Hyppää pääsisältöön

Uuden Kinon kevät 2019

Lyhytelokuvan näyttelijät Maaria Nuoranne ja Ella Lymi
Hiljaa kuin murhaajat -lyhytelokuvan näyttelijät Maaria Nuoranne ja Ella Lymi. Lyhytelokuvan näyttelijät Maaria Nuoranne ja Ella Lymi lyhytelokuvat,murto,kesätyö,aikuistuminen,uusi kino

Uuden Kinon kevään pääteema on luopuminen. Useassa elokuvassa jokin asia päättyy: nuoruus, tv-sarja, elämä itse, ilkeä kiusaaminen, ystävyys, viattomuus ja lemmikkieläimestäkin täytyy luopua.
Toisissa asiat päättyvät onnellisesti ja toisissa huonosti.

8.1. Turun taideakatemian animaatioita
Black box Emma Louhivuoren animaatiossa mustan laatikon otus sabotoi tytön neuletyötä. Kesto 4 min.
Coothie Catcher Sonja Yrjölän antaa pistävän neuvon siitä, miten lopettaa ilkeä kiusaaminen. Kesto 2 min.
Vernissage Taidenäyttelyn avajaiset, kaikki on valmista - vai onko? Ohjaus Heta Okkonen, Heikki Takala, Janne Suni. Kesto 3.5 min. Tuotanto: Turun AMK/Taideakatemia, 2016.

15.1. Kaupunkisinfonia

I am Belfast on Mark Cousinsin rakkaudentunnustus synnyinkaupungilleen Belfastille. Cousins kertoo kaupunkisinfoniassaan kaupungista ja sen asukkaista. Osittain mv.Dokumenttielokuva on vuodelta 2015 ja uusinta. Kesto 80 min.

22.1. Kauhua ja erikoisefektejä

Kummistusjuna (Ghost train) Irlantilaisen ohjaajan Lee Croninin elokuva kertoo veljeksiä kalvavasta syyllisyydestä, jolla on hintansa. Pääosissa Owen McDonnell, Steve Wall.
Lyhytelokuva valmistui irlantilais-suomalaisena yhteistyönä vuonna 2013. Cronin on tämän jälkeen tehnyt pitkän kauhuelokuvan "The Hole in the Ground" (2019), joka myöskin tullaan näkemään Ylellä. Uusinta. Kesto 16 min.


mustavalkoinen valokuva fiktiivisen lyhytelokuvan päähenkilöstä kyykyssä sillan alla.
mustavalkoinen valokuva fiktiivisen lyhytelokuvan päähenkilöstä kyykyssä sillan alla. Havanna,dystopiat,lyhytelokuvat,animaatioelokuvat,uusi kino

Havanna (Habana) Dystopiatarina Havannasta, jossa kaupunki on armeijan valloittama ja sekasorron tilassa. Ohjaaja Edouard Salierin lyhytelokuvan maailman on teknisesti saumaton.
Uusinta. Kesto 22 min.

29.1. Kahdenlaisia viiksiä

Kolme kissaa saunanlauteilla
Kolme kissaa saunanlauteilla kissanloukku

Viikset Anni Ojan animaatio kertoo pienen tarinan omahyväisistä ihmisistä, joiden viiksiylpeys saattaa heidät lopulta tuhoon. Tuotanto Turun Ammattikorkeakoulu / Taideakatemia, 2015. Uusinta. Kesto 4 min.
Kissanloukku Maailmaa pelastamassa kissa kerrallaan. Hannele on toiminut vuosia vapaaehtoisena lemmikkieläinetsivänä. Jos joku on kadottanut kissansa Hannelella on keinot pyydystää se takaisin. Työn harjaannuttama silmä huomaa eläinten kärsimyksen sielläkin missä muut eivät sitä havaitse ja omantunnon äänen kuunteleminen johdattaa paikkoihin joihin ei muuten olisi mitään asiaa.
Miten käy oman elämän kun kissoja tulee vastaan silloinkin kun niitä varta vasten yrittää olla etsimättä? Ohjaus Maija Hirvonen, 2013. Uusinta. Kesto 36 min.

