Hyppää pääsisältöön

Historia: Hitlerin Sudenpesä

Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen ja suurin päämaja toisen maailmansodan aikana.
Entinen Sudenpesä vetää nykyisin puoleensa turisteja. Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen ja suurin päämaja toisen maailmansodan aikana. Yle TV1,Historia: Hitlerin Sudenpesä

TV1 maanantaina 17.6.2019 klo 19.00 - 19.45, Areenassa

Wolfsschanze eli Adolf Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen päämaja toisen maailmansodan aikana.

Sudenpesä oli Euroopan kannalta kohtalokas paikka. Suurimmasta sotilastukikohdastaan käsin Saksan diktaattori esikuntineen komensi Neuvostoliittoa vastaan käytyä sotaa, joka aiheutti ennennäkemättömän mittavaa tuhoa.

Nykyisen Puolan alueella sijaitsevat hylätyt, valtavat bunkkerit kohoavat Masuriassa kuin muinaiset pyramidit. Paikkaa on alusta asti verhonnut salaperäisyys.

Sudenpesää piti asemapaikkanaan noin 2000 henkilöä, jotka oli organisoitu toimimaan kuin pieni kaupunki. Bunkkerin seinien sisällä muutama urhea mies yritti turhaan lopettaa Saksan historian synkimmän kappaleen.

Saksalainen dokumentti Hitlerin Sudenpesä kertoo tukikohdan perustamisesta ja sen vaiheista. Paikassa neuvoteltiin ja tehtiin natsivallan aikaiset ratkaisevimmat linjaukset.

Geheimnisvolle Orte: Hitlers Wolfsschanze. Hitler´s Eastern Headquarter: The Wolf´s Liar. Tuotanto: Noahfilm/RBB, Saksa, 2017. Lukijana on Jukka Pitkänen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.