Hyppää pääsisältöön

Ellips on esilläolemista inhoavan Elli Haloon sooloprojekti: “Maailma on rikki -sinkku kuulostaa siltä kuin mun sielu olisi pullotettu ja laitettu ulos”

Ellips (Haloo Helsingin Elli) katsoo hymyillen kameraan pinkin seinän edessä.
Ellips (Haloo Helsingin Elli) katsoo hymyillen kameraan pinkin seinän edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Elli Haloo

Haloo Helsingin laulaja-basisti Elli Haloo on tunnettu yksityisyydestään tarkkana artistina koko uransa ajan. Usein lavan keskellä seisovan laulajan rooli on olla koko yhtyeen keulakuva haastatteluissa ja naistenlehtien sivuilla, mutta Elli on aina halunnut tulla kohdatuksi tasavertaisena haloohelsinkiläisenä muun bändin kanssa. Nyt Haloo Helsingin ollessa tauolla Ellillä olisi mahdollisuus vallata parrasvalot Ellips-sooloprojektillaan yksin.

Elli on ajatuksesta kaikkea muuta kuin innoissaan.

– En missään nimessä halua olla enempää esillä! Olen niin herkkä tyyppi, etten koskaan haluaisi avata itseäni tuolla musiikkiani enempää, Elli huudahtaa.

Sosiaalisen median valtakaudella artisteilta tunnutaan jatkuvasti vaativan enemmän ja vahvempaa läsnäoloa eri kanavissa. Videot ja kuvat keikkojen bäkkäriltä, joulunvietosta ja matkalla haastattelusta toiseen saattavat synnyttää illuusion läheisyydestä lempiartistin kanssa.

Myös Elli pitää faninsa ajan tasalla kuulumistaan omilla Instagram- ja Facebook-tileillään, mutta tiukasti omilla ehdoillaan. Päivitystahti vaihtelee tiiviistä usean päivän, jopa viikkojen, taukoihin.

Kuvissa ja teksteissä käsitellään musiikin tekemistä, promotaan uutta kappaletta tai kiertuetta. Välillä pohditaan yleismaailmallisesti elämää ja universumia.

Yksityiselämästään muusikko pysyy vaitonaisena.

– Luulen, että moni artisti ottaa somesta paineita. Välillä huomaan kelaavani, että pitäisikö nyt päivittää. Koen sen usein tosi ahdistavana, hän pohtii.

– Kokemukseni ja tekemiseni ovat olemassa, vaikken laittaisi niitä someen.

Ellips (Haloo Helsingin Elli) katsoo hymyillen suoraan kameraan pinkin seinän edessä.
Elli Haloo ja Ellips eivät eroa toisistaan merkittävästi: "Tekstien takana on sama ihminen, mutta Ellipsin levyllä tullaan menemään rajummalla otteella karuihin aiheisiin." Ellips (Haloo Helsingin Elli) katsoo hymyillen suoraan kameraan pinkin seinän edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Elli Haloo

Artisti kertoo hankkineensa puheluita ja tekstiviestejä varten perinteisen “kapulapuhelimen” vältelläkseen sosiaalisen median aiheuttamaa ahdistusta. Nettiä vaativia toimia varten Ellillä on toinen puhelin.

– Musta tuntuu, että some tekee meistä tosi itsekeskeisiä hirviöitä! Mutta se on tosi inhimillistä, itsekin sorrun siihen välillä.

Elli ei kuitenkaan halua demonisoida somea yksioikoisesti pahaksi, mahdollistaahan se esimerkiksi aivan uudenlaisen tavan kommunikoida tai promotoida musiikkia.

– On ihan mahtavaa, miten sieltä löytää itseä kiinnostavia asioita ja voi tutustua uusiin ihmisiin. Sen kautta vääristyvän todellisuuden esiintuominen vain hämmentää mua.

Musiikillinen aikamatka 70-luvulle

Nelihenkisen bändin tukeen aiemmin haastatteluissa turvautunut Elli pitää yksin mediassa esiintymistä jännittävänä.

– Mutta en mä pelkää. Ellips on mulle niin tärkeä projekti, ettei tässä ole mitään sellaista, josta pelkäisin puhua.

Tänään julkaistu Maailma on rikki -sinkku voisi sanoituksiltaan olla tuttua Haloo Helsinkiä: kappale käsittelee maailmaa, sen kauneutta, mutta myös ajoin tuottamaa tuskaa.

Soundiltaan se on hyppy ajassa taaksepäin: kappaleen kitarat sooloineen päivineen siirtävät kuulijan suoraan 1970-luvun rock-tunnelmiin.

Musiikilliseen ajanjaksoon, jota artisti itse on aina pitänyt tärkeänä.

Elli kertoo, että jo vuosia sitten häneltä on tiedusteltu, millaista musiikkia hän tekisi, mikäli olisi sooloartisti.

“Rockia”, hän vastasi silloinkin.

– Haluan koittaa musiikissani kaikenlaisia maailmoja, mutta punaisena lankana on se vanhan ajan soundi ja sellainen juurevuus.

Ellips (Haloo Helsingin Elli) katsoo suoraan kameraan pinkin seinän edessä.
Taukoilevien haloohelsinkiläisten välillä vallitsee hyvä henki. Parhaisiin ystäviin kuuluvaa Jukkaa Elli näkee lähes joka päivä, Leo ja Jere puolestaan ovat kannustaneet Elliä uuden, rockimman soundinsa löytämisessä. Ellips (Haloo Helsingin Elli) katsoo suoraan kameraan pinkin seinän edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Elli Haloo

Siirtymä tuntuu Ellin kohdalla varsin uskottavalta. Hänen artisti-imagoonsa on vuosien ajan kuulunut tietynlainen luonnonlapsimaisuus ja 60-luvun väreistä sekä kuvioista ammentava “hippiys”.

Hän on maininnut musiikilliseksi esikuvakseen moderneja naispoppareita ennemmin Suomen tunnetuimpiin rock-artisteihin lukeutuvan Juice Leskisen.

– Vanha kaverini sanoi, että Maailma on rikki kuulostaa siltä kuin mun sielu olisi pullotettu ja laitettu ulos. Tuntuu hyvältä, että ne, jotka tietävät mun meiningin ja hippimaailman, eivät ole yllättyneitä.

Haloo Helsinki! ilmoitti jäävänsä vuoteen 2021 kestävälle tauolle yhdessä YleX:n kanssa järjestetyllä Tavastian-keikallaan viime kesäkuussa.

Ennen keikkaa ja taukoilmoitusta bändi totesi, että he aikovat pysyä yhdessä niin kauan kuin pystyvät seisomaan syntyneen musiikin takana.

Oliko tauko ja oman soolomusiikin tekeminen nyt liike, joka vaadittiin, jotta Haloo Helsinki! voisi vuonna 2021 jälleen tuottaa musiikkia, jonka takana seistä?

– Tämä oli tarpeellinen raikastava väli, nyt kun halusin mennä enemmän rockin puolelle ja mitä sitten kukin haluaakaan tehdä. Kaikkien on nyt tärkeää saada vähän happea ja tehdä jotain ihan muuta, Elli pohtii.

– Luulen, että meillä on palatessamme enemmän draivia annettavana, kun olemme saaneet käydä luvalla vieraissa.

Ellips vieraili Jani Kareisen Uuden musiikin X -lähetyksessä kertomassa lisää uudesta musiikkiprojektistaan. Kuuntele haastattelu alta!