5.2. Toiminnan naisia

Penelope Heta Liinojan animaatiossa Penelopelle tulee kiire, kun ovikello soi kesken unien ja koti on kaaoksen vallassa. Mitä tapahtuu matkalla sängyltä ovelle? Tuotanto Viron Taideakatemia, 2016. Uusinta. Kesto 4 min.
Sadakat Hamburgin elokuvakoulussa opiskeleva Ilker Catak on ohjannut Istabuliin vuonna 2014 sijoittuvan lyhytelokuvan Aslista, joka antaa piilopaikan poliittiselle aktivistille. Sen seurauksena hänen oma perheensä joutuu poliisitutkimuksen kohteeksi, ja avioliitto koetukselle. Opiskelijaelokuvien Oscar-voittaja. Kesto 23 min.

12.2. Luopumisia

Elokuvan nuoret naispäähenkilöt ottavat itsestään selfien
Elokuvan nuoret naispäähenkilöt ottavat itsestään selfien ystävyys,komedia (kirjallisuus),Sonja Kuittinen,uusi kino

#sovitus -komediassa mietitään tapaa saada kerrottua vanhalle ystävälle näkemiin lopullisesti. Kolmekymppinen Madde hengailee kaupungilla parhaiden ystäviensä Auran ja Julian kanssa, kun kaiken keskeyttää tumma hahmo menneisyydestä: entinen bestis Elsi. Madden traumat nousevat pintaan ja hän yrittää piiloutua, mutta Julia ja Aura pakottavat hänet esiin. Madden on viimein pakko tehdä sovitus menneisyytensä kanssa. Käsikirjoitus Anna Brotkin. Ohjaus Ulla Heikkilä. Pääosissa Ella Lahdenmäki, Karoliina Niskanen, Sonja Kuittinen ja Niina Koponen. Tuotanto Pohjola-filmi, 2018. Kesto 9 min.
Sintissä päähenkilöt joutuvat pohtimaan luopumista: ei-toivotusti raskaana oleva yksinhuoltajaäiti miettii onko mahdollista pitää raskaus ja tytär haluaa lemmikikseen sintin, mutta voiko uutta lemmikkieläintä pitää ämpärissä vai pitääkö se viedä takaisin järveen?
Käsikirjoitus Marianna Laiho. Ohjaus Reetta Aalto. Pääosissa Marjaana Kuusniemi-Korhonen, Etna Vitkala, Otto Kanerva, Vera Kiiskinen.
Tuotanto Pohjola-filmi, 2018. Kesto 16 min.

19.2. Eurooppa vs. Afrikka

Upea kakku! (The magnificent cake!) animaatioparin Emma De Swaefin ja Marc James Roelsin 44 minuutin pituinen animaatio, joka perustuu kuningas Leopold II:n toiveeseen saada oman palansa “upeasta kakusta”, joka hänelle merkitsi luonnonvaroiltaan rikasta Afrikkaa. Eräs aikakausi tuntuu olevan loppumassa tässä tarinassa, joka kerrotaan viiden henkilön kautta (väsynyt kuningas, epäonnistunut yrittäjä, keski-ikäinen hotellipoika, meditoiva portieeri ja armeijasta karannut mies). Tekijöiden tyyli on ihanan omaperäinen.

26.2. Eläimen kuvat

Lyhytelokuvan pääosanainen pukeutuneena karhupukuun, karhun pääosa kainalossa.
Lyhytelokuvan pääosanainen pukeutuneena karhupukuun, karhun pääosa kainalossa. lyhytelokuvat,Johannes Stjärne Nilsson,Ingrid Bolsø Berdal,karhu

Karhu (Bäran/The bear) Johannes Stjärne Nilssonin fiktiolyhytelokuva kertoo menestyneestä naisesta, joka kyllästyy olemaan ihminen. Hän ostaa itselleen karhupuvun ja lähtee luontoon.
Pääosassa Ingrid Bolsø Berdal. Tuotanto Kostr, Ruotsi, 2018. Kesto 20 min.
Eläimen kuva on dokumenttielokuva ihmisen ja eläimen välisestä rajattomasta yhteydestä, jonka kertojana on luontovalokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamo. Ohjaaja Perttu Saksan lumoavat eläinkuvat ja Verneri Pohjola ja Mika Kallion musiikki luovat taianomaisen tunnelman elokuvaan. Tuotanto Mouka Filmi Oy, 2018. Mv. Uusinta. Kesto 30 min.

5.3. Tampereen elokuvajuhlien voittajia

Kaksi nuorta naista balettiasussa suolla
Kaksi nuorta naista balettiasussa suolla Marja Helander,lyhytelokuvat,saamelaisuus,Risto Jarvan palkinto,uusi kino

Vuoden 2018 tuplavoittaja Tampereen elokuvajuhlilla oli Marja Helanderin Eatnanvuloš lottit - maan sisällä linnut , joka voitti kotimaisen alle 30 minuuttisten elokuvien sarjan ja Risto Jarva-palkinnon. Lyhytelokuva tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä. Tarinan esiintyjät ovat kaksi nuorta saamelaista balettiopiskelijaa: Birit ja Katja Haarla. Kesto 11 min.

Erikoispalkinto meni Teppo Airaksisen lyhytelokuvalle Katto ja kunniamaininta Sami van Ingenin kokeelliselle ja kiehtovalle Polte-lyhytelokuvalle. Molemmat uusintoja.

12.3. Salaperäinen ääni

Kevään genre-elokuva on H.P. Lovecraftin tarinoista ammentava lyhytelokuva Ääni syvyydestä, jossa salaperäinen ääni meren pohjasta sekoittaa tutkimusmatkalla olevan miehistön mielenterveyden ja hengen. Ohjaus Joonas Allonen ja Antti Laakso. Tuotanto Twisted Films, 2017. Kesto 29 min.

.
HP Lovecraft

19.3. Viimeisiä elinpäiviä

Lyhytelokuvan päähenkilö pimeässä illassa graffitilla sotketun talon edessä
Lyhytelokuvan päähenkilö pimeässä illassa graffitilla sotketun talon edessä lyhytelokuvat,Ted Bundy,Coming-of-age-elokuvat,uusi kino

Käristyspäivä(Fry day) fiktio tiivistyy sarjamurhaaja Ted Bundyn (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ted_Bundy) teloitusta edeltävään iltaan. Teinityttö päättää ansaita rahaa ottamalla polaroid-kuvia vankilan ulkopuolella teloitusta odottavista ihmisistä. Yksi näistä on entinen koulukaveri, joka kutsuu tytön mukaansa ajelulle, joka paljastaa kuinka haavoittuvainen nuori nainen on miesten maailmassa.
Pääosissa Jordyn DiNatale ja Jimi Stanton. Ohjaus Laura Moss, 2018. Kesto 16 min.

Viimeinen päivä vapautta (Last day of freedom) on animoitu dokumentti, jonka tarinan kertoo mies, joka ilmiantaa veljensä rikoksesta. Vietnamin sodassa traumatisoitunut veli ei saa hoitoa traumoihinsa eikä hoitoa skitsofreniaan. Pikkuveli päätyy tappoon ja hänen elämänsä päättyy kuolemantuomioon. Dokumenttielokuva oli lyhyiden dokumenttielokuvien Oscar-ehdokas vuonna 2016. Ohjaus Naomi Talisman, Dee Hibbert-Jones, 2016. Kesto 30 min.

26.3. Totuus satuttaa

Lyhytelokuvan päähenkilö tyttö hupparissa poliisikuulustelussa
Lyhytelokuvan päähenkilö tyttö hupparissa poliisikuulustelussa lyhytelokuvat,nuoruus,itsetuhoisuus,venetsia

Venetsia Nuori tyttö, Veera, on kadonnut. Tapausta tutkitaan poliisiasemalla kuulustelemalla neljääVeeran ystävää. He ovat viimeiset, jotka ovat nähneet Veeran. Katoamisiltana Veera on varastanut luottokortin. Hän tahtoi päästä pois, minne vainmissä asiat ovat paremmin. Ohjaus Jenni Tuli. Pääosissa Johanna Santalahti, Nanna Saarinen, Jenny Hämäliänen ja Carola Kuittinen. Tuotanto It's Alive, 2018. Kesto 14 min.
Valehtelija Marjo Viitalan lyhytelokuva kertoo samassa kerrostalossa asuvan valehtelevan pikkutytön ja nuoren narkkaripojan öisestä kohtaamisesta ja siitä kuinka valhe muuttuu todeksi. Pääosassa lahjakas Isa-Marie Aaltola. Tuotanto Elokuvayhtiö Komeetta, 2018. Uusinta. Kesto 15 min.

