Hyppää pääsisältöön

Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

Pieni piirrosprinsessa sylissään vihanneksia.
Pieni piirrosprinsessa sylissään vihanneksia. Kuva: Pixabay Tiitiäisen tarinoita

Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

Lastenkirjailija Kirsi Kunnaksen kirjoittama, vuonna 1957 ilmestynyt Tiitiäisen tarinoita on hassuilla hahmoilla ja loruilla hullutteleva satukirja, joka koostuu 15 itsenäisestä tarinasta. Teos uudisti aikansa suomalaista lastenlyriikkaa ja sai lisävauhtia Maija Karman mustavalkoisista kuvituksista. Kuutisen vuotta myöhemmin Tiitiäisen tarinoita kuultiin radioluentana, äänessä näyttelijä Aino-Maija Tikkanen.

Minä olen hiukan surullinen jänis ja olen koko elämäni odottanut, että joku löytäisi minut. Minulla ei nyt juuri sattumalta ole korvia, mutta et kai sinä siinä välitä.― Pupu Puputtaja Punni

Tomera prinsessa lähtee metsään etsimään ikiomaa Punni-pupuaan, ja vaikka kukaan ei ole Pupu Puputtaja Punnia koskaan nähnyt, niin prinsessa kyllä tietää, että Punnilla ei ole korvia ja että Punni tykkää porkkanoista.

Elämän onni ei ole olla kaunis kuin kukka ja laulaa kuin lintu, vaan olla kukka ja olla lintu.― Kuningas

Muuan prinsessa paisuttaa itsensä pyöreäksi kuin pallo ja pyöriskelee huolettomana pitkin puutarhaa. Kosintaretkellä olevat prinssit ihailevat Pallo Pyöriäistä niin paljon, että ryhtyvät suorittamaan apean kuninkaan antamia eriskummallisia tehtäviä.

Tämähän on taikakaivo ja ulottuu maapallon toiselle puolelle asti.― Lissukka kertoo puhuvalle kengälle taikakaivosta

Miksi ukko luulee kantapäidensä olevan pitkät? Entä miksi vanha kenkä haluaa olla hauki, ja mihin maahan johtaa Lissukan ja kengän löytämä taikakaivo?

Kirsi Kunnas

Kirsi Kunnas (s. 1924) on suomalainen runoilija, lastenkirjailija ja suomentaja. Hänen tuotantonsa koostuu lukuisista runoteoksista, lastenkirjoista, kuvakirjoista ja aapisesta.

Kunnas on suomentanut mm. Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa (Alice's Adventures in Wonderland) ja Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? (Vem ska trösta Knyttet?)

Kunnaksella on kaksi lasta, Eppu Normaali -yhtyeestä tutut Martti ja Mikko Syrjä.

Kirsi Kunnas kissa sylissään.
Kirjailija ja tämän avustaja Ylöjärvellä 1977. Kirsi Kunnas kissa sylissään. Kuva: Yle / Kalle Kultala Kirsi Kunnas
Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto