Hyppää pääsisältöön

Historia: Hitlerin Sudenpesä

Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen ja suurin päämaja toisen maailmansodan aikana.
Entinen Sudenpesä vetää nykyisin puoleensa turisteja. Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen ja suurin päämaja toisen maailmansodan aikana. Yle TV1,Historia: Hitlerin Sudenpesä

TV1 maanantaina 17.6.2019 klo 19.00 - 19.45, Areenassa

Wolfsschanze eli Adolf Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen päämaja toisen maailmansodan aikana.

Sudenpesä oli Euroopan kannalta kohtalokas paikka. Suurimmasta sotilastukikohdastaan käsin Saksan diktaattori esikuntineen komensi Neuvostoliittoa vastaan käytyä sotaa, joka aiheutti ennennäkemättömän mittavaa tuhoa.

Nykyisen Puolan alueella sijaitsevat hylätyt, valtavat bunkkerit kohoavat Masuriassa kuin muinaiset pyramidit. Paikkaa on alusta asti verhonnut salaperäisyys.

Sudenpesää piti asemapaikkanaan noin 2000 henkilöä, jotka oli organisoitu toimimaan kuin pieni kaupunki. Bunkkerin seinien sisällä muutama urhea mies yritti turhaan lopettaa Saksan historian synkimmän kappaleen.

Saksalainen dokumentti Hitlerin Sudenpesä kertoo tukikohdan perustamisesta ja sen vaiheista. Paikassa neuvoteltiin ja tehtiin natsivallan aikaiset ratkaisevimmat linjaukset.

Geheimnisvolle Orte: Hitlers Wolfsschanze. Hitler´s Eastern Headquarter: The Wolf´s Liar. Tuotanto: Noahfilm/RBB, Saksa, 2017. Lukijana on Jukka Pitkänen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2019.