Hyppää pääsisältöön

Big band -taidemusiikkia Outi Tarkiaisen tyyliin

Outi Tarkiainen on yksi nopeimmin nousevista nykysäveltäjistä Suomessa, päätellen paitsi esityksistä myös palkinnoista ja ehdokkuuksista. Nousu on kunnioitettavaa, koska Tarkiainen tekee taidemusiikkia tinkimättömästi omilla ehdoillaan, syrjässä Helsingistä, ja vieläpä lomittain toisen genren, jazzin kanssa. Vuonna 2017 Tarkiainen oli Norrbotten Big Bandin nimikkosäveltäjänä, ja työn tulokset on taltioitu levylle Unpainted portraits. Jos Tarkiaisen musiikki kiinnostaa, levy kannattaa kuunnella, vaikkei big band -jazzista perustaisikaan.

Outi Tarkiainen / Unpainted Portraits
Outi Tarkiainen / Unpainted Portraits Uudet levyt

Outi Tarkiainen on big band -säveltäjänä kokenut, taitava, arvostettu ja omaääninen - eli tasa-arvoinen yhteistyökumppani Norrbotten Big Bandille. Big band -ilmaisussaan hän pysyttelee taitavasti genren rajojen sisällä: musiikki rakentuu puhallinsektioiden, komppiryhmän, soolojen ja jazz-soinnutuksen varaan, siis paljon perinteisemmin kuin Tarkiaisen taidemusiikki. Puhallinsoinnin inhimillinen pehmeys, tekstuurin ilmavuus, ajoittaiset erityistekniikat, komppiryhmän ohjailu uusiin sointeihin sekä yllättävät mutta hallitut rakenteet vihjaavat kuitenkin big band -laatikon ulkopuolelle, ja Norrbotten Big Band ymmärtää vihjeen; soitto on pakotonta ja tunnelmallisen kokeilevaa. Tarkiainen tietää kapellimestarinakin mitä haluaa.

Tokihan musiikki liukuu lähelle normijazzia aina soolon alkaessa tai choruksen palatessa, mutta monet introt, outrot ja rajaukset kiinnostanevat myös avantgarde-intoilijaa. Vaikutteet kulkevat luullakseni Tarkiaisen kahden genren välillä myös toiseen suuntaan. Ainakin omilla korvillani kuulen Tarkiaisen kamarimusiikissa big band -kokemuksen tuomaa käsityötaitoa, selväpiirteisyyttä ja vapautta.

Kokonaan oman analyysinsa ansaitsisi levyn teosnimien ja -esittelyjen feministinen eetos, joka ulottuu Virginia Woolf -tribuutista sufragettitanssiin ja Minna Canthin unelmaan. Mutta se jääköön kuulijan huoleksi.

"Unpainted portraits", säv. Outi Tarkiainen. - Norrbotten Big Band/Outi Tarkiainen. (Prophone, PCD187)

Kuuntele Uudet levyt 15.1.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

 • Virva Garam ojentaa käyntikortin

  Levyarvostelu

  Garamin musiikkiperheeseen kuuluva Virva Garam opettaa pianonsoittoa Lauttasaaren musiikkiopistossa, kamarimusisoi aktiivisesti viulisti Mervi Myllyojan ja Trio La Ruen kanssa sekä pitää yllä soolouraa. Viimeisintä varten hän on tehnyt vanhan kunnon käyntikorttilevyn eli ulkoisesti pelkistetyn omakustanteen, jonka resitaalimaisen ohjelman ideana on esitellä pianistin yhteyttä teoksiin eikä teosten yhteyttä toisiinsa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua