Hyppää pääsisältöön

Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

N.Y.T. NYT Nuorten uutiset -ohjelman työryhmää vuonna 1995.
Nuorten uutisten työryhmää vuonna 1995. Edessä juontaja Jani Juntunen, toimittaja Eeva Mikkonen (myöh. Lehtimäki) ja juontaja Heli Koskela. Ylhäällä kuvaussihteeri Tarja Nenonen, tuottaja Mikko Räisänen ja toimittaja Jaakko Vainonen N.Y.T. NYT Nuorten uutiset -ohjelman työryhmää vuonna 1995. Kuva: Päivi Bourdon / Yle kuvapalvelu N Y T. NYT. Nuorten uutiset,Mikko Räisänen,Jani Juntunen,nuortenohjelmat,1995

Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään.

Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen. Tekijäjoukossa nähtiin myös muita myöhäisemmältä mediakentältä tuttuja henkilöitä kuten toimittaja Kaius Niemi, joka siirtyi Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi vuonna 2013. Nuorten uutisten ohjaajana toimi puolestaan Sami Aaltonen, joka muistetaan muun muassa Lista TOP 40 -ohjelman nokkelana juontajana.

Tekijöiden mukaan nuoret olivat kohderyhmä, joita ei kuultu ja heille ei ollut tarjolla asiapitoista tv-sisältöä. Yhteinen tekijä ohjelman aiheille oli se, että nuoret olivat aidosti tekemisissä ilmiöiden kanssa, joita ohjelmassa esiteltiin. Nuorten uutiset oli myös edelläkävijä interaktiivisuudellaan. Katsojat pystyivät osallistumaan ohjelmaan Internetin kautta lähettämällä kommentteja ja kysymyksiä reaaliaikaisesti.

Meidän mielestämme nuoret ovat sellainen kohderyhmä, jota potkitaan päähän, mutta joita kukaan ei puolusta. Siksi on tärkeää, että yksi ohjelma käsittelee nimenomaan nuorten elämäntilanteeseen liittyviä juttuja.― Tuottaja Mikko Räisänen, Ylioppilaslehti 11/1996

Tammikuun 13. päivänä vuonna 1995 esitetyssä jaksossa kerrottiin nuorten seksivalistuksesta. Haastatelluilta kuultiin, voiko historianopettaja olla myös uskottava taho kertomaan seksistä ja sen vaaroista. Lisäksi ohjelmassa puhuttiin siitä, "miksi matematiikka ei mene kaaliin" sekä vierailtiin Tšetšeniassa, jossa nuorten sotilaiden äitien tuska ja huoli oli synnyttänyt kansanliikkeen.

Se, ettei politiikka kiinnosta nuoria, johtuu pitkälti siitä, miten asiat esitetään. Jos politiikka katsotaan osaksi oman elämänhallintaa, kyllä se kiinnostaa nuoria.― Juontaja Heli Koskela, Ylioppilaslehti 11/1996

Nuorten uutiset muodostui alussa lyhyistä toimitetuista jutuista, joiden aiheet pureutuivat esimerkiksi niin politiikkaan, kulttuuriin kuin vaikkapa lumilautailuun. Vähitellen ohjelma sai uuden ilmeen ja aiheisiin syvennyttiin tarkemmin esimerkiksi studiovieraiden seurassa. Syvällisemmän otteen seurauksena myös ohjelman kesto kasvoi.

Lokakuussa vuonna 1995 esitetyssä Nuorten uutisissa tavoiteltiin mielenrauhaa ja muita tajunnantiloja. Tiloja etsitään Tallinnan yöelämässä, jossa "meininki on muuttunut railakkaaksi". Toimittaja Kaius Niemen matkassa saadaan vinkkejä parhaista yökerhoista. Haastateltavaksi Niemi tavoittaa myös saatananpalvoja Krisin, joka kertoo lyhyesti Tallinnan okkultisesta puolesta.

Tallinnasta matkataan Sallaan, jossa poromies Petri Piisilä valottaa poronhoidon ammattia ja sen uhkakuvia.

Lisäksi ohjelmassa uppoudutaan kiinalaisen taistelutaidon, taijin salaisuuksiin, johon katsojat tutustuttaa euroopanmestari Sami Mänty-Aho.

Itämaisen filosofian jälkeen jaksossa siirrytään muotihuumeiden pariin. Lisääntynyt ekstaasin käyttö näkyi muun muassa teknobileissä. Tästä ja muista muotihuumeista sekä niiden varjopuolista olivat studiossa puhumassa Youth Against Drugs -järjestön valistaja Tanja Hirschovits, Hietalinna-yhteisön huumehoitaja Taiju Eerikäinen ja huumepoliisi Juha Hakola.

Vaikka myöhemmin katsottuna ohjelman muoto ja tyyli saattaa näyttäytyä vanhanaikaselta, oli sillä tärkeä rooli nuorten äänitorvena. Nuorten uutisten jälkeen nuoremman sukupolven tuottamaa sisältöä alkoi näkyä enemmän televisiossa kuten muun muassa Ylen A-Bros-ohjelma sekä MTV3:n Jyrki.

Mistään kanavan hittituotteesta ei kuitenkaan ollut kyse, mutta ajan mittaan ohjelma sai paremman ohjelmapaikan alkuillan prime timessä ja kasvatti katsojakuntaansa. Parhaimmillaan Nuorten uutisia seurasi reilusti yli 200 000 katsojaa.

Keskustele