Hyppää pääsisältöön

After Eightin taika

Pietarsaaressa on kahvila, jossa menestyksekäs nuorisotyö yhdistyy maineikkaaseen liveklubiin

Oletko kuullut pietarsaarelaisesta musiikkikahvilasta nimeltä After Eight? Jos olet, minun laillani, kasvanut umpisuomenkielisessä ympäristössä, et todennäköisesti ole. Sen sijaan lähestulkoon kaikki tuntemani suomenruotsalaiset tietävät paikan, jossa esiintyy kiinnostavia artisteja – ja jossa nuoret voivat löytää suunnan elämälleen.

Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi
Grafiikkaa: sininen viiva, vasemmalla höyryävä kuppi

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

Takahuoneen seinät ovat täynnä keikkajulisteita ja biisilistoja vuosien varrelta.

Cats on Fire. Richard Eklund. Bluesligan. Jonathan Johansson. Fanny. Nino Ramsby.

Keikkajulisteita.
Keikkajulisteita. Kuva: Rasmus Tåg / Yle julisteet
Eri artistien keikkajulisteita.
Eri artistien keikkajulisteita. Kuva: Rasmus Tåg / Yle julisteet

Täytyy sanoa: useimpien täällä keikkailleiden suomenruotsalaisten – ja ruotsalaisten – bändien ja artistien nimet ovat minulle uppo-outoja.

"Täällä nuoret pääsevät näyttämään kykynsä"

Tänä iltana yleisön eteen nousee laulaja-lauluntekijä Maryelle Steffansson, taiteilijanimeltään Marey.

Steffansson soittaa After Eightissä nyt toista kertaa: hänen debyyttikonserttinsa oli samalla lavalla maaliskuussa 2018.

Nuori kiharahiuksinen nainen raidallisessa paidassa laulaa mikrofoniin.
Maryelle Steffansson tekemässä soundcheckiä ennen keikkaa. Nuori kiharahiuksinen nainen raidallisessa paidassa laulaa mikrofoniin. Kuva: Kaisa Kumpula / Yle henkilökuvat

– Täällä nuoret pääsevät näyttämään kykynsä. Olen tavannut useita nuoria artisteja, jotka minun laillani ovat aloittaneet täältä ja sitten päässeet urallaan eteenpäin, Steffansson kertoo.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Tuliaisia Kööpenhaminasta

Osoitteessa Isokatu 6, Pietarsaaren keskustassa, sijaitsee vaaleankeltaiseksi rapattu 180-vuotias kivitalo. Kuluneen puuoven yllä keikkuu tuulessa kyltti: Music Cafe After Eight – since 1987.

Pyöreä kyltti roikkuu oven yläpuolella. Kyltissä lukee After Eight.
Pyöreä kyltti roikkuu oven yläpuolella. Kyltissä lukee After Eight. Kuva: Rasmus Tåg / Yle kilvet ja kyltit,Pietarsaari

Vuonna 1986 tapahtui seuraavaa: pietarsaarelainen 23-vuotias nuorukainen nimeltä Mecki Andersson palasi kotiin interraililta, takataskussaan Kööpenhaminassa kulkiessa syntynyt oivallus.

Hän halusi perustaa musiikkikahvilan, joka tekisi nuorisotyötä.

Lyhythiuksinen, silmälasipäinen mies heiluttaa käsiään puhuessaan.
Mecki Andersson. Lyhythiuksinen, silmälasipäinen mies heiluttaa käsiään puhuessaan. Kuva: Rasmus Tåg / Yle henkilökuvat
Kadunkulmassa vaaleankeltainen kivitalo.
After Eight on toiminut vuodesta 1997 asti tässä talossa, joka on rakennettu vuonna 1837. Kadunkulmassa vaaleankeltainen kivitalo. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Pietarsaari,Cafe

Avoimista ovista After Eightiin

Anderssonilla oli aiempaakin kokemusta nuorten kanssa työskentelystä: nimellä Öppet hus, Avoimet ovet, järjestettiin nuorille paikka, jossa pelata pingistä, harrastaa musiikkia, viettää aikaa yhdessä.