2.4. Liikenne seis!

Nainen katsoo lumessa kallellaan olevaa kuorma-autoa
Nainen katsoo lumessa kallellaan olevaa kuorma-autoa liikenneonnettomuus,Venäjä,Auton kojelauta,tuulilasi,liikenne,dokumenttielokuvat,ylinopeus,uusi kino

Pysäyttäjä Tuntematon henkilö pysäytti panssarivaunujen kolonnan vuonna 1989 Tiananmenin aukiolla Pekingissä, Kiinassa. Armeija oli edellisenä päivänä hajottanut opiskelijoiden protestin alkaneen mielenosoituksen verisesti. Risto-Pekka Blomin lyhytelokuvassa mies yrittää pysäyttää mustien autojen letkan. Blom näyttää kuinka demokratioissa väkivaltaisen voimakäytön tilalla on rakenteellinen väkivalta, jossa valtaa käyttää omia etujaan ajava talouseliitti. Kesto 5 min.
Jos uskoisi Road movie -dokumenttielokuvaa, elämä loppuu helposti Venäjän liikenteessä. Kojelautakamerat tallentavat vaarallisia ja uskomattomia tilanteita niin liikenteessä kuin kuskien kesken. Uusinta. Kesto 67 min.

muutos ohjelmistossa:

9.4. Totta vai tarua

Kuvassa Elina Knihtilä mutanaamio kasvoillaan lyhytelokuvan päähenkilönä.
Kuvassa Elina Knihtilä mutanaamio kasvoillaan lyhytelokuvan päähenkilönä. Kuva: Its Alive Oy Elina Knihtilä,lyhytelokuvat,Teemu Nikki,siivooja

Siivooja on Teemu Nikin lyhytelokuva kertoo kirjailijasta, joka päättää muuttaa elämänsä. Paikalle tarvitaan sekä kustantaja,
toimittaja ja siivoja. Elokuva kateudesta, kostosta, taiteilijuudesta ja valkoisen paperin kammosta. Pääosassa Elina Knihtilä, tuotanto It’s Alive Films, 2018. Kesto 16 min.
Apollo Jari Hietasen lyhytelokuva viisikymppisestä miehestä, joka on päättänyt lopettaa elämänsä ahdingon yksin, hylätyllä
kaatopaikalla. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Tuotanto Filmimaa, 2013. Kesto 17 min.

16.4. Rakkauselokuva

Elokuvan päähenkilöt vanki ja nuori tyttö  makaavat lattialla
Elokuvan päähenkilöt vanki ja nuori tyttö makaavat lattialla lyhytelokuvat,vankilat,rakkaus,uusi kino

Vapaa (Vrjii) Lyhytelokuva elinkautisvangin ja 10-vuotiaan tytön välisestä ystävyydestä, joka kestää aikuisuuteen asti.
Pääosissa Mads Wittermans. Ohjaus Martijn de Jong, 2015. Uusinta. 48 min.

23.4.

III Puolalaisen Marta Pajekin festivaaleilla hienosti menestynyt animaatio, jossa toiselleen tuntemattomat nainen ja mies kietoutuvat oudosti ja kauniisti yhteen. Vuodelta 2018. Kesto 12 min.


Kommunistin tytär Jani Peltosen dokumenttielokuva Eilasta, joka asui 30-luvulla lapsena Krimillä pakolaisena. Myöhemmin 60-luvulla Suomessa hän vaurastui muun kansakunnan mukana. Elokuvan lähtökohtana on perheen kuvaamat kaitafilmit, joissa esitellään palkintoja saavutetusta elintasosta. Tuotanto Illume Oy, 2019. Kesto 25 min.

30.4. Vappujuhlat

Lyhytelokuvan päähenkilö (irina pulkka) tyytymättömän näköisenä
Lyhytelokuvan päähenkilö (irina pulkka) tyytymättömän näköisenä lyhytelokuvat,Irina Pulkka,Ona Kamu,uusi kino

Golgata Kymmenvuotias Inari (Nuua Kosminen) valmistautuu vappujuhliin perheensä kanssa, mutta Inarin isä Elias (Janne Reinikainen) ei ole juhlatuulella. Taatakseen kaikille miellyttävän illan Inari päättää tehdä sopimuksen Jumalan kanssa. Se on puolituntinen elokuva perheistä ja pettymyksistä. Elokuvan kovaan näyttelijäkaartiin kuuluvat Janne Reinikainen, Irina Pulkka, Ona Kamu, Juho Milonoff, Marjaana Maijala, Marc Gassot ja Alina Tomnikov. Ohjaus Ulla Heikkilä. Tuotanto Aalto-yliopisto/ELO, 2016. Uusinta. Kesto 27 min.

7.5. TV-sarja vs. todellisuus

Dokumentin ohjaaja poseeraa cowboyhatussa pellolla taustalla feikki Eiffeltorni
Dokumentin ohjaaja poseeraa cowboyhatussa pellolla taustalla feikki Eiffeltorni dokumenttielokuvat,Romania,Patrick Duffy,uusi kino

Hotelli Dallas (Hotel Dallas) on outo, kiehtova, fiktiotakin sisältävä dokumenttielokuva siitä, kuinka tv-sarja Dallas mullisti kommunistisen maan ihmisten elämää. Dallas oli ainoa länsimainen tv-sarja, jota esitettiin Romaniassa. Sarjasta tuli romanialaisten unelma eikä esimerkki kapitalismin heikkouksista kuten valtio oletti. Kertojan äänenä Dallasissa Bobby Ewingiä näytellyt Patrick Duffy. Varoituksen sana kuitenkin Dallasin faneille, että elokuva ei kerro itse tv-sarjasta. Ohjaus Livia Ungur ja Sherng-Lee Huang, 2016. Kesto 71 min.

14.5. Muistoja

Kasa vanhoja kuvia ja työvälineitä
Kasa vanhoja kuvia ja työvälineitä lyhytelokuvat,animaatio,dokumenttielokuvat,uusi kino

Muistikuvia Erika Weisteen ja Reetta Neittaanmäen ohjaama dokumentaarinen animaatio (2017) tutkii muistin prosesseja; mitkä elämän varrella koetuista asioista jäävät elämään muistoina, toisten painuessa unholaan? Uusinta. Kesto 13 min.
Kolmannessa polvessa Syyskuussa 1944 Suomi ja Neuvostoliitto solmivat rauhan. Sen seurauksena 420 000 Karjalaista sulkee kotiovensa viimeisen kerran Elina Hyvärisen lyhytelokuva kuvaa muistamisen ja unohtamisen subjektiivisuutta, traumaattisten kokemusten siirtymistä sukupolvelta toiselle vaikenemisesta ja puhumattomuudesta huolimatta. Elokuva kuvaa yhden Karjalaisen suvun - lapsenlapsen ja tämän isoisän - kautta, sodan ja menetyksen, unohtamisen ja muistamisen, kauaskantoisia seurauksia. Tuotanto Kookos Films ja Aalto-yliopisto/ELO, 2018. Kesto 26 min.

21.5. Perheistä

Perhepotretti dokumenttielokuvan henkilöistä
Perhepotretti dokumenttielokuvan henkilöistä dokumenttielokuvat,lyhytelokuvat,kotoamuutto,kehitysvammaisuus,äitiys,uusi kino

Tyhjä tila (Negative space) Vuoden 2018 lyhyen animaatioelokuvan Oscar-ehdokas on sympaattinen tarina isän ja pojan suhteesta, joka kerrotaan matkalaukun taitavan pakkaamisen kautta. O: Max Porter, Ru Kuwahata, 2017. Uusinta. 5 min.
27 ensimmäistä vuotta on Jussi Sandhun ohjaama ja käsikirjoittama, noin puolituntinen dokumenttielokuva äidistään Annelista ja veljestään Samista. Siitä millainen on äidin rooli kun 27-vuotias, vaikeavammainen poika muuttaa pois kotoa palvelutaloon, ja omaishoitoon sekä perheestään huolehtimiseen tottunut äiti jää ensimmäistä kertaa elämässään yksin, kun muutkin lapset ovat jo aikuistuneet ja aviomies menehtynyt. Tuotanto Wacky Tie films, 2018. Kesto 29 min.

28.5. Muutoksia

Lyhytelokuvan näyttelijät Maaria Nuoranne ja Ella Lymi
Lyhytelokuvan näyttelijät Maaria Nuoranne ja Ella Lymi lyhytelokuvat,murto,kesätyö,aikuistuminen,uusi kino

Hiljaa kuin murhaajat on Lauri-Matti Parppein lyhytelokuva kahden ystävän tiiviistä ja epätasapainoisesta ystävyydestä. Kesän jälkeen kaikki muuttuu. Elokuvassa on trillerin piirteitä, eikä se yritä selittää itseään liikaa. Tarina on syntynyt ohjaajan omista turhautumisen tunteista ja kokemuksista. Päähenkilö tuntee jäävänsä yksin jaunohdetuksi, kun hänen paras ystävä on menossa elämässään eteenpäin.Pääosissa Maaria Nuoranne ja Ella Lymi. Tuotantoyhtiö MADE, Suomi, 2019. Kesto 17 min.
Aalto tuo, tuuli vie (A onda traz) Lyhytelokuva nuoresta brasilialaisesta yksinhuoltajaisästä, jonka kuurous hankaloittaa arjen pyörittämistä. Ohjaus Gabriel Mascaro, 2012. Uusinta. Kesto 30 min.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa