Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Hämärä on kuin Ruusujen synkkä pikkuserkku, jonka soundi on tervetullut lisä suomalaiselle popkentälle

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan tuima ilme kasvoillaan, taaempana silmälasi- ja pipopäinen mies katsoo sivulle. He seisovat metsässä graffitiseinän edessä.
Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan tuima ilme kasvoillaan, taaempana silmälasi- ja pipopäinen mies katsoo sivulle. He seisovat metsässä graffitiseinän edessä. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Hämärä.

Nina Niskalan (laulu) ja Ville Erikssonin (tuotanto) muodostama Hämärä tekee synkkäsävyistä konepoppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:
– Melankolista elektronista poppia tekevä duo Hämärä voisi olla Ruusujen synkkä pikkuserkku. Ninan ääni on persoonallinen ja Villen sähäkkä synteettinen tuotanto täydentää sitä hienosti. Kokeellinen, dramaattinen ja paikoin jopa ahdistuneen kuuloinen tunnelma kiinnostaa, vaikka jonkun makuun se voi tuntua raskaaltakin. Hämärän kaltaiset suomen kieltä rohkeasti uuteen soundiin kokeilevat yhtyeet ja artistit ovat tervetullut lisä kotimaiselle musiikkikentälle pakkaa sekoittamaan.

Milloin Hämärä perustettiin?
– Teimme vuodesta 2014 alkaen musiikkia englanniksi, mutta joskus vuoden 2017 aikana ideoimme ensimmäisiä suomenkielisiä kappaleitamme. Vuoden 2018 kesällä päätimme aloittaa uudella nimellä ja äidinkielellä ja saimme tehtyä ensimmäisen sinkkumme Ukkosen.

Mistä bändin nimi tulee?
– Musiikkimme ei ole kovin iloista, muttei kuitenkaan umpinegatiivista. Hämärä tulee ennen pimeyttä, ja se kuvaa musiikkiamme ja meitä hyvin.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?
– Vuoden 2018 kohokohta oli kun Svart Records teki kanssamme sopimuksen. Lisäksi musiikkimme on eksynyt muutamille Spotify-soittolistoille ja soinut jo kolmesti YleX:llä. Nämä ovat Hämärän suurimmat meriitit, sillä keikkailu tämän projektin kanssa on vasta edessä.

Oletteko jo keikkailleet? Jos olette, mitä keikkaa jännititte eniten?
– Hämärän ensimmäinen keikka on 1. maaliskuuta Rauman Brummissa. Siellä lämmittelemme Eva + Manu -duoa. Sitä luonnollisesti jännitämme. Meillä on toki kokemusta keikkailusta aiemman Svrina-projektimme kanssa, mutta nyt lähdemme puhtaalta pöydältä uuden setin kanssa ja omalla äidinkielellä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään? Miksi?
– Ruusut ja Vesta. Nämä molemmat ovat inspiroineet meitä ja ovat myös jotain erilaista, raikasta ja uutta. Todennäköisesti näiden artistien kuuntelijat voisivat pitää myös meidän tekeleistä.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

Kääntääkö koskaan suuntaansa ukkonen

– Kun elämässä kuohuu ja kaikki tapahtuva ja tuntuva myrsky on niin suurta, että ei ole varma loppuuko se, ja onko se lopulta jopa hyvä asia.

Kaksi kappaletta hiljaa sotii, yhteen sulaneena valuu aika

– Tätä kirjoittaessa teksti pulppusi ja oli sellainen tunne, että kirjoitin oikealla hetkellä oikeat asiat.

Jos Villi länsi soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?
– Villin lännen kaksintaistelu, jossa ampumisen sijaan heitellään tavaroita.

Miten biisi syntyi?
– Biisi syntyi elämäntilanteessa, jolloin kaikki mitä on kirjoitettu tuntui oikealta ja kiteytyi sanoihin hyvin. Parempi kuitenkin jättää selitys avoimeksi, jotta se on kaikille omansa.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia ja haaveita teillä on?
– Uskallamme haaveilla suuria, mutta Hämärän tähän mennessä saama huomio on jo järisyttänyt meitä. Tällä hetkellä teemme uutta musiikkia ja valmistaudumme tuleviin keikkoihin.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille tääältä!