Nyt Andersson halusi viedä ideaa pidemmälle.

– Aluksi ajatus oli perustaa musiikkikahvila, jossa voisi viettää lauantai-iltoja. Paikka aukeaisi kahdeksalta, siitä nimi, sanoo Andersson.

Ja siitä tietystä suklaasta, tietysti.

Jos mieli konsertissa istahtaa, piti ottaa oma tuoli mukaan.

Hän sai innostettua mukaan muita nuoria, jotka uskoivat ideaan, ja kun vielä sopiva tila löytyi Etelänummikadulta, niin haaveesta tuli totta. Nuoret tekivät paikasta itse itselleen mieleisen.

– After Eightin ensimmäinen suunnitteluryhmä koostui melkein yksinomaan 16-20-vuotiaista nuorista.

Ensimmäinen musiikki-ilta järjestettiin seitsemästoista tammikuuta vuonna 1987.

Aluksi meno oli niin kotikutoista, että jos mieli konsertissa istahtaa, piti ottaa oma tuoli mukaan.

After Eightin talkoolaiset maalaavat vanhaa keltaista puutaloa.
Vuonna 1996 After Eight järjesti kansainvälisen työleirin. Leiriläiset remontoivat kahvilan uusia tiloja Isokadun ja Etelänummikadun kulmauksessa. After Eightin talkoolaiset maalaavat vanhaa keltaista puutaloa. Kuva: Mecki Anderssonin arkisto Pietarsaari,egenland_aftereight
After Eightin järjestämä Pluto-festivaali. Ihmisiä istuu hämärässä kahvilassa kuuntelemassa Crash-yhtyettä vuonna 1998.
After Eight järjesti kolmena vuonna kulttuurifestivaalin nimeltä Pluto. Tässä klubin lavalla The Crash-yhtye vuonna 1998. After Eightin järjestämä Pluto-festivaali. Ihmisiä istuu hämärässä kahvilassa kuuntelemassa Crash-yhtyettä vuonna 1998. Kuva: Mecki Anderssonin arkisto Pietarsaari,egenland_aftereight
After Eightin Plutofestivaali vuonna 1998, ihmiset kuuntelevat Kemopetrol-yhtyettä sisäpihalle rakennetun lavan äärellä.
After Eightin sisäpihalla järjestetään konsertteja - tässä Pluto-festivaalin yleisö kuuntelemassa Kemopetrolia vuonna 1998. After Eightin Plutofestivaali vuonna 1998, ihmiset kuuntelevat Kemopetrol-yhtyettä sisäpihalle rakennetun lavan äärellä. Kuva: Mecki Anderssonin arkisto Pietarsaari,egenland_aftereight
Mecki Andersson istuu tuolilla tyhjässä huoneessa vuonna 1986, sylissään kyltti: After Eight
Mecki Andresson vuonna 1986, kuvattuna After Eightin ensimmäisessä tilassa Etelänummikadulla. Mecki Andersson istuu tuolilla tyhjässä huoneessa vuonna 1986, sylissään kyltti: After Eight Kuva: Mecki Anderssonin arkisto Pietarsaari,egenland_aftereight

Nyt, yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin, Mecki Andersson pyörittää suosittua musiikkikahvilaa, sekä johtaa moniaalle rönsyilevää nuorisotoimintaa.

On pyörävuokrausta, tasokas lounas, hostelli, näyttelyitä, keikkoja sekä työtä, työpajoja ja koulutusta nuorille.

Ravintolan keittiö, taustalla kokki hämmentää pataa, etualalla valmiita annoksia.
Ravintolan keittiö, taustalla kokki hämmentää pataa, etualalla valmiita annoksia. Kuva: Rasmus Tåg / Yle ravintolat,keittiöt
Kahvila täynnä ihmisiä lounastamassa.
Kahvila täynnä ihmisiä lounastamassa. Kuva: Rasmus Tåg / Yle kahvilat

Media Labissa nuoret saavat atk-koulutusta, ja oppivat esimerkiksi valokuvausta, kuvankäsittelyä ja graafista suunnittelua.

Verstaalla taas saa käytännön oppia vaikkapa keramiikan tai kuvataiteen tekemisestä, remontoinnista, puutöistä ja maalarin hommista.

Oranssinvärisiä pyöriä parkissa puutalon vierellä.
Oranssinvärisiä pyöriä parkissa puutalon vierellä. Kuva: Rasmus Tåg / Yle polkupyörät,puutalo,Pietarsaari
Puutalomiljöö, sisäpiha, jolla kasvaa lehtipuita, kyltti johon maalattu perhonen ja teksti #musikcafeaftereight
Puutalomiljöö, sisäpiha, jolla kasvaa lehtipuita, kyltti johon maalattu perhonen ja teksti #musikcafeaftereight Kuva: Rasmus Tåg / Yle Cafe,Pietarsaari

Nuorisotyö on ollut erittäin menestyksekästä. Jopa 70-80 prosenttia nuorista, jotka ovat osallistuneet työpajoihin, ovat myöhemmin saaneet itselleen opiskelu- tai työpaikan.

Osallistumisella on muitakin vaikutuksia, Mecki Andersson muistuttaa.

– Monet nuorista voivat paremmin, he saavat vahvistusta itsetunnolleen, löytävät terveellisemmän päivärytmin ja ruokailutottumukset.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Tämä on tosi luova miljöö. Ihmiset ovat ihania, jollain tapaa kaikki tuntuu mahdolliselta. Kenenkään ideoita ei torjuta. Täällä on mukava olla.

"Tämä on tosi luova miljöö"

Lounasaikaan paikka on täpötäysi. Ruokailijoiden poistuttua sorina hiljenee, mutta keikan lähestyessä nuorta väkeä alkaa valua paikalle, kunnes kaikki pöydät ovat jälleen täynnä.

After Eightissä ei myydä alkoholia, joten ilmapiiri on illallakin huomattavan keskittynyt, ja no, raikas ja siisti.

Viisi nuorta henkilöä istuu juttelemassa kahvilan sohvassa.
Viisi nuorta henkilöä istuu juttelemassa kahvilan sohvassa. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Café,ystävät

Kun kysyy keikalle saapuvilta ihmisiltä, mikä After Eightissä viehättää, vastauksissa toistuu samoja sanoja: kodikas, trendikäs, taiteellinen, avoin, lämmin, kaunis. Paikka, jossa tuntee olonsa tervetulleeksi. Paikka, jossa tietää saavansa kokea yllätyksiä ja elämyksiä.

Niin kuin Josefin Thors sen tiivistää: nice vibes.

Nuori nainen seisoo kahvilan kassalla, kaksi asiakasta tekevät tilauksen.
Anna-Kajsa Edström tiskin takana, tilaamassa Josefin Thors ja Jonathan Fagerström. Nuori nainen seisoo kahvilan kassalla, kaksi asiakasta tekevät tilauksen. Kuva: Rasmus Tåg / Yle Cafe,Pietarsaari

Toista viikkoa tarjoilijana olevan Anna-Kajsa Edströmin vastaus kertoo paljon:

– Tämä on tosi luova miljöö. Ihmiset ovat ihania, jollain tapaa kaikki tuntuu mahdolliselta. Kenenkään ideoita ei torjuta. Täällä on mukava olla.

Kuva nuoresta, tummahiuksisesta naisesta, jolla hiukset nutturalla pään päällä ja musta t-paita. Taustalla kahvilamiljöö.
Anna-Kajsa Edström. Kuva nuoresta, tummahiuksisesta naisesta, jolla hiukset nutturalla pään päällä ja musta t-paita. Taustalla kahvilamiljöö. Kuva: Rasmus Tåg / Yle henkilökuvat
Koriste
Koriste

Vaihtoehtoja ja uusia nimiä

Kaikista positiivisista määreistä huolimatta After Eight on satunnaisen kävijän silmiin – viehättävä kahvila ja klubi. Ja kuitenkin se on selvästi myös jotain enemmän.

After Eightin hohdon täytyy liittyä paitsi pitkään ikään, myös sen sijaintiin ja merkitykseen juuri tässä pienessä kaupungissa. Samoin kuin näkemykselliseen musiikkilinjaan, jonka ansiosta paikalla on aidosti merkitystä suomenruotsalaisella musiikkikentällä.

Mecki Andersson, muusikko itsekin, yrittää pukea sanoiksi After Eightin musiikillista tyyliä:

– Ehkä emme valitse aivan samoja artisteja kuin muut – nyt en tarkoita, että meidän linjamme olisi jotenkin parempi ja muiden huonompi, Andersson sanoo.

Silmälasipäinen mies seisoo pimennetyssä kahvilatilassa ja juttelee hattupäiselle miehelle. Kolmas mies kuuntelee.
Vasemmalta oikealle After Eightin johtoa: Beni Edström, Mecki Andersson ja Patrik Vesterlund Silmälasipäinen mies seisoo pimennetyssä kahvilatilassa ja juttelee hattupäiselle miehelle. Kolmas mies kuuntelee. Kuva: Rasmus Tåg / Yle henkilökuvat

After Eightissä myös sellaiset artistit, joilla ei välttämättä ole esiintymistilaisuuksia muualla, saavat tilaa ja mahdollisuuden. Heillä käy esiintymässä paljon paikallisia artisteja, mutta myös Ruotsista ja muualta Suomesta tulevia.

– Koetamme antaa yleisölle vaihtoehtoja, tarjota jotain kuuntelemisen ja katsomisen arvoista, Andersson tähdentää.

Nuoria henkilöitä kuuntelemassa keikkaa pimeässä kahvilatilassa.
Maryelle Steffanssonin keikkaa saapui kuuntelemaan tuvan täydeltä väkeä. Nuoria henkilöitä kuuntelemassa keikkaa pimeässä kahvilatilassa. Kuva: Magnus Wikström / Yle yleisö

Mareyn musiikki on herkän rytmikästä, haikean kaunista, kuulaan melodista. Tansaniassa lapsena asunut laulaja yllättää esittämällä yhden kappaleen swahilin kielellä. Yleisö kuuntelee keikkaa hiiskumatta.

Tunnelma Pietarsaaren hämärtyvässä syyskesän illassa on avoin, ilahtunut, jopa liikuttunut.

Grafiikkaa, sininen viiva, oikealla puolikas sininen sydän
Grafiikkaa, sininen viiva, oikealla puolikas sininen sydän

Mistä kaikesta jääkään paitsi, mietin, jos pysyttelee vain itselleen ennalta tutuissa lauluissa, kaupungeissa ja kahviloissa.

Nuori nainen laulaa mikrofoniin. Taustalla sinisävyinen taideteos, joka heijastuu taustakankaalle. Etualalla piano, jonka päällä huonekasvi.
Marey Nuori nainen laulaa mikrofoniin. Taustalla sinisävyinen taideteos, joka heijastuu taustakankaalle. Etualalla piano, jonka päällä huonekasvi. Kuva: Kaisa Kumpula / Yle performer
After Eight on 30 v. aikana kehittynyt pienestä yhdistyksestä monipuoliseksi toimijaksi, jolla on 20 työntekijää. Heillä on ihana lounaskahvila, nuorisotyötä, kulttuuritapahtumia, konsertteja. Heidän työnsä edistää koko yhteiskuntaa.― Yleisövinkki / Egenland
Suomen kartta, vasemmassa laidassa oranssi piste, jonka yhteydessä nimi Pietarsaari.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, vasemmassa laidassa oranssi piste, jonka yhteydessä nimi Pietarsaari. Kuva: Yle kartat

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!