Hyppää pääsisältöön

Orjuus nyt: Kotiorja Unkarissa – Voiko vapaus olla pelottavampaa kuin alistuminen?

Marish on ollut yli kymmenen vuotta kotiorjana Unkarissa.
Unkarilainen Marish on ollut kotiorjana yli kymmenen vuotta. Marish on ollut yli kymmenen vuotta kotiorjana Unkarissa. Yle TV1,Orjuus nyt: Kotiorja Unkarissa

TV1 torstaina 17.1.2019 klo 19.00 - 20.00, Areenassa

Voiko vapaus olla pelottavampaa kuin orjuuteen alistuminen?

Marish on ollut yli kymmenen vuotta kotiorjana Unkarissa. 53-vuotas nainen työskentelee päivät tehtaassa siivoojana, kaiken muun ajan hän tekee palkatta töitä perheessä kotiapulaisena.

Perheen emäntä on käyttänyt Marishia vuosien ajan julmasti hyväksi ja kohdellut häntä kaltoin. Kotiapulainen tekee raskaita askareita seitsemänä päivänä viikossa, korvauksena vain ateria, muutama tupakka ja sohva, jolla nukkua.

Marishin on luovutettava tehtaan siivoamisesta saamansa rahat emännälleen. Hän ei saa tehdä mitään ilman emäntänsä lupaa.

Tytär pakeni äitinsä tilanteen takia

Toisin kuin tyttärensä, Marish ei uskalla paeta kurjia olosuhteita. 18-vuotias tytär pakeni muutama vuosi sitten, kun tämä ei enää kestänyt nähdä äitinsä tilannetta. Äiti toivoo vielä joskus tapaavansa tyttärensä.

Unkarilainen ohjaaja Bernadett Tuza-Ritter on tehnyt puhuttelevan dokumentin naisesta, joka on pitkään jatkuneen kaltoinkohtelun vuoksi kadottanut otteen omasta elämästään. Dokumentti on karu ja intiimi kuvaus orjuudesta ja siitä, miten alistaminen vaikuttaa ihmiseen.

Löytääkö Marish vielä jostain voimia irrottautua sietämättömistä oloista?

Kansainvälisten Orjuus nyt -dokumenttien sarja

Virallisesti orjuus on kielletty kaikkialla maailmassa. Totuus on toisenlainen.

Maailmassa yli 40 miljoonaa ihmistä elää orjuudessa. Kansainvälinen Orjuus nyt -dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta ja nykypäivän orjuudesta. Miljoonien miesten, naisten ja lasten ihmisoikeuksia poljetaan yhä eri puolilla maailmaa.

Why Slavery, A Woman Captured. Tuotanto: Unkari, 2017.

Keskustele