Hyppää pääsisältöön

Orjuus nyt: Kotiorja Unkarissa – Voiko vapaus olla pelottavampaa kuin alistuminen?

Marish on ollut yli kymmenen vuotta kotiorjana Unkarissa.
Unkarilainen Marish on ollut kotiorjana yli kymmenen vuotta. Marish on ollut yli kymmenen vuotta kotiorjana Unkarissa. Yle TV1,Orjuus nyt: Kotiorja Unkarissa

TV1 torstaina 17.1.2019 klo 19.00 - 20.00, Areenassa

Voiko vapaus olla pelottavampaa kuin orjuuteen alistuminen?

Marish on ollut yli kymmenen vuotta kotiorjana Unkarissa. 53-vuotas nainen työskentelee päivät tehtaassa siivoojana, kaiken muun ajan hän tekee palkatta töitä perheessä kotiapulaisena.

Perheen emäntä on käyttänyt Marishia vuosien ajan julmasti hyväksi ja kohdellut häntä kaltoin. Kotiapulainen tekee raskaita askareita seitsemänä päivänä viikossa, korvauksena vain ateria, muutama tupakka ja sohva, jolla nukkua.

Marishin on luovutettava tehtaan siivoamisesta saamansa rahat emännälleen. Hän ei saa tehdä mitään ilman emäntänsä lupaa.

Tytär pakeni äitinsä tilanteen takia

Toisin kuin tyttärensä, Marish ei uskalla paeta kurjia olosuhteita. 18-vuotias tytär pakeni muutama vuosi sitten, kun tämä ei enää kestänyt nähdä äitinsä tilannetta. Äiti toivoo vielä joskus tapaavansa tyttärensä.

Unkarilainen ohjaaja Bernadett Tuza-Ritter on tehnyt puhuttelevan dokumentin naisesta, joka on pitkään jatkuneen kaltoinkohtelun vuoksi kadottanut otteen omasta elämästään. Dokumentti on karu ja intiimi kuvaus orjuudesta ja siitä, miten alistaminen vaikuttaa ihmiseen.

Löytääkö Marish vielä jostain voimia irrottautua sietämättömistä oloista?

Kansainvälisten Orjuus nyt -dokumenttien sarja

Virallisesti orjuus on kielletty kaikkialla maailmassa. Totuus on toisenlainen.

Maailmassa yli 40 miljoonaa ihmistä elää orjuudessa. Kansainvälinen Orjuus nyt -dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta ja nykypäivän orjuudesta. Miljoonien miesten, naisten ja lasten ihmisoikeuksia poljetaan yhä eri puolilla maailmaa.

Why Slavery, A Woman Captured. Tuotanto: Unkari, 2017.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.