Hyppää pääsisältöön

Nordgren tiivistyy unenomaisessa muistolevyssä

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Juha Kangas vaikuttivat säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin uraan merkittävästi. Nordgrenin kuoleman jälkeenkin suhde on tuottanut lukuisia levyjä, joiden intensiteetti kertoo ainutlaatuisesta yhteydestä. Sarjan viimeisin levy sisältää Nordgrenin kolmannen sellokonserton, konserton alttoviululle ja kontrabassolle sekä nimikappaleena As in a dream (Kuin unessa).

As in a Dream / Nordgren
As in a Dream / Nordgren Uudet levyt

Levy-yhtiö Alban pitkässä Nordgren-sarjassa uutuus erottuu intensiivisenä tiivistyksenä Nordgrenin keskeisestä ilmaisusta. Absoluuttinen mutta ilmeisen tummasävyinen musiikki ja jousiorkesterin sointi ovat pääosassa, ja luottomuusikoiden pakoton soitto antaa synkällekin musiikille luontevuutta ja lohdullisuutta. Marko Ylönen on juuri oikea sellisti muotoilemaan Nordgrenin tiivissointisia melodiakaarroksia, ja kolmas sellokonsertto tuntuu merkkiteokselta. Sama porukka levytti teoksen jo parikymmentä vuotta sitten Finlandialle, eikä uusi tulkinta ole olennaisesti erilainen kuin avarammalta äänitykseltään.

Hämmentävinä kohtauksina etenevä kaksoiskonsertto on raskaampaa kuunneltavaa, mutta Lilli Maijala ja Olivier Thiery johdattavat senkin ymmärtäväisesti kohti surullista mutta lunastuksellista loppua. Levyn huippukohtana hahmottuu sello-piano -kappale As in a dream, jonka piano-osuuden Juha Kangas on sovittanut jousille. Versio on uskollinen Nordgrenin ilmaisulle, ja samaan aikaan ystävän kunnianosoitus. 70-luvun Nordgren on 90-luvun konserttoihin verrattuna harmaasävyisempää, mutta silti yhdentoista minuutin kaarros tuntuu jälkeenpäin unelta, josta ei muista yksityiskohtia vaan kokemuksen merkityksestä.

Pehr Henrik Nordgrenin 75-vuotisjuhlaa ei varmaankaan voisi herkemmin viettää kuin tämän musiikin parissa, ja sen jälkeen kohottamalla Kaustisen ravintola Pelimannissa yhden keskioluttuopin.

"As in a Dream". Pehr Henrik Nordgren: Sellokonsertto nro 3; As in a Dream; Konsertto alttoviululle, kontrabassolle ja kamariorkesterille. - Marko Ylönen, sello, Lilli Maijala, alttoviulu, Olivier Thiery, kontrabasso, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 435)

Kuuntele Uudet levyt 15.1.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua