Hyppää pääsisältöön

Eroottisesta ekstaasista taajuushyppelyyn: Hollywood-tähti Hedy Lamarrin uskomaton tarina

Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa vuonna 1941. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi.
Hollywood-tähti Hedy Lamarr vuonna 1941. Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa vuonna 1941. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi. Kuva: Everett Collection Hedy Lamarr,Teemalauantai,Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

Hedy Lamarr ei mahtunut hänelle annettuun rooliin. Uusi dokumenttielokuva kertoo glamourtähdestä, joka vietti illat kehitellen radio-ohjattavia torpedoja.

Hedy Lamarr (1914–2000) oli aikansa kohukaunotar ja Hollywood-tähti, mutta hän oli paljon muutakin. Keksijä. Tuottaja. Edelläkävijä. Nainen joka ei mahtunut rooliinsa.

Nykyisin tunnustetaan, että Hedy Lamarrilla oli tärkeä rooli taajuushyppely- ja laajakaistatekniikan kehittämisessä. Hänen keksintöään käytetään yleisesti, vaikka se haudattiin sota-aikana arkistoihin. Radio-ohjattavien torpedojen sijasta Lamarria kehotettiin keskittämään ajatuksensa sodan tukemiseen viihdytyskiertueilla suukkoja myymällä.

Teemalauantaissa nähdään Hedy Lamarrin tarinan kertova uusi dokumenttielokuva Bombshell eli Seksipommi sekä sensuurin kynsiin 1930-luvulla joutunut elokuva Extase eli Hurmio, jossa 18-vuotias Hedy Lamarr näytteli seksuaalisesti aktiivista, avioliittoonsa pettynyttä naista.

Hedy Lamarr lähikuvassa. Kuva elokuvasta Hurmio
Kohutähti Hurmiossa. Hedy Lamarr lähikuvassa. Kuva elokuvasta Hurmio Hedy Lamarr,Hurmio,Gustav Machatý,elokuvat,Teemalauantai
Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa noin vuonna 1938. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi.
Glamourtähti Hollywoodissa. Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa noin vuonna 1938. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi. Kuva: Diltz/RDA/Everett Collection Hedy Lamarr,Teemalauantai,Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

Hedy Lamarr oli syntyjään Hedwig Kiesler, vapaamielisessä ympäristössä Wienissä kasvanut tyttö, jota kiinnostivat niin kulttuuri kuin kemia, sekä elokuvien tekeminen että esineiden toimintaperiaatteet. 19-vuotiaana hän meni naimisiin upporikkaan asetehtailijan kanssa. Mustasukkainen mies yritti tuhota kaikki Hurmion kopiot. Pian Lamarr pakeni sekä sotaa että ahdistavaa avioliittoa ensin Lontooseen ja lopulta Hollywoodiin glamouria uhkuvaksi MGM-studioiden tähdeksi.

Tämä on kuitenkin vain yksi osa Hedy Lamarrin tarinaa. Pitkien studiopäivien jälkeen hän halusi viettää illat kotona keksintöjensä parissa. Hänen tärkeimmän keksintönsä arvoksi lasketaan nyt 30 miljardia dollaria, itse hän ei saanut siitä senttiäkään.

Hän oli juutalaisen taustansa salannut emigrantti. Monta kertaa eronnut nainen, jonka sydämen Hollywood särki. Loppuelämänsä erakkona elänyt julkkis. Huumeaddikti, jonka kasvot plastiikkakirurgia tuhosi.

Think big anyway."― Hedy Lamarr

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syksyllä 2017 esitetty dokumenttielokuva Bombshell eli Seksipommi on tehty American Masters -sarjaan. Se perustuu vuonna 2016 löytyneisiin haastattelunauhoihin, joilla Lamarr kertoo elämästään. Myös lapset ja lapsenlapset muistelevat häntä. Arvostaen, mutta surullisina. Haastateltavina on niin laajakaistatekniikan kuin elokuvahistorian tuntijoita. Mel Brookskin käy puhumassa omiaan.

Pienet ihmiset voivat tuhota suurten ajattelijoiden työn, Hedy Lamarr sanoo elokuvan ääniraidalla. ”Think big anyway.” Ajattele silti suuria.

Uskalletuin kohtaus näyttää vain Hedy Lamarrin kasvot.

Dokumentin jälkeen esitetään saksankielinen versio 1930-luvun alun kohuelokuvasta Hurmio. Tarina alkaa hääyöstä. Hedy Lamarr (silloin vielä Hedi/Eddy Kiesler) esittää nuorta morsianta, joka turhautuu nopeasti avioelämäänsä vanhemman miehen kanssa.

Nuori nainen on uimassa metsälammessa, alasti tietysti, kun hänen hevosensa karkaa vaatteiden kanssa. Seuraa alastonta juoksentelua metsässä ja kohtaaminen nuoren miehen kanssa.

Hurmiota kutsutaan usein eroottisen elokuvan klassikoksi, mutta vakavan draaman uskalletuin kohtaus näyttää vain Hedy Lamarrin kasvot. Naisen orgasmin näytteleminen ja nautinnon näyttäminen sitä tuomitsematta oli vuonna 1933 monelle liikaa. Paavi tuomitsi ja Hitler kielsi elokuvan.

Suomen-ensi-iltansa Hurmio sai 31.121933. Tämä on elokuvan ensiesitys Suomen televisiossa.

Kuva sota-ajan suomalaisen elokuvalehden SF-uutisten aukeamasta, jolla juttu Hedy Lamarrista.
Sota-ajan uutisia Suomessa: ”Tšekkiläinen orkidea Hollywoodin ansariossa.” Kuva sota-ajan suomalaisen elokuvalehden SF-uutisten aukeamasta, jolla juttu Hedy Lamarrista. Kuva: Kati Sinisalo Hedy Lamarr,Teemalauantai

19.1. klo 21.35–0.25 Teemalauantai: Hedy Lamarr

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina Areena 90 vrk
(Bombshell: The Hedy Lamarr Story, USA 2017) Erinomaisia arvosteluja ja festivaalimenestystä kerännyt dokumenttielokuva Hollywood-tähdestä ja keksijästä Hedy Lamarrista, joka nousi maailmanmaineeseen kohutussa alastonroolissa ja kehitti kännyköissä yhä käytetyn hajaspektritekniikan. Ohjaus Alexandra Dean. Tv-ensi-ilta.

Hurmio Areena 30 vrk
(Extase, Tšekkoslovakia/Itävalta 1933) Tuleva Hollywood-tähti Hedy Lamarr juoksenteli alasti ja näytteli ensi kertaa valkokankaalla naisen orgasmia aikansa kohumelodraamassa, jossa nuori nainen solmii rakkaudettoman avioliiton vanhemman herrasmiehen kanssa. Ohjaus Gustav Machatý. Ensiesitys Suomen televisiossa.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema