämisestä. Ystävät Erik, Mikael ja Benny kasvavat yhdessä Tukholman lähiössä 1970-luvulla. Seuraamme Munksåsin, Törnbladin ja Elofssonin perheitä, joiden tapahtumat saavat kivuliaita seurauksia välittömästi tai vuosien viiveellä. Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle, 1990-luvun alkuun ja nykyaikaan.

Päivät joina kukat kukkivat on kolmas yhteistyö kirjailija Jonas Gardellin, ohjaaja Simon Kaijserin ja tuottaja Maria Nordenbergin välillä. Kolmikko on aikaisemmin tuottanut sarjat Puoliksi kätketyt (Yle Fem, 2009) ja Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin (Yle Fem, 2013). Tuotanto: SVT, Ruotsi 2018.

Bodil Munksås (Rebecka Hemse), Per-Ove Elofsson (Magnus Krepper), Eva Elofsson (Eva Röse), Roffan Törnblad (Torkel Petersson) och Anita Törnblad (Anja Lundqvist) skålar på en hemmafest.
Päivät joina kukat kukkivat. Bodil Munksås (Rebecka Hemse), Per-Ove Elofsson (Magnus Krepper), Eva Elofsson (Eva Röse), Roffan Törnblad (Torkel Petersson) och Anita Törnblad (Anja Lundqvist) skålar på en hemmafest. Kuva: SVT / Peter Cederling Yle Fem,Yle Areena

Acali - ihmiskoe lautalla

Yle Fem klo 22.00
(The Raft / The Acali experiment) Kesällä 1973 viisi miestä ja kuusi naista ryhtyi 101 päivää kestävään tieteelliseen kokeeseen merellä. Testissä, jonka aloitteentekijä oli meksikolainen Santiago Genovés, yhdentoista hengen ryhmän tuli ajelehtia pienellä Acali-nimisellä lautalla Atlantin yli.

Genovés oli valinnut osallistujat tarkoituksenaan luoda heidän välilleen mahdollisimman paljon kitkaa. He valikoituivat uskonnon, sukupuolen ja kansallisuuden perusteella. Genovés kutsui kokeilua “rauhanprojektiksi", mutta ei aikaakaan kun muu maailma kutsui sitä “seksilautaksi". Genovésin ajatus oli kokeen kautta paljastaa ihmisen väkivaltainen, eläimellinen ja seksuaalinen luonne. Tulos ei ollut odotusten mukainen - tappelemisen ja seksikokemusten sijaan osallistujat kääntyivät yhtenä rintamana Genovésia vastaan.

Yli 40 vuotta erikoisen matkan jälkeen muutama kokeeseen osallistunut tapaa studiossa, jonne Acali-lautta on rekonstruoitu. Kokeen saaman huonon julkisuuden takia moni osallistuja ei ole aikaisemmin puhunut kokemuksistaan. Nyt he paljastavat vaietun totuuden yhdestä kaikkien aikojen oudoimmasta kokeesta. Yle Areena 90 päivää

Erikoisen näköinen lautta keskellä merta. Kannella useita ihmisiä.
Acali - ihmiskoe lautalla. Erikoisen näköinen lautta keskellä merta. Kannella useita ihmisiä. Kuva: Fasad / Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Acali - ihmiskoe lautalla

Lue myös - yle.fi:stä poimittua