Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Tervetuloa kritiikki, faktojen kanssa!

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Ilkassa ja Pohjalaisessa 17.1.2018

Anneli Manninen kirjoittaa yleisönosastolla mediasta, Ylen rahoituksesta ja uutisista (Ilkka 8.1.). Jokainen luotettavaa ja laadukasta journalismia tekevä mediayhtiö joutuu ansaitsemaan yleisönsä luottamuksen päivittäin, aina uudestaan. Niin myös Yle.

Suomalaisista 95 prosenttia käyttää Ylen palveluita viikoittain. Näin tuskin olisi, jos Yleä ei koettaisi tärkeäksi.

Anneli Manninen nostaa esiin Yle Uutisten joulukuisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta käsitelleen juttumme, jota hän pitää esimerkkinä Ylen “puppu-uutisoinnista”. Manninen ei perustele, miksi uutinen on hänen mielestä ”puppua” tai täsmennä puhuuko hän tv-uutisesta vai verkkojutusta.

Jutussa käsiteltiin sitä, miten on mahdollista että etuja kustannetaan enemmän kuin veroja maksetaan. Jutussa kerrotaan hyvin avoimesti siitä, mistä luvut ovat peräisin ja myös mitä rajoitteita taustadatassa on.

Tiedot perustuvat tuoreimpaan, vuoden 2016 aikana tehtyyn Tilastokeskuksen kulutustutkimukseen, jossa kotitalouksien menot on käyty läpi kauppakuittien tarkkuudella. Haastatteluiden analysointi kesti vuoden.

Manninen toteaa, että “onneksi uutisessa haastateltiin Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttästä, joka muistutti, mitä kaikkia verotuloja laskelmista puuttuu”.

Tämä ei suinkaan ole sattumaa vaan normaalia ja harkittua journalismia: avasimme studiovieraan avulla tv-jutussa samoja taustoja, jotka kerroimme myös nettijutussa. Linkki uutiseen on tässä https://yle.fi/uutiset/3-10550342

Kritiikki on Ylelle ja Yle uutisille aina arvokasta ja tervetullutta, jos aihetta on ja kritiikin faktat ovat kohdallaan.

Riikka Räisänen
päätoimittaja, Yle, uutis- ja ajankohtaistoimitus