Hyppää pääsisältöön

ENCEllä heti edessä vuoden tärkein turnaus: "2019 tavoitteina pääsy majoreille ja maailman top-kymppiin"

ENCE-joukkue
Aleksi "allu" Jallin tähdittämä ENCE aloittaa kautensa Puolassa Katowicessa. ENCE-joukkue Kuva: Yle / Kirsi Ranta Assembly (tapahtuma),ence

Päävalmentaja Slaava "Twista" Räsäsen mukaan Suomen paras Counter-Strike: Global Offensive -joukkue ENCE taistelee Katowicessa vain ja ainoastaan paikasta major-turnaukseen.

ENCEn kisavuosi 2019 pärähtää käyntiin 16. tammikuuta, kun Puolan Katowicen minor-turnauksen avauskierroksella vastassa on turkkilainen Space Soldiers. Viime vuoden kotimaiseksi e-urheiluorganisaatioksi valitun ENCEn CS:GO-jaosto aloitti harjoittelun edeltäneellä viikolla – sitä ennen vietettiin ansaittua taukoa.

- Hyvin on treeni lähtenyt käyntiin. Vasta viikko on pelattu, meillä oli vähän joululomaa ja uusi vuosi levättiin, päävalmentaja Slaava "Twista" Räsänen kommentoi Yle E-urheilulle Helsingin Pasilasta, jonne joukkue oli kerääntynyt bootcamp-leirille. Puolaan joukkue matkasi jo maanantaina.

- Tulee olemaan kova paikka, mutta meidän jengillä on kuitenkin tosi hyvät mahdollisuudet päästä majoreille asti. Oikeastaan ei ole mitään väliä, sijoitutaanko ensimmäiseksi, toiseksi vai kolmanneksi. Pääpointti on, että päästäisiin jatkoon. Ihan sama, kuinka vaikea se reitti tulee olemaan.

16.–20.1. pelattavassa Katowicen minor-turnauksessa on mukana kahdeksan joukkuetta. Finalistit saavat 30 000 ja 15 000 dollarin rahapalkintojen lisäksi suorat paikat samassa kaupungissa 13.2.–3.3. pelattavaan Intel Extreme Masters -major-turnaukseen. Majorit ovat CS:GO-vuoden tärkeimmät turnaukset.

Minor-turneen kolmas sija tuo puolestaan 5 000 dollaria sekä paikan majorin karsintoihin. Räsäsen mukaan jo minoreilla on kuitenkin mukana niin kovia joukkueita, että taso vastaa majorien alkuvaihetta "Challengers Stagea".

- Valiance ja Vindigo Gaming ovat pelanneet netissä tosi hyvin, ja kysymys onkin, saavatko he tuotua saman tason laneille. Muista jengeistä North, OpTic Gaming ja MouseSports ovat kaikki kovia, tasaisia ja ennen kaikkea kokeneita joukkueita, Räsänen analysoi tulevia vastustajia.

Katowicen minor-turnaus suorana Yle Areenassa – katso lähetysajat täältä

"Tavoitteena pelata meidän parasta peliä koko ajan"

Parhaimmillaan ENCE voi haastaa kenet tahansa, mutta huonona pelipäivänä joukkueella on ollut taipumusta myös pahimmillaan kyntää. Entisen ammattipelaajan ja elokuussa 2018 valmentajavastuun ottaneen Räsäsen onkin saatava tsempattua pelaajansa pelaamaan Katowicessa korkeimmalla mahdollisella tasolla.

- Se ei ole helppoa. Tällä joukkueella ei kuitenkaan allua (joukkueen konkari Aleksi Jalli) lukuun ottamatta ole hirveästi kokemusta isoista turnauksista. Kovassa paikassa pitää pystyä pitämään mindset siinä sen hetkisessä pelissä. Siinä pitää olla koko ajan vähän herättelemässä kavereita, ettei pääse ote lipsumaan, Räsänen kertoo.

ENCE-joukkue
ENCE voitti Assembly Summerissa kesällä 2018 Counter-Strike: Global Offensiven eSM-kultaa. ENCE-joukkue Kuva: Kirsi Ranta Counter-Strike: Global Offensive,Assembly (tapahtuma),e-urheilu,Ence

Jallin, Jere "sergej" Salon, Aleksi "Aleksib" Virolaisen, Jani "Aerial" Jussilan ja Sami "xseveN" Laasasen edustaman ENCEn vuoden 2018 saavutuksiin lukeutuvat mm. StarSeriesin ja i-Leaguen kuudennen kauden sekä DreamHack Open Winterin mestaruudet. Toisaalta joissain turnauksissa tukkaan tuli suhteessa heikompia joukkueita vastaan.

- Ihminen on vähä sellanen hassu olento. Voitoista saattaa tulla sellainen reaktio, että sen jälkeen seuraavassa turnauksessa se peli kummasti sakkaakin. Se on sellainen juttu, jota tänä vuonna aiotaan painottaa: että pelataan meidän parasta peliä koko ajan – jokainen peli on yhtä tärkeä.

Tasaisen suorituskyvyn lisäksi ENCEn vuoden 2019 tavoitteet ovat selkeät ja kunnianhimoisesti korkealla: pääsy majoreille ja maailman kymmenen kärkeen.

- Majorit on aina ollut tavoite. Nyt se on sitten vaan jo heti vuoden alussa vastassa. Top-kymppiin vaaditaankin sitten jo pitkäkestoista suorittamista. Mutta jos puolen vuoden päästä oltaisiin siellä, niin sitten tavoitteena on ylläpitää se sijoitus, Räsänen päättää.

Lue lisää:

Miten käy allun, sergej'n ja sunNyn Katowicessa? CS:GO-huipputurnaus suorana Yle Areenassa

Tällaista on ammattipelaajan arki – uutuusdokumentti seuraa Suomen parhaan CS:GO-joukkueen taivalta suurille areenoille

Sergejn pieni CS:GO-SUOMI -sanakirja