Hyppää pääsisältöön

Eroottisesta ekstaasista taajuushyppelyyn: Hollywood-tähti Hedy Lamarrin uskomaton tarina

Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa vuonna 1941. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi.
Hollywood-tähti Hedy Lamarr vuonna 1941. Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa vuonna 1941. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi. Kuva: Everett Collection Hedy Lamarr,Teemalauantai,Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

Hedy Lamarr ei mahtunut hänelle annettuun rooliin. Hän oli glamourtähti, joka vietti illat kehitellen radio-ohjattavia torpedoja.

Hedy Lamarr (1914–2000) oli aikansa kohukaunotar ja Hollywood-tähti, mutta hän oli paljon muutakin. Keksijä. Tuottaja. Edelläkävijä. Nainen joka ei mahtunut rooliinsa.

Nykyisin tunnustetaan, että Lamarrilla oli tärkeä rooli taajuushyppely- ja laajakaistatekniikan kehittämisessä. Hänen keksintöään käytetään yleisesti, vaikka se haudattiin sota-aikana arkistoihin. Radio-ohjattavien torpedojen sijasta Lamarria kehotettiin keskittämään ajatuksensa sodan tukemiseen viihdytyskiertueilla suukkoja myymällä.

Dokumenttielokuva Bombshell eli Seksipommi kertoo tähden tarinan.

Hedy Lamarr lähikuvassa. Kuva elokuvasta Hurmio
Kohutähti Hurmiossa. Hedy Lamarr lähikuvassa. Kuva elokuvasta Hurmio Hedy Lamarr,Hurmio,Gustav Machatý,elokuvat,Teemalauantai
Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa noin vuonna 1938. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi.
Glamourtähti Hollywoodissa. Elokuvatähti Hedy Lamarr glamourkuvassa noin vuonna 1938. Kuva dokumenttielokuvasta Seksipommi. Kuva: Diltz/RDA/Everett Collection Hedy Lamarr,Teemalauantai,Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

Hedy Lamarr oli syntyjään Hedwig Kiesler, vapaamielisessä ympäristössä Wienissä kasvanut tyttö, jota kiinnostivat niin kulttuuri kuin kemia, sekä elokuvien tekeminen että esineiden toimintaperiaatteet.

18-vuotiaana Lamarr näytteli seksuaalisesti aktiivista, avioliittoonsa pettynyttä naista elokuvassa Extase eli Hurmio, joka joutui sensuurin kynsiin.

Hurmion tarina alkaa hääyöstä. Hedy Lamarr (silloin vielä Hedi/Eddy Kiesler) esittää nuorta morsianta, joka turhautuu nopeasti avioelämäänsä vanhemman miehen kanssa.

Nuori nainen on uimassa metsälammessa, alasti tietysti, kun hänen hevosensa karkaa vaatteiden kanssa. Seuraa alastonta juoksentelua metsässä ja kohtaaminen nuoren miehen kanssa.

Uskalletuin kohtaus näyttää vain Hedy Lamarrin kasvot.

Hurmiota kutsutaan usein eroottisen elokuvan klassikoksi, mutta vakavan draaman uskalletuin kohtaus näyttää vain Hedy Lamarrin kasvot.

Naisen orgasmin näytteleminen ja nautinnon näyttäminen sitä tuomitsematta oli vuonna 1933 monelle liikaa. Paavi tuomitsi ja Hitler kielsi elokuvan.

19-vuotiaana Hedy Lamarr meni naimisiin upporikkaan asetehtailijan kanssa. Mustasukkainen mies yritti tuhota kaikki Hurmion kopiot.

Pian Lamarr pakeni sekä sotaa että ahdistavaa avioliittoa ensin Lontooseen ja lopulta Hollywoodiin, glamouria uhkuvaksi MGM-studioiden tähdeksi.

Tämä on kuitenkin vain yksi osa Hedy Lamarrin tarinaa.

Pitkien studiopäivien jälkeen hän halusi viettää illat kotona keksintöjensä parissa. Hänen tärkeimmän keksintönsä arvoksi lasketaan nyt 30 miljardia dollaria, itse hän ei saanut siitä senttiäkään.

Hän oli juutalaisen taustansa salannut emigrantti. Monta kertaa eronnut nainen, jonka sydämen Hollywood särki. Loppuelämänsä erakkona elänyt julkkis. Huumeaddikti, jonka kasvot plastiikkakirurgia tuhosi.

Think big anyway.― Hedy Lamarr

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syksyllä 2017 esitetty Bombshell eli Seksipommi on tehty American Masters -sarjaan. Alexandra Deanin ohjaama dokumenttielokuva perustuu vuonna 2016 löytyneisiin haastattelunauhoihin, joilla Lamarr kertoo elämästään.

Myös lapset ja lapsenlapset muistelevat Lamarria. Arvostaen, mutta surullisina. Haastateltavina on niin laajakaistatekniikan kuin elokuvahistorian tuntijoita. Mel Brookskin käy puhumassa omiaan.

Pienet ihmiset voivat tuhota suurten ajattelijoiden työn, Hedy Lamarr sanoo elokuvan ääniraidalla. ”Think big anyway.”

Ajattele silti suuria.

Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina on katsottavissa Areenassa osana Naisten maaliskuuta 8.3.2020 alkaen.

Seksipommi sai sai tv-ensi-iltansa Teemalauantaissa 19.1.2019. Dokumentin jälkeen teemaillassa nähtiin saksankielinen versio elokuvasta Hurmio. Se sai Suomen-ensi-iltansa 31.121933; ensiesitys Suomen televisiossa oli vasta Teemalauantaissa 2019.

Kuva sota-ajan suomalaisen elokuvalehden SF-uutisten aukeamasta, jolla juttu Hedy Lamarrista.
Sota-ajan uutisia Suomessa: ”Tšekkiläinen orkidea Hollywoodin ansariossa.” Kuva sota-ajan suomalaisen elokuvalehden SF-uutisten aukeamasta, jolla juttu Hedy Lamarrista. Kuva: Kati Sinisalo Hedy Lamarr,Teemalauantai

19.1.2019 Teemalauantai: Hedy Lamarr
Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina Areena 90 vrk
(Bombshell: The Hedy Lamarr Story, USA 2017) Erinomaisia arvosteluja ja festivaalimenestystä kerännyt dokumenttielokuva Hollywood-tähdestä ja keksijästä Hedy Lamarrista, joka nousi maailmanmaineeseen kohutussa alastonroolissa ja kehitti kännyköissä yhä käytetyn hajaspektritekniikan. Ohjaus Alexandra Dean. Tv-ensi-ilta.
Hurmio Areena 30 vrk
(Extase, Tšekkoslovakia/Itävalta 1933) Tuleva Hollywood-tähti Hedy Lamarr juoksenteli alasti ja näytteli ensi kertaa valkokankaalla naisen orgasmia aikansa kohumelodraamassa, jossa nuori nainen solmii rakkaudettoman avioliiton vanhemman herrasmiehen kanssa. Ohjaus Gustav Machatý. Ensiesitys Suomen televisiossa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa