Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Nuori kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Klaus Mäkelästä.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Klaus Mäkelästä. Kuva: Lassi Rajamaa Klaus Mäkelä,Lassi Rajamaa

Tammikuun 17. päivänä syntynyt Klaus Mäkelä on huippulahjakas nuori kapellimestarikomeetta. Hän aloitti kapellimestariopinnot Jorma Panulan johdolla 12-vuotiaana ja kiitää nyt johtamassa eri puolilla maailmaa ennen kuin aloittaa Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarina 2020.

”Painakaa nimi mieleen: Klaus Mäkelä on Suomen lupaavimpia kapellimestareita. Mikä kapellimestarikyky!” Näin hehkutti Aamulehden Harri Hautala vain kolme vuotta sitten, kun 20-vuotias Klaus Mäkelä vieraili johtamassa Tampere Filharmoniaa.

Hautala oli oikeassa. Tämän jälkeen kapellimestari Klaus Mäkelän (17. tammikuuta 1996 Helsinki) uran nousukiitoa on saatu seurata henkeä pidättäen.

Musiikkiperheen poika

Klaus Mäkelä on kasvanut musiikkiperheessä. Hänen isänsä on Suomen Kansallisoopperan orkesterin sellisti Sami Mäkelä ja äitinsä pianisti Taru Myöhänen-Mäkelä. Hänen isoisänsä oli viulisti, ja pikkusisko Ellen on balettitanssija.

Vanhemmat ovat tukeneet poikansa musiikkiharrastusta, mutta eivät koskaan ole olleet hänen opettajiaan. Klaus aloitti sello-opinnot 6-vuotiaana Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Hänen sellonsoiton opettajiaan ovat olleet Marko Ylönen, Timo Hanhinen ja Hannu Kiiski.

Halusi kapellimestariksi jo 7-vuotiaana

Klaus oli 7-vuotias Kansallisoopperan lapsikuorolainen ja esittämässä Bizet’n oopperaa Carmen, kun hänen huomionsa kiinnittyi suuren esityskoneiston keskellä kapellimestariin. Siitä hetkestä hän tiesi haluavansa kapellimestariksi.

Klaus oli 12-vuotias ja Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolainen, kun hän pääsi Jorma Panulan kapellimestariluokalle. Siitä eteenpäin hän kulki aina partituuri kainalossaan. Kapellimestariopintoja kesti kuusi vuotta. Sinä aikana Mäkelä kävi Panulan kanssa läpi perusohjelmiston.

Hän ei jatkanut opintojaan enää Akatemiassa aikuisten kapellimestariluokalla, sillä orkesterit eri puolilla Suomea kysyivät jo häntä johtamaan konserttejaan. Näin Klaus Mäkelälle tarjoutui tilaisuus opiskella ohjelmistoa ammattilaisorkesterien kanssa. Tästä mahdollisuudesta hän kertoo olevansa hyvin kiitollinen.

Kapellimestariopintojen ohessa Mäkelä jatkoi sello-opintojaan ja osallistui 2014 Turun sellokilpailuun. Hän sijoittui kisassa toiseksi, kun voiton vei hänen tyttöystävänsä Senja Rummukainen.

Kansainvälinen agentuuri otti ohjat

Klaus Mäkelän ura lähti todelliseen nousukiitoon 2016, kun tunnettu lontoolainen agentuuri Harrison & Parrot ryhtyi hoitamaan hänen keikkakalenteriaan. Samassa ”tallissa” ovat mm. sellaiset kuuluisat suomalaiset kapellimestarit kuin Santtu-Matias Rouvali, Sakari Oramo ja Susanna Mälkki.

Joulukuussa 2017 Klaus Mäkelä, Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri, nimitettiin Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailijaksi. Helmikuussa 2018 hänet valittiin Turun musiikkijuhlien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi, missä tehtävässä hän aloittaa 2019.

Lokakuussa 2018 Mäkelä nimitettiin Oslon filharmonikkojen ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi neuvonantajaksi. Pesti kestää kolme vuotta ja alkaa syksyllä 2020. Oslon orkesteria pidetään yhtenä pohjoismaiden parhaista. Sitä ovat johtaneet mm. Okko Kamu, Mariss Janssons, André Previn, Jukka-Pekka Saraste ja Vasili Petrenko.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Klaus Mäkelä.
Hautala, Harri: Painakaa nimi mieleen: Klaus Mäkelä, 20, on Suomen lupaavimpia kapellimestareita. Aamulehti 14.9.2016.
Lehtonen, Tiina-Maija: Kapellimestarilupaus Klaus Mäkelä. Yle Klassinen musiikki 10.3.2016.
Mattila, Mattias: Klaus Mäkelä, 22, on Turun musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja – seuraava sukupolvi jatkaa taidemusiikkikentän valloitusta. Yle Uutiset 21.2.2018.
Saulo, Sandra: Kapellimestari Klaus Mäkelä. Musiikin voima -video. Yle Areena 17.11.2017.
Sirén, Vesa: Klaus Mäkelä sai vain 22-vuotiaana useita tarjouksia ylikapellimestarin töistä – nyt hän kertoo, miksi Oslon filharmonikot vei voiton. Helsingin Sanomat 4.10.2018.
Wikipedia: Klaus Mäkelä.

Katso ja kuuntele
Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa 7.2.2018. RSO, joht. Klaus Mäkelä, sol. Víkingur Ólafsson, piano. Robert Schumann: Alkusoitto, scherzo ja finaali op. 52. W.A. Mozart: Pianokonsertto nro 24 KV 491. Jean Sibelius: Sinfonia nro 2 D-duuri. Yle Areena.
Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalossa 8.11.2018. HKO, joht. Klaus Mäkelä, sol. Marko Ylönen, sello. Britta Byström: Segelnde Stadt. Einojuhani Rautavaara: Towards the Horizon. Daniel Bjarnason: Over Light Earth, Jimmy Lopez: Perú Negro. Yle Areena.