Hyppää pääsisältöön

Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

N.Y.T. NYT Nuorten uutiset -ohjelman työryhmää vuonna 1995.
Nuorten uutisten työryhmää vuonna 1995. Edessä juontaja Jani Juntunen, toimittaja Eeva Mikkonen (myöh. Lehtimäki) ja juontaja Heli Koskela. Ylhäällä kuvaussihteeri Tarja Nenonen, tuottaja Mikko Räisänen ja toimittaja Jaakko Vainonen N.Y.T. NYT Nuorten uutiset -ohjelman työryhmää vuonna 1995. Kuva: Päivi Bourdon / Yle kuvapalvelu N Y T. NYT. Nuorten uutiset,Mikko Räisänen,Jani Juntunen,nuortenohjelmat,1995

Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään.

Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen. Tekijäjoukossa nähtiin myös muita myöhäisemmältä mediakentältä tuttuja henkilöitä kuten toimittaja Kaius Niemi, joka siirtyi Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi vuonna 2013. Nuorten uutisten ohjaajana toimi puolestaan Sami Aaltonen, joka muistetaan muun muassa Lista TOP 40 -ohjelman nokkelana juontajana.

Tekijöiden mukaan nuoret olivat kohderyhmä, joita ei kuultu ja heille ei ollut tarjolla asiapitoista tv-sisältöä. Yhteinen tekijä ohjelman aiheille oli se, että nuoret olivat aidosti tekemisissä ilmiöiden kanssa, joita ohjelmassa esiteltiin. Nuorten uutiset oli myös edelläkävijä interaktiivisuudellaan. Katsojat pystyivät osallistumaan ohjelmaan Internetin kautta lähettämällä kommentteja ja kysymyksiä reaaliaikaisesti.

Meidän mielestämme nuoret ovat sellainen kohderyhmä, jota potkitaan päähän, mutta joita kukaan ei puolusta. Siksi on tärkeää, että yksi ohjelma käsittelee nimenomaan nuorten elämäntilanteeseen liittyviä juttuja.― Tuottaja Mikko Räisänen, Ylioppilaslehti 11/1996

Tammikuun 13. päivänä vuonna 1995 esitetyssä jaksossa kerrottiin nuorten seksivalistuksesta. Haastatelluilta kuultiin, voiko historianopettaja olla myös uskottava taho kertomaan seksistä ja sen vaaroista. Lisäksi ohjelmassa puhuttiin siitä, "miksi matematiikka ei mene kaaliin" sekä vierailtiin Tšetšeniassa, jossa nuorten sotilaiden äitien tuska ja huoli oli synnyttänyt kansanliikkeen.

Se, ettei politiikka kiinnosta nuoria, johtuu pitkälti siitä, miten asiat esitetään. Jos politiikka katsotaan osaksi oman elämänhallintaa, kyllä se kiinnostaa nuoria.― Juontaja Heli Koskela, Ylioppilaslehti 11/1996

Nuorten uutiset muodostui alussa lyhyistä toimitetuista jutuista, joiden aiheet pureutuivat esimerkiksi niin politiikkaan, kulttuuriin kuin vaikkapa lumilautailuun. Vähitellen ohjelma sai uuden ilmeen ja aiheisiin syvennyttiin tarkemmin esimerkiksi studiovieraiden seurassa. Syvällisemmän otteen seurauksena myös ohjelman kesto kasvoi.

Lokakuussa vuonna 1995 esitetyssä Nuorten uutisissa tavoiteltiin mielenrauhaa ja muita tajunnantiloja. Tiloja etsitään Tallinnan yöelämässä, jossa "meininki on muuttunut railakkaaksi". Toimittaja Kaius Niemen matkassa saadaan vinkkejä parhaista yökerhoista. Haastateltavaksi Niemi tavoittaa myös saatananpalvoja Krisin, joka kertoo lyhyesti Tallinnan okkultisesta puolesta.

Tallinnasta matkataan Sallaan, jossa poromies Petri Piisilä valottaa poronhoidon ammattia ja sen uhkakuvia.

Lisäksi ohjelmassa uppoudutaan kiinalaisen taistelutaidon, taijin salaisuuksiin, johon katsojat tutustuttaa euroopanmestari Sami Mänty-Aho.

Itämaisen filosofian jälkeen jaksossa siirrytään muotihuumeiden pariin. Lisääntynyt ekstaasin käyttö näkyi muun muassa teknobileissä. Tästä ja muista muotihuumeista sekä niiden varjopuolista olivat studiossa puhumassa Youth Against Drugs -järjestön valistaja Tanja Hirschovits, Hietalinna-yhteisön huumehoitaja Taiju Eerikäinen ja huumepoliisi Juha Hakola.

Vaikka myöhemmin katsottuna ohjelman muoto ja tyyli saattaa näyttäytyä vanhanaikaselta, oli sillä tärkeä rooli nuorten äänitorvena. Nuorten uutisten jälkeen nuoremman sukupolven tuottamaa sisältöä alkoi näkyä enemmän televisiossa kuten muun muassa Ylen A-Bros-ohjelma sekä MTV3:n Jyrki.

Mistään kanavan hittituotteesta ei kuitenkaan ollut kyse, mutta ajan mittaan ohjelma sai paremman ohjelmapaikan alkuillan prime timessä ja kasvatti katsojakuntaansa. Parhaimmillaan Nuorten uutisia seurasi reilusti yli 200 000 katsojaa.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto