Hyppää pääsisältöön

Nordgren tiivistyy unenomaisessa muistolevyssä

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Juha Kangas vaikuttivat säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin uraan merkittävästi. Nordgrenin kuoleman jälkeenkin suhde on tuottanut lukuisia levyjä, joiden intensiteetti kertoo ainutlaatuisesta yhteydestä. Sarjan viimeisin levy sisältää Nordgrenin kolmannen sellokonserton, konserton alttoviululle ja kontrabassolle sekä nimikappaleena As in a dream (Kuin unessa).

As in a Dream / Nordgren
As in a Dream / Nordgren Uudet levyt

Levy-yhtiö Alban pitkässä Nordgren-sarjassa uutuus erottuu intensiivisenä tiivistyksenä Nordgrenin keskeisestä ilmaisusta. Absoluuttinen mutta ilmeisen tummasävyinen musiikki ja jousiorkesterin sointi ovat pääosassa, ja luottomuusikoiden pakoton soitto antaa synkällekin musiikille luontevuutta ja lohdullisuutta. Marko Ylönen on juuri oikea sellisti muotoilemaan Nordgrenin tiivissointisia melodiakaarroksia, ja kolmas sellokonsertto tuntuu merkkiteokselta. Sama porukka levytti teoksen jo parikymmentä vuotta sitten Finlandialle, eikä uusi tulkinta ole olennaisesti erilainen kuin avarammalta äänitykseltään.

Hämmentävinä kohtauksina etenevä kaksoiskonsertto on raskaampaa kuunneltavaa, mutta Lilli Maijala ja Olivier Thiery johdattavat senkin ymmärtäväisesti kohti surullista mutta lunastuksellista loppua. Levyn huippukohtana hahmottuu sello-piano -kappale As in a dream, jonka piano-osuuden Juha Kangas on sovittanut jousille. Versio on uskollinen Nordgrenin ilmaisulle, ja samaan aikaan ystävän kunnianosoitus. 70-luvun Nordgren on 90-luvun konserttoihin verrattuna harmaasävyisempää, mutta silti yhdentoista minuutin kaarros tuntuu jälkeenpäin unelta, josta ei muista yksityiskohtia vaan kokemuksen merkityksestä.

Pehr Henrik Nordgrenin 75-vuotisjuhlaa ei varmaankaan voisi herkemmin viettää kuin tämän musiikin parissa, ja sen jälkeen kohottamalla Kaustisen ravintola Pelimannissa yhden keskioluttuopin.

"As in a Dream". Pehr Henrik Nordgren: Sellokonsertto nro 3; As in a Dream; Konsertto alttoviululle, kontrabassolle ja kamariorkesterille. - Marko Ylönen, sello, Lilli Maijala, alttoviulu, Olivier Thiery, kontrabasso, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 435)

Kuuntele Uudet levyt 15.1.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Barokkisäveltäjät ymmärsivät joulun tunnelmat

  Levyarvostelu

  Jouluyön salaperäinen tunnelma, paimenten hämmästys ja yleinen ilo - kaikki ne ovat joulumusiikin keskeisiä piirteitä, ja kaikkia niitä osasivat mestarillisesti ilmaista barokin säveltäjät. Siksi barokin ajan joulukonsertot ovat suosittua soitinmusiikkia jouluksi. Täksi jouluksi joulukonserttoja tarjoaa muun muassa barokkiorkesteri Concerto Copenhagen.

 • Ruamjain kuorojoulu kuulostaa tuoreelta

  Levyarvostelu

  Tavallisesti jouluksi ilmestyy monta kotimaista kuorolevyä, mutta tänä vuonna kuorot eivät ole päässeet harjoittamaan tai levyttämään jouluohjelmistojaan ja ainakin julkaisukonsertit ovat jääneet pitämättä. Melkein ainoa poikkeus on jyväskyläläinen Ruamjai-sekakuoro, jonka joululevy Aire paikkaa joululevypulaa tuoreesti ja laveasti.

 • Jonas Kaufmann hoitaa oopperajoulun

  Levyarvostelu

  Sony Classical -yhtiön tenoritähti Jonas Kaufmann hymyilee joululevynsä kannessa tyylikkäästi harmaantuneena, smokki päällä, ja laadukkaan graafikon tekemä lumisade leijailee hänen päälleen juuri niin kuin pitää. Levy lunastaa kaikki kannen lupaukset.

 • Kirkassilmät silkohapset laulavat vanhaa kirkkomusiikkia

  Levyarvostelu

  Renessanssin vokaalipolyfonian ajaton kirkkaus soi joulun sanomaa siinä missä tutut joululaulut. Siksi jokaiseen joulumusiikkikattaukseen kannattaa etsiä musiikkia sellaisilta säveltäjiltä kuin Palestrina, Victoria ja Tallis. Tänä jouluna sitä löytyy Hyperionin julkaisemalta levyltä Sacred Treasures of Christmas